Majorarea TVA de la 19% la 24% ar putea duce inflatia la 10-12%, iar o inflatie mare creste si pericolul deprecierii leului, desi acest scenariu nu este obligatoriu sa se transpuna "mot-a-mot" in practica, a declarat, sambata, pentru Mediafax, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu. "Este un pericol ca o inflatie mare sa determine o depreciere a leului. Trebuie sa avem grija sa nu ajungem acolo", a afirmat oficialul BNR.

  • "Teoretic ar putea fi doua momente din punct de vedere al efectelor asupra inflatiei. In primul, scumpirea marfurilor cu 5% ar duce la o inflatie de 10%. Pe urma, al doilea moment ar putea determina majorarea inflatiei cu inca doua procente, din cauza panicii, lacomiei comerciantilor etc", spune Adrian Vasilescu.
  • "Exista multe puncte care pot interveni pentru ca inflatia sa nu creasca asa de mult, dar nu este posibil sa nu creasca deloc", a adaugat acesta.
  • "In toate sectoarele este nevoie de restructurare, intrucat nici sectorul privat, cu exceptia unor companii de elita, nu a realizat restructurare, decat ajustari de personal si salarii", a adaugat oficialul BNR.
  • Adrian Vasilescu mai spune ca o coordonare a politicii fiscale cu cea monetara este "absolut necesara".
  • Referitor la nivelul la care va ajunge inflatia in urma majorarii TVA, Adrian Vasilescu a spus ca BNR are mai multe scenarii, dar nu a dorit sa dea detalii: "Solutia neconstitutionala ar fi fost din punct de vedere economic mai buna. Logica juridica a batut-o pe cea economica. In acest context, alta solutie mai buna nu cred ca exista. Totusi, aceasta este solutia cea mai dura".

Adrian Vasilescu a mai adaugat ca firmele au fost deliberat ajutate prin faptul ca nu a fost majorata si cota unica de impozitare.

BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,7%.