"E greu pentru tara. Asteptam sa vedem ce semnal va da Banca Nationala in sedinta de poimaine", a marturisit pentru HotNews.ro presedintele executiv al Bancii Transilvania, Robert Rekkers. "In functie de ceea ce se va decide in sedinta de politica monetara a BNR, Banca Transilvania isi va alinia strategia pentru perioada urmatoare", a mai spus Rekkers. El s-a ferit sa spuna explicit daca cresterea TVA se va traduce printr-o crestere a randamentelor la depozite, marginindu-se sa spuna doar ca piata si semnalele BNR vor arata ce urmeaza.

Foto:

Alti oficiali ai bancilor din piata au declarat ca pe fondul unei lichiditati mai reduse, am putea vedea dobanzi mai mari la depozite. "O sa creasca pentru ca nu ai incotro. Taxarea depozitelor si scaderea lichiditatii vor impinge catre asta. Nu va asteptati insa la modificari spectaculoase de dobanda. Totul va depinde insa de deciziile pe care Banca Nationala le va lua miercuri. La credite nu cred sa vedem cresteri de dobanzi pentru ca in acest moment creditarea este ca si inghetata. Orice marire a dobanzilor ar fi ca si cum ti-ai trage un glont in picior, vorba Guvernatorului Isarescu", a comentat pentru HotNews.ro un alt executive al unei banci de top locale.

La fel de explicit a fost economistul sef al ING, Nicolae Chisdeciuc, care a confirmat pentru HotNews ca dobanzile la depozite ar putea creste in perioada urmatoare, fara ca acest lucru sa atraga in mod necesar si cresterea dobanzilor la credite. "La imprumuturile acordate de banci nu cred sa urmeze o scumpire, dar la depozite am putea asista la cresterea randamentelor oferite", a declarat Chisdeciuc. Potrivit estimarilor reprezentantilor ING, BNR va renunta miercuri sa taie nivelul dobanzii cheie, pe fondul evolutiilor recente din politica fiscala.

In plus, mai spun reprezentantii bancii, instabilitatea politica ar putea continua sau chiar sa creasca, fara ca macar urmatoarea transa a imprumutului de la FMI sa poata calma spiritele. Alte banci au trecut deja la modificari de tactica pentru atragerea depozitelor clientilor persoane fizice. Alpha Bank a lansat un produs care permite incasarea in avans a dobanzii aferente respectivului depozit la termen, spun oficialii bancii. Urmeaza ca celelalte banci sa isi anunte modul in care isi vor alinia strategia la noile conditii din piata. Dar mai inainte de asta, urmeaza miercuri o sedinta la BNR. De ea depinde totul.