Curtea Constitutionala nu este de acord cu scaderea pensiilor. Conteaza mai putin daca are sau nu dreptate, deciziile Curtii se executa. Tot in Constitutie scrie ca nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare. Cum avem deficit bugetar de 7-8% din PIB in urma ultimelor masuri (mai putin reducerea pensiilor), aceasta gaura trebuie acoperita, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

Principiul numarul 1 ce nu trebuie uitat este destul de clar: motorul cresterii economice vine din sectorul privat, sectorul public fiind prea corupt pentru a deveni eficient in urmatorii 5 – 10 ani.

Asadar, motorul cresterii economice trebuie turat: trebuie sa scada impozitele pe munca si pe profit. Aceste scaderi pot fi compensate prin cresterea TVA pana la 25% (limita maxima a UE) astfel incat totalitatea banilor pentru consum sa nu scada. In acest fel producatorii romani vor avea un avantaj competitiv si se vor dezvolta in dauna importurilor. Astfel, balanta comerciala se va echilbra, cu impact asupra cursului de schimb. Intarirea cursului de schimb va compensa cresterea inflatiei datorata de cresterea TVA. O crestere a TVA taie practic din veniturile celor nefiscalizati si compenseaza anularea scaderii cu 15% a pensiilor.

Alte posibile masuri:

- eliminarea / reducerea subventiilor: de exemplu pentru transportul in comun

- cresterea varstei de pensionare

- banii economisiti prin cresterea varstei de pensionare pot fi folositi de contribuabili pentru pensii private, astfel incat daca cineva vrea sa iasa la pensie la 55 de ani, sa contribuie din propriul buzunar pentru asta

- privatizarea — mai multe detalii aici. Privatizarea – corelata cu reducerea impozitelor pe munca si activitati economice – va aduce investitii, economia va fi relansata.

- controlarea celor 920.000 de pensionari de invaliditate. Probabil doar 200.000 sunt intr-adevar invalizi si poate ar merita mai multi bani decat primesc acum, insa nu pot pentru ca 720.000 dau spaga la medici si alte autoritati pentru a capata aceste beneficii. Hotii trebuiesc pedepsiti si banii recuperati.

- reducerea fondului de salarii pentru bugetari nu cu 25%, ci cu 30%.

Acestea ar fi niste masuri ce pot fi luate in 2-3 saptamani.

Principiul numarul 2 este buna guvernare: eliminitati statul clientelar! Statul clientelar se poate reduce prin privatizari si prin reducerea fondului de salarii de la stat. Insa nu va fi suficient. E nevoie de vointa politica, iar vointa politica nu poate veni decat daca alegatorii isi doresc asta.

Comenteaza pe blogul Jeopardy.