Banca Reglementelor Internationale (BRI) a avertizat luni asupra riscurilor legate de "recaderea" economiei mondiale intr-o perioada de criza, daca guvernele nu pun punct rapid planurilor conjuncturale de sustinere si politicilor monetare avantajoase, relateaza AFP.

"Conjugate cu vulnerabilitatile care subzista in sistemul financiar, efectele secundare ale ingrijirilor intensive aplicate pe o perioada atat de lunga creeaza riscuri de recadere" a economiei mondiale, a subliniat BRI, in raportul anual.

Potrivit "bancii centrale a bancilor centrale", "programele de sustinere a pietelor si a intreprinderilor au creat o dependenta de care sistemul financiar ar putea avea dificultati in a se desprinde".

Imediat dupa declansarea crizei financiare in 2008, guvernele din intreaga lume au sarit in ajutorul bancilor cu planuri masive de salvare si au injectat miliarde pentru relansarea economiilor nationale atinse de criza "subprime".

Pentru a sustine relansarea economica, bancile centrale au redus, incepand cu 2009, dobanzile de politica monetara, aflate in prezent aproape de zero.

Institutul de la Bale se teme insa ca aceste planuri de sustinere, pe fondul unor politici monetare expansioniste si al vulnerabilitatilor institutiilor financiare, vor ucide relansarea economica.