Guvernul a decis, in sedinta extraordinara de sambata dimineata, majorarea TVA de la 19% la 24%, anunta Mediafax, citand surse oficiale. Executivul a decis, in schimb, sa nu majoreze si cota unica de impozitare. In plus, Guvernul va cere Parlamentului sa urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor si recalcularea pensiilor speciale.

Anuntul oficial privind reducerea TVA a venit, la o ora dupa incheierea sedintei de Guvern de sambata, de la premierul Emil Boc: "Solutia de majorare a TVA era singura pe care o mai aveam, in urma deciziei CCR. Am ales cea mai buna solutie ramasa pentru Romania, in conditiile deciziei CCR. In acest moment, era cea mai buna solutie in raport cu celelalte."

Masura privind majorarea TVA va fi inclusa in Ordonanta de Urgenta privind Modificarea Codului Fiscal, a explicat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, care si-a exprimat, insa, "profunda dezamagire" pentru aceasta solutie.

"Cresterea TVA nu este cea mai buna solutie pentru Romania. Masurile bune erau cele respinse de CCR. Am avut o solutie chirurgicala, operam acolo unde era nevoie - restructurarea aparatului bugetar si deficitul bugetului sistemului de pensii - ceea ce reprezenta atributul Guvernului, insa nu am fost lasati sa aplicam aceasta solutie. O masura care afecteaza pe toata lumea, cum este majorarea taxelor, este o masura pe care nu ne-am dorit-o", a afirmat ministrul Finantelor.

  • Majorarea TVA, vehiculata intens de vineri, dupa decizia CCR

Membrii Guvernului s-au reunit, sambata, intr-o sedinta extraordinara, pentru a discuta solutiile economice care se impun in urma deciziei CCR de a declara neconstitutionale mai multe articole ale legilor de austeritate asupra carora Executivul si-a asumat raspunderea.

Emil Boc a anuntat, inca de vineri, ca Guvernul are un plan de masuri alternative, care va fi facut public dupa noi negocieri cu ​FMI, CE si BM.

Surse guvernamentale declarau, vineri, pentru HotNews.ro, ca varianta cea mai probabila, propusa si de FMI, este cresterea TVA la 24%, cresterea cotei unice la 20% si reducerea cheltuielilor salariale cu cel putin 20%.