Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Sebastian Vladescu: Urmatoarea transa din imprumutul de la FMI ajunge in Romania pe 1 sau 2 iulie

Decizia Fondului Monetar International in privinta eliberarii urmatoarei transe din imprumut pentru Romania este asteptata miercuri, iar banii vor ajunge pe 1 sau 2 iulie in tara noastra, a declarat ministrul Finantelor. Sebastian Vladescu este de parere ca si leul se va redresa, in momentul sosirii banilor din imprumutul de la FMI. Ministrul mai spune ca, pentru a putea majora salariile bugetarilor, este necesara concedierea a 100 de mii de angajati din sistem.

Ministrul a admis ca majorarea TVA atrage dupa sine si o inflatie mai mare, insa a evitat sa avanseze o cifra in acest sens.

Bogdan Baltazar: Cresterea TVA va duce la mariri de preturi, dar inflatia nu va creste in acelasi ritm

Cresterea TVA va duce la mariri de preturi, dar inflatia nu va creste in acelasi ritm, considera consultantul financiar Bogdan Baltazar.

"Cresterea TVA are un mare avantaj, pentru ca este o taxa tare, deci incep sa intre mai multi bani din prima zi in care se aplica noul nivel al taxei, fiind, din acest punct de vedere, mai puternica decat taxa pe venit sau pe profit", a precizat Baltazar.

De aceea este posibil ca inflatia sa nu creasca tot cu cinci puncte procentuale, asa cum se mai afirma, pentru ca marirea TVA concomitent cu taierea salariilor, va determina o scadere a cererii. In aceste conditii, pe fiecare veriga a lantului, comerciantii vor incerca sa vanda, si daca vor dori sa poata vinde, va trebui sa cedeze unul, doua, poate chiar trei puncte procentuale de la adaosul comercial practicat pana acum", a mai spus Bogdan Baltazar.

Guvernul a decis sambata ca TVA va creste cu 5 la suta, de la 19 la 24 la suta, dupa ce vineri Curtea Constitutionala a decis ca reducerea pensiilor cu 15 la suta este neconstitutionala.

Adrian Vasilescu: Exista pericolul deprecierii leului. Teoretic, majorarea TVA duce inflatia la 10-12%

Majorarea TVA de la 19% la 24% ar putea duce inflatia la 10-12%, iar o inflatie mare creste si pericolul deprecierii leului, desi acest scenariu nu este obligatoriu sa se transpuna "mot-a-mot" in practica, declara Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

Adrian Vasilescu a mai adaugat ca firmele au fost deliberat ajutate prin faptul ca nu a fost majorata si cota unica de impozitare. BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,7%.

La randul lor, reprezentantii patronatelor si oamenii de afaceri considera ca principalele efecte ale majorarii taxei pe valoare vor fi: cresterea preturilor cu mai mult de 5%, scaderea puterii de cumparare, inflatie, cresterea somajului si a evaziunii fiscale.

Franta trebuie sa restranga reducerile de taxe pentru a se incadra in tinta de deficit pentru 2011

Guvernul francez va fi nevoit sa reevalueze sistemul reducerilor de taxe pentru a reusi sa se incadreze in tinta de deficit bugetar pentru anul 2011, declara ministrul pentru buget, Francois Baroin.

Guvernul estimeaza ca reducerile de taxe priveaza bugetul de stat de 75 miliarde euro anual si a anuntat in mai multe randuri ca va ataca dur aceste facilitati, introduse in mare masura pentru a incuraja investitiile si angajarile.

Franta a promis Uniunii Europene ca va reduce deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB pana in 2013, de la 8% din PIB in acest an, bazandu-si angajamentul pe o crestere economica de 2,5% estimata pentru 2011.

Cheltuielile publice reprezinta 54% din PIB in Franta, cel mai ridicat nivel din zona euro.