Evolutiile monedei nationale de luni, puse de unii dealeri si pe seama comentariilor directorului BNR Eugen Radulescu cum ca euro ar putea ajunge si la 6 lei au fost dur criticate de economisti. Cu toate acestea, consilierul Guvernatorului Israescu, Adrian Vasilescu, spune ca Radulescu nu are pentru ce fi sanctionat intrucat a exprimat o opinie proprie care nu a angajat pozitia BNR.

"Declaratia lui Eugen Radulescu este uluitoare, este fantasmagorica, o baliverna emotionala. Iesirea lui Radulescu este extrem de nepotrivita cu statutul sau de director al BNR. M-as fi asteptat sa fie sanctionat", e de parere consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Bogdan Baltazar a fost ales 'guru anului 2008' din partea The Money Channel

Bogdan Baltazar

Foto: AGERPRES

Cat priveste cauza deprecierii leului, acesta a spus ca atat masura de majorare a TVA, cat si declaratia lui Eugen Radulescu au contribuit la acest lucru. "Si marirea TVA a dus la deprecierea leului, dar cred ca declaratia lui Radulescu are un rol important si extrem de nefericit. Sper ca Guvernatorul BNR sa intervina in aceasta stangacie si sa restabileasca rolul BNR de gardian al monedei nationale", a precizat Baltazar.

Comentand scenariile potrivit carora un euro ar putea ajunge la 6 lei, fostul ministru de Finante, Daniel Daianu, a aratat ca o astfel de situatie este in acest moment greu de crezut. "Oamenii acestia (care lanseaza scenarii pe curs - n.red.) cred ca sunt la simpozion stiintific. Cand vorbesti public si mai ales reprezinti BNR nu poti sa spui asa ceva. Astea sunt scenarii foarte rele de care Romania este inca departe", a subliniat Daniel Daianu.

Adrian Vasilescu a declarat ca reactia leului este explicabila. "A fost depasit un prag psihologic. E zarva mare in societate, o rasturnare a situatiei la Curtea Constitutionala si un verdict care e asteptat miercuri. Toate datele puse cap la cap creeaza un cadru de manifestare psihologica care explica reactia cursului". Vasilescu crede, de altfel, ca dupa sedinta de miercuri a bordului FMI, este posibil ca tendinta cursului leului sa fie diferita. Consilierul a mai adaugat faptul ca cresterea cursului nu este ingrijoratoare si ca ar deveni un prilej de ingrijorare doar daca ar deveni o tendinta de durata.

Daniel Daianu

Daniel Daianu

Foto: AGERPRES

Vasilescu mai crede ca declaratiile lui Eugen Radulescu, director in BNR, referitoare la posibilitatea ca euro sa ajunga la 6 lei, nu au avut o influenta asupra cursului, deoarece era vorba de un avertisment cu multi de "daca" la mijloc. Consilierul i-a raspuns si analistului Bogdan Baltazar, care acuza BNR ca a pierdut fraiele cursului: "domnului Baltazar ii spun ca se insala: sunt mai multe fraie si sunt prinse bine."

Referitor la lipsa unei interventii a BNR asupra cursului euro, Vasilescu a declarat ca "exista un raport intre posibilitate si oportunitate". "BNR poate interveni in orice clipa, dar o face cand este oportun. Cand BNR intervine, foarte rar piata observa asta. Noi nu comentam niciodata despre interventia sau neinterventia asupra cursului, o mai face guvernatorul, dar foarte rar", a conchis Vasilescu.