Presedintele american Barack Obama a atacat dur China, la Summitul G20, cerand Beijingului sa treaca peste interesul national si sa contribuie la reechilibrarea economiei mondiale, relateaza AFP.

"Nicio natiune nu trebuie sa creada ca drumul spre prosperitate este pavat cu exporturi catre America", a afirmat duminica presedintele Barack Obama, intr-o aluzie evidenta la China. "Dupa ani de indatorare foarte mare, America nu poate si nu va plati pentru a asigura prosperitatea lumii", a avertizat liderul de la Casa Alba.

Pentru asigurarea unei cresteri durabile globale, este indispensabil ca nimeni sa nu beneficieze de un "avantaj indus" in materie economica sau comerciala, a subliniat Barack Obama, invitand autoritatile chineze sa "ia in serios" promisiunea de relaxare a ratei de schimb a yuanului.

Washingtonul acuza Beijingul de mai multi ani ca mentine artificial un nivel devalorizat al monedei nationale, pentru a favoriza exporturile, in detrimentul industriei americane. Potrivit economistilor americani, yuanul ar fi devalorizat cu circa 40% in raport cu dolarul.

In comunicatul final, membrii G20 cer "tarilor emergente cu excedente" sa majoreze flexibilitatea ratei de schimb. Niciun stat nu este citat, dar este evident ca economia Chinei este luata in vizor.

Aceasta declaratie intervine la o saptamana dupa ce Banca Centrala a Chinei a anuntat o flexibilizare a ratei de schimb, ceea ce ar trebui sa permita o apreciere a monedei nationale. Dar, potrivit unui oficial rus, China a intervenit in perioada Summitului G20 pentru a nu fi mentionata in textul acestei decizii.

"Majoritatea membrilor G20 au salutat proiectul guvernului de a permite yuanului sa fluctueze" dar "aceasta fraza nu apare in comunicatul final, la cererea Chinei", a precizat Andrei Bokarev, adjunctul consilierului principal al presedintiei ruse.

In interventia sustinuta in fata omologilor sai, Hu Jintao nu a mentionat yuanul, insistand in schimb asupra riscurilor legate de volatilitatea ratelor de schimb ale principalelor valute. "Ratele de schimb ale principalelor valute fluctueaza enorm si pietele financiare mondiale sufera din cauza unei volatilitati persistente", a afirmat el, fara a mentiona o moneda anume.

Sambata, un oficial din delegatia chineza a avertizat ca Beijingul nu va ceda in fata presiunilor legate de yuan.

"Daca exista o schimbare in rata de schimb a renminbi (denumirea oficiala a monedei chineze), aceasta este datorata dinamicii interne a economiei chineze, si nu presiunii unei tari sau organizatii internationale", a afirmat Ma Xin, inalt responsabil al Comisiei pentru dezvoltare si reforma interna.

China sustine ca relansarea economica mondiala nu este amenintata de balantele comerciale dezechilibrate ci de vointa tarilor dezvoltate de a-si proteja productia de concurenta economiilor emergente.

"Trebuie sa luam masuri pentru a respinge orice forma de protectionism si sa aparam fara echivoc libertatea comertului", a subliniat Hu Jintao.

Oficial, relatiile dintre SUA si China s-au relansat, dupa luni de tensiune provocate de divergente diverse. In cadrul unei intalniri bilaterale care a avut loc sambata, Barack Obama l-a invitat pe Hu Jintao sa efectueze o vizita oficiala in Statele Unite, la o data ce va fi stabilita ulterior.