Paul Krugman acuza ortodoxia austeritatii bugetare: Mi-e teama ca ne aflam in etapele timpurii ale celei de-a treia depresiuni economice

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 28 iunie 2010, 20:32 Economie | Finanţe & Bănci


Paul Krugman
Foto: Princeton University
Economia mondiala se afla in primele faze ale celei de-a treia depresiuni cu care s-a confruntat omenirea, crede laureatul premiului Nobel Paul Krugman, intr-un editorial publicat de New York Times. Reputatul economist acuza "ortodoxia bugetara" de care dau dovada in special liderii europeni si care nu va servi decat la intrarea economiei mondiale intr-un lung proces de deflatie.

"Recesiunile sunt comune; depresiunile sunt rare. Din cate stiu eu, au existat doar doua perioade care au fost descrise drept depresiuni: anii de deflatie si de instabilitate care au urmat Panicii din 1873 si anii de somaj in masa care au urmat crizei financiare din 1929-31", scrie Krugman.

El reaminteste ca nici Lunga Depresiune din secolul XIX si nici Marea Depresiune din secolul XX nu au fost marcate de un declin economic permanent ci, din contra, au existat in ambele cazuri perioade de crestere - dupa care au urmat noi caderi.

"Ma tem ca ne aflam acum in etapele timpurii ale celei de-a treia depresiuni. Va semana probabil mai degraba cu Lunga Depresiune decat cu Marea Depresiune, mult mai severa. Dar costul - suportat de economiile lumii si, in cele din urma, de milioane de vieti ruinate de lipsa locurilor de munca - va fi imens", crede Paul Krugman.

"Obsesia inflatiei"

El subliniaza ca cea de-a treia depresiune va reprezenta un esec al politicii, pe fondul "obsesiei" inflatiei care bantuieste guvernele din intreaga lume, determinandu-le sa predice masuri de austeritate.

"In 2008 si in 2009 se parea ca am tras lectiile necesare din istorie. Spre deosebire de predecesorii lor, care au majorat rata dobanzii in fata crizei financiare, liderii actuali ai Federal Reserve si Bancii Centrale Europene au redus drastic ratele si au sprijinit piata creditarii. Spre deosebire de guvernele din trecut, care au incercat sa-si echilibreze bugetele in fata unor economii in declin, guvernele actuale au permis majorarea deficitelor. Politici mai bune au permis lumii sa evite un colaps complet", iar recesiunea adusa de criza financiara parea ca s-a incheiat vara trecuta, spune economistul american.

"Dar istoricii viitorului ne vor spune ca nu acesta a fost sfarsitul celei de-a treia depresiuni, la fel cum relansarea economica ce a inceput in 1933 nu a fost finalul Marii Depresiuni", noteaza el, argumentand ca somajul, si in special cel pe termen lung, ramane foarte ridicat si nu exista niciun semn de imbunatatire.

Capcana deflationista

El crede ca atat Statele Unite cat si Europa sunt gata sa cada in capcana deflationista care a caracterizat economia Japoniei in anii '90.

"In fata acestui tablou sumbru, te-ai astepta ca decidentii politici sa-si dea seama ca nu au facut suficient pentru a sustine relansarea. Dar nu: in decursul ultimelor luni a existat o uluitoare revenire a banilor scumpi si a ortodoxiei bugetelor echilibrate", continua reputatul economist.

In prezent, renasterea acestei religii vechi este vizibila in Europa, unde liderii par sa-si construiasca argumentele "din discursurile complete ale lui Herbert Hoover" (presedintele SUA in perioada 1929 - 1933, care a ales si el calea austeritatii bugetare, cand parea ca economia da semne de redresare), sustinand ca reducerea cheltuielilor guvernamentale si majorarea taxelor va restabili increderea mediului de afaceri.

Cazul Greciei si efectele austeritatii asupra pietelor financiare

Nici America nu procedeaza mai corect, spune Krugman, care adauga ca, desi Fed Reserve pare constienta de riscul deflationist, nu face nimic in acest sens. "Administratia Obama intelege pericolul unei austeritati financiare premature - dar din cauza ca republicanii si democratii conservatori din Congres nu vor aproba ajutoare suplimentare pentru guvernele statelor federale, austeritatea se instaleaza, sub forma reducerilor bugetare la nivelul statelor si al administratiei locale".

Aceasta turnura negativa a politicilor economice este argumentata de linia dura a adeptilor austeritatii bugetare prin problemele cu care se confrunta Grecia.

"Este adevarat ca investitorii in bonduri s-au indreptat impotriva guvernelor cu deficite incomode. Dar nu exista nicio dovada ca o austeritate fiscala pe termen scurt, pe fondul unei economii in depresiune, restabileste increderea investitorilor. Din contra: Grecia a fost de acord sa impuna o austeritate dura, doar pentru a se trezi ca riscul asociat datoriei sale a crescut si mai mult; Irlanda a impus reduceri drastice in sectorul public, doar pentru a fi tratata de piete drept un risc mai mare decat Spania", explica laureatul premiului Nobel.

Cine va plati pretul acestui triumf al ortodoxiei?

Una dintre concluziile sale este ca pietele financiare inteleg ceea ce decidentii politici par sa nu inteleaga: reducerea cheltuielilor in mijlocul unei depresiuni, adancind astfel caderea si pavand calea spre deflatie, este echivalentul unui proces de autodistrugere.

"Este vorba despre victoria unei ortodoxii care are putine in comun cu analizele rationale si care are ca principala doctrina a carei principala dogma este ca impunerea suferintei asupra altor oameni este modul in care demonstrezi capacitatea de a conduce in vremuri grele".

"Si cine va plati pretul acestui triumf al ortodoxiei? Raspunsul este - zeci de milioane de muncitori fara locuri de munca, care vor ramane in somaj ani de zile, iar unii dintre nu vor mai munci niciodata".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8697 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  suna interesant... (Luni, 28 iunie 2010, 20:52)

  ktalin [anonim]

  ...credibil chiar, oare cine are dreptate?
  ce va spune istoria?
  cati dintre noi isi vor pierde slujbele, casele, casniciile pana cand va apare cineva sa ne spuna de ce?
  • +2 (12 voturi)    
   Guvernanţii postdecembrişti ai României au instaur (Luni, 28 iunie 2010, 21:43)

   JDERR [anonim] i-a raspuns lui ktalin

   În 1989, salariul mediu al românilor, ca putere de cumpărare, era egal cu 230 de euro de astăzi. Cam tot atât cât era şi al cehilor. Astăzi, salariul mediu al românilor a scăzut la 100 de euro, în timp ce al cehilor, ca şi al spaniolilor, depăşeşte cu mult 700 de euro. Este firesc ca cehii să nu pribegească prin Europa, ci să lucreze la ei acasă, unde câştigă la fel de bine ca şi spaniolii la ei acasă. Acest firesc îşi găseşte explicaţia în faptul că, după 1989, cehii au aplicat „ipoteza de dezvoltare"economică pe care guvernanţii români au respins-o.


   Dezastrul economiei româneşti, care a început în 1990 şi continuă şi astăzi, din acest dezastru făcând parte şi lipsa de locuri de muncă, şi salariile de mizerie ale românilor, ca şi milioanele de români dezrădăcinaţi, care şi-au părăsit casele, familiile şi comunităţile, în căutarea hranei cea de toate zilele, nu face parte din "cursul firesc" al istoriei noastre.

   Firesc ar fi fost ca, începând cu 1990, economia şi societatea românească să apuce pe un curs ascendent, nu să coboare la nivelul anului 1905.

   Citation:
   Guvernanţii postdecembrişti ai României au instaurat nefirescul, adică degradarea vieţii economice şi sociale, în care se înscrie şi "oportunitatea" oferită românilor de a nu găsi de lucru în propria ţară, de a căuta hrană în Spania, în Israel, în Italia, etc., de a fi umiliţi şi batjocoriţi, "oportunitatea" de a fi prezenţi acolo unde explodează bombele, de a fi mutilaţi şi măcelăriţi în confruntări care le sunt complet străine.
   Platforma de studiu si dezbateri a proiectului pentru Romania-Dr. Constantin COJOCARU : http://www.universulromanesc.com/forumdisplay.php?f=223
   Varianta COJOCARU,site autor : http://www.variantacojocaru.ro/
   Situaţia României: criza identitară, politică, socială, economică :
   http://www.universulromanesc.com/forumdisplay.php?f=228
   Neliniştea Generalilor-Nicolae DURAC :
   http://www.universulromanesc.com/forumdisplay.php?f=156
   • +4 (4 voturi)    
    ... (Marţi, 29 iunie 2010, 0:53)

    Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui JDERR

    "Astăzi, salariul mediu al românilor a scăzut la 100 de euro."
    No comment.
   • 0 (2 voturi)    
    ba trezirea (Marţi, 29 iunie 2010, 1:13)

    razvan [anonim] i-a raspuns lui JDERR

    nu e salariul mediu 100 e
    cred ca nu e nici ala minim.
    ai fost in cehia, sau in ungaria?
    in suburbii?
    va credeti toti mari filozofi. hai ca e simplu. pupam sua in fund, se ataca iranu, mai ia toata lumea neste petrol moca, mai trecem 10 ani. dupa aia...
    • +1 (1 vot)    
     eu sunt curios (Marţi, 29 iunie 2010, 10:10)

     ion [anonim] i-a raspuns lui razvan

     ce se poate vedea in Cehia si Ungaria in suburbii ?
   • +3 (3 voturi)    
    prostii (Marţi, 29 iunie 2010, 1:37)

    un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui JDERR

    In ianuarie 2010 salariul mediu brut in Romania era de 477 de Euro.

    Sursa:

    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7004861-ianuarie-2010-salariul-mediu-brut-calculat-euro-crescut-10-fata-ianuarie-2009.htm
  • +1 (1 vot)    
   MARX AVEA DREPTATE !!?? (Marţi, 29 iunie 2010, 10:12)

   escu [anonim] i-a raspuns lui ktalin

   Inseamna ca MARX are dreptate ! Trebuie sa reanalizam ,,Capitalul" !
 • +2 (6 voturi)    
  sumbru (Luni, 28 iunie 2010, 20:55)

  x1 [anonim]

  sumbre vremuri ne asteapta pe toti muritorii de rind.
 • +3 (9 voturi)    
  China si India sunt de vina (Luni, 28 iunie 2010, 21:19)

  Frankie [utilizator]

  Pentru ca s-au inmultit precum sobolanii, acest lucru afectand in mod direct economia mondiala.
  • -1 (5 voturi)    
   haha (Luni, 28 iunie 2010, 22:22)

   MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   culmea este ca aia au cea mai mare productivitate. Bancile au creat criza si tot ele au cel mai mult de castigat din asta.
   • +2 (4 voturi)    
    esti naiv (Marţi, 29 iunie 2010, 0:10)

    CiprianXIV [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

    amice, esti naiv daca crezi ca bancile au de castigat - profitul lor scade de la o zi la alta mai mult. cele care au dat faliment, tot de castigat au avut ?
   • +2 (2 voturi)    
    Pentru Mircea (Marţi, 29 iunie 2010, 9:13)

    Frankie [utilizator] i-a raspuns lui MirceaA

    aia au cea mai mare productivitate pentru ca au furat-o de la noi, simplu
  • +3 (3 voturi)    
   da sigur (Luni, 28 iunie 2010, 22:26)

   zarzache [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   ei sunt de vina de INCOMPETENTA noastra...
 • -2 (6 voturi)    
  Judecata de apoi... (Luni, 28 iunie 2010, 21:24)

  Judecata... [anonim]

  Fiecare cum isi asterne asa doarme. De ce unii fac averi imense ( gen JIJI BECALU' ) iar doctori, ingineri, etc mor de foame ( vorba vine) ?
  Ala JIJI are cumva 3 perechi de OO ?
  Scoala te invata dar de la teorie la practica e o cale LUUUUUUUUUnga
  • +7 (7 voturi)    
   Da si nu (Luni, 28 iunie 2010, 23:53)

   moucha [anonim] i-a raspuns lui Judecata...

   Daca maine mi s-ar da averea lui Jiji Becali stiti ce as face primul lucru? M-as scapa de ea. Si daca as avea timp si bani cat sa imi duc viata linistit si mai ales minte m-as apuca de al doilea doctorat. De ce? Pentru ca sunt pasionat de cercetare, de stat si citit si rasnit idei. Nu sunt bun nici la afaceri, nici la facut reclama, nu sunt bun la fraierit lumea. Asta sunt eu. O avere enorma aduce dupa sine invidia altora, si acesta e ultimul lucru de care as avea nevoie. In plus, nu stiu cine e mai fericit: Becali care intoarce banii cu lopata ca sa ii numere sau eu care incerc sa merg pe cai inca nebatute de altii. De fapt cred ca fiecare in felul sau. Cjiar acum sunt la Caen in Franta la o conferinta IEEE si tot ce pot spune e ca am intalnit oameni extraordinari cu care poti vorbi ORICE - doxa de carte si plini de inteligenta. Si chiar mai uimitor e ca pe multi i-am vazut acum un an la Leipzig la alta conferinta si am depanat ce am mai facut intre timp si cum merge studiul. Asta e - la altceva nu sunt bun.
  • -1 (1 vot)    
   e greu.... (Marţi, 29 iunie 2010, 8:30)

   iordachec [utilizator] i-a raspuns lui Judecata...

   .....rau sa faci afaceri cu statul,afaceri privilegiate.e greu pana afli pe cine trebuie sa mituesti.
   e super tare sa fii afacerist pe afaceri de 1000 de euro dar pt care se platesc de la stat 10.000 de euro.
 • +7 (9 voturi)    
  Este de preferat deflatia hiperinflatiei (Luni, 28 iunie 2010, 21:26)

  Adrian C. [utilizator]

  Daca si UE ar face la fel ca SUA (si cum predica nenea asta) atunci periocolul ar fi cel hiperinflationist, care este mult, mult mai rau decat deflatia. Imaginati-va pretul produselor dublandu-se de la o zi la alta: (Ungaria a avut ceamai severa hiperinflatie, preturile se dublau la fiecare 15 ore: http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperinflation )

  S-a ajuns in aceasta situatie exact din cauza unor tipi ca nenea acesta care au propavaduit creditul ieftin pana in stadiul in care lumea nu si-a mai putut plati ratele si bula a explodat.

  Cei care au luat pmai mult credit decat puteau plati trebuie sa falimenteze (banci, firme si persoane fizice). Nu trebuie ca restul lumii sa plateasca ptr. salvarea lor.
  • +1 (3 voturi)    
   All the way down (Luni, 28 iunie 2010, 23:03)

   satanae [anonim] i-a raspuns lui Adrian C.

   Si acum imagineaza-ti cum ar fi ca preturile sa se injumatateasca de la o zi la alta. Pentru ca asta inseamna o deflatie adevarata. Si asta s-a intimplat in 1929 - 1933 in SUA. Germania a fost atunci o exceptie pt ca au pus tiparnita in functiune.
   In Europa nu existau nicidecum indiciile unei hiperinflatii, ci dimpotriva, se anunta o sanatoasa deflatie si asta a fost motivul pt care BCE a redus atit de mult rata dobanzii. Acum, pt ca vad o gramada de economisti care spun ca cei care au cheltuit peste masura trebuie sa suporte toate consecintele si sa nu arunce totul pe spinarea generatiilor viitoare, as vrea sa-i intreb: chiar pe toate? Voi stiti macar ce vorbiti? Generatia din 1929 a cheltuit peste masura si a platit pentru asta. A platit prin saracie, somaj dar si cu ditamai razboiul, care practic a ruinat Europa si a scos-o de pe harta puterilor care conteaza cu adevarat in lume. Ce ziceti, platim pina la capat? Daca veti spune ca nu este obligatoriu sa se intimple asa, mai ginditi-va si uitati-va mai bine in lume, pentru ca pregatim, usor - usor, sa ne dam iar in cap. Cind lucrurile se schimba asa cum o fac acum, cind apar noi puteri economice si miltare iar cele vechi nu se lasa date la o parte, cind apare saracie la nivel de masa in regiuni unde se traia bine pina acum, nu este decit o chestiune de timp pina sa apara scinteia. Asa ca o sa consumam doctoria pina la fund? Daca da, atunci macar sa stiti ce inseamna asta. Este adevarat, dupa ce o sa ne belim intre noi, cifrele economice o sa arate superb, problema e ca nu stiu cine va mai ramine sa le admire. Dar eu zic sa-i dam inainte, sa nu ne oprim pina nu obtinem niste cifre frumoase. Tot inainte! All the way down!
   • +5 (5 voturi)    
    Frumoasa teorie, dar ... (Luni, 28 iunie 2010, 23:34)

    kinn [anonim] i-a raspuns lui satanae

    ... cineva trebuie sa plateasca pentru ca s-a cheltuit fara masura. E simplu: ori generatia de azi ori cea de maine. Tu spui ca daca generatia de azi e pusa sa plateasca tot, va fi asa de crancen ca se va ajunge la razboi. Bun, si atunci sa plateasca cei de maine, nevinovatii? Adica dragi copii si nepoti, munciti toata viata ca sa platiti datoriile generatiei noastre.

    Razboiul trebuie evitat cu orice pret, dar, in afara de asta, moral si sanatos este sa plateasca generatiile responsabile. Pasarea problemelor in viitor nu este o solutie. Generatiile viitoare au sa aba problemele lor (clima), vrei sa le pasam lor si pe ale noastre?
   • -1 (3 voturi)    
    Marile crize (Luni, 28 iunie 2010, 23:55)

    moucha [anonim] i-a raspuns lui satanae

    Preced mari razboaie. Daca se va ajunge la razboi mondial, putem spune ca macar am trecut prin ultima criza :)
    • +1 (3 voturi)    
     alt naiv (Marţi, 29 iunie 2010, 0:38)

     CiprianXIV [anonim] i-a raspuns lui moucha

     cine a zis ca e ultima criza ? dupa ce se incheie asta, o sa urmeze alta.
     • -1 (3 voturi)    
      nu ai inteles Ciprian, mai gandeste (Marţi, 29 iunie 2010, 1:03)

      ionut [anonim] i-a raspuns lui CiprianXIV

      fg
      • -2 (2 voturi)    
       ma gandesc (Marţi, 29 iunie 2010, 2:24)

       Ciprian XIII [anonim] i-a raspuns lui ionut

       razboaiele si crizele economice sunt ciclice. documenteaza-te despre ciclicitate, o gasesti oriunde in Univers. n-avem de ce sa ne speriem de inca o cearta intre parti, chiar daca va fi rezolvata pe calea armelor.
     • -2 (2 voturi)    
      Arsenalul nuclear al SUA (Marţi, 29 iunie 2010, 8:56)

      moucha [anonim] i-a raspuns lui CiprianXIV

      Deci doar al SUA este cat sa distruga 50 de planete ca Terra. De aceea va fi ultima criza. Nu va mai fi cine sa reia ciclurile.
 • +4 (4 voturi)    
  Speculatii (Luni, 28 iunie 2010, 21:29)

  etre [anonim]

  Mai interesant este ca intre atatea pareri subiective , nu am vazut schitat nici un model economic , calcule , simulari.

  Nu treb sa fi savant pt a spune ce spun 90% din acesti oameni. Problema este ca nimeni nu stie limitele la care se pot intinde aceste terorii.

  Care este punctul de indatorare sustenabil pana la care o economie poate stimula consumul intern inainte sa aplice politici de austeritate ? Pentru ca ma indoiesc ca raspunsul este in alb si negru.

  Cat de interconectata este aceasta simulare a consumului , mai ales prin perspectiva balantei de import / export.

  Probabil de aici decurge neintelegerea US vs EU si US vs China.

  Nu stiu cat este de interesata Germania sa stimuleze consumul intern, de bunuri de consum caznice importate cine stie de unde, cand ea se bazeaza pe export de tehnologie industriala si masini . Nu s-ar ajuta pe ei in ceea mai mare proportie.

  In ce ne priveste, poate singura sansa ar fi sa stimulam consumul din surse interne. Daca stimulam consumul pt a importa si mai mult, ne invartim intr-un cerc periculos. Iar inn ce priveste productia, greu de crezut ca se v-a dezvolta asa cum nu a facut-o 20 de ani, tocmai acum in plina criza, indiferent ce facilitati am da.

  Urmeaza perioade grele pt noi, toti suntem eterna generatie de sacrificiu.
  • +8 (8 voturi)    
   Economistii (Luni, 28 iunie 2010, 23:59)

   moucha [anonim] i-a raspuns lui etre

   Au o singura boala: scot teorii dupa ce evenimentele trec si nu inainte de ele. Si culmea, se mai mira ca teoriile lor nici nu se repeta predictibil. Daca ar face la fel si inginerii, inseamna ca toti economistii maine nu vor ajunge la serviciu, intrucat unii vor fi blocati in lift (neintelegand ca desi apasa P liftul ii duce ba la 6 ba la 7), unii in metrou, altii in avion, etc. Ma bucur ca nu sunt economist si ma fericesc de propria ignoranta. Pentru mine criza nu exista, si ceea ce nu exista nu ma poate afecta. Zbor din serviciu - imi gasesc altul. Nu am ce manca - imi e foame. Dar astea se pot intampla nu numai pe criza. Doar viata nu se repara, in rest aproape orice.
  • +2 (2 voturi)    
   ... (Marţi, 29 iunie 2010, 10:15)

   cristi [anonim] i-a raspuns lui etre

   modelele economice s-ar putea sa nu isi gaseasca locul. pentru ca, dupa greseala (parerea mea) de a dezlega moneda de aur, atribuind bancilor centrale puterea de a promite, cu toate ca s-a permis prin asta o dezvoltare in primul rand industriala fara precedent, totodata s-a pierdut din mana controlul responsabilitatii politicilor monetare.
   e ca si cum eu ti-as spune... da-mi 1 kg de aur, si eu iti voi da 5 de paini pe el. si la anul iti zic.. nu iti dau 5 acum, ca nu am... dar iti voi da peste 3 luni 10 paini. si tu te bucuri. dar nu mai ai aur. dar ai 10 paini ca e o promisiune a mea. si pe urma iti dau 10 paini si tu te duci si iei alt kg de aur, dar vanzatorul zice.. pai.. e 10 paini (ca eu dau 10 pe el) si tu zici ok ca nu ai pierdut nimic, si esti dispus sa platesti mai mult. dar aurul ala e tot 1kg, care era 5 paini. acum e 10 doar din calcule. dar daca admitem ca etalonul era corect la inceput si ca cantitatea totala de aur din lume = 5 x cantitatea totala de paine din lume, atunci inseamna ca tu poti cumpara tot aurul si sa iti mai si ramana jumatate din paine. numai ca nu e paine, ci sunt niste hartii emise de o banca oarecare.
   daca mergem acum toti la banca si cerem acoperirea in aur a bancnotei noastre, ne vom trezi ca nu prea valoreaza atat cat promite.
 • +10 (10 voturi)    
  evaziv (Luni, 28 iunie 2010, 21:32)

  profesorul [anonim]

  Nu e prima data cand citesc articole scrise de Krugman si, se pare, nici de data asta nu se dezminte .... in sensul ca el tot timpul critica masurile luate ... dar, nu vine cu alte solutii. Toate interventiile lui in presa raman "in coada de peste" si fara expuneri concrete de solutii.
 • +7 (11 voturi)    
  Pentru Talibanii lui... (Luni, 28 iunie 2010, 22:03)

  Antifanatic [anonim]

  Crin Antonescu,Vozganian,precum si pentru tzoparlanul Tariceanu nu conteaza ! Acesti TALHARI ce au prabusit economia nationala isi vor primi o data si o data pedeapsa !...Cand acesti derbedei politici, aroganti nesimtiti,cu nimic mai prejos decat golanii de Ferentari, vor fi scuipati de societate, recte Afara din Parlament, societatea romaneasca va da semne de insanatosire ! P.N.L.-ul in forma actuala este cea mai toxica prezenta din intreaga scena politica de la noi !!!
  • -5 (5 voturi)    
   domne draga (Luni, 28 iunie 2010, 22:29)

   zarzache [utilizator] i-a raspuns lui Antifanatic

   o fi mai bun pd-l ul
  • -2 (2 voturi)    
   Da' ce nick potrivit ti-ai gasit... (Marţi, 29 iunie 2010, 0:57)

   Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui Antifanatic

   :-))))
  • -1 (1 vot)    
   Indecizie (Marţi, 29 iunie 2010, 6:31)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui Antifanatic

   Partea proasta este ca acestia de acum nu sunt capabili sa ia decizii.
   Bune sau rele. Mai bine o decizie proasta (care apoi poate fi invalidata de realitate(nu cea TV) si corectata, apoi asumata) decat lipsa unei decizii.
   Administratori buni sunt cei care ştiu să opteze rapid.
   Nu atat Opţiuni acceptabile cat, in general, operante. Un rău administrator, şovăie, tergiversează, vrea comisii, anchete şi rapoarte. În cele din urmă, toate acţiunile lui nu fac decât să creeze probleme şi mai serioase.
   Un prost administrator este mai interesat de rapoarte, decât de decizii. Are întotdeauna nevoie de un dosar pus la punct pe care să-l etaleze drept scuză pentru greşelile sale.
   Cred ca un astfel de administrator avem noi...
 • +5 (5 voturi)    
  Krugman stangistul (Luni, 28 iunie 2010, 23:39)

  varu' [anonim]

  ne lasi bre', tu esti Mama Omida a economiei mondiale

  busti!
 • +6 (8 voturi)    
  Toti isi dau cu presupusul... (Luni, 28 iunie 2010, 23:40)

  pribeagu [anonim]

  si se dau destepti si frumosi dar nimeni nu stie exact ce-o sa fie. Krugman si alt econonist de stinga, Nouriel Roubini, sunt porecliti Dr. Doom, astia nu vad decit catastrofe economice. Doom and gloom. Intersant e ca pe vremea cumatrului Bush, asia doi, liberai inraiti, il criticau de mama focului. Acum cu Obamel, ca-i din tabara lor, critica asa, la general, fara a mai face trimiteri prezidentiale... In concluzie: e adevarat ca omenirea o ia, usurel, usurel, pe tobogan in jos. Weflare state, cu pensii frumusele, asistenta medicala quasi gratuita si iesire la pensie la 58 de ani (Grecia) sau 60 (Franta) e in pragul falimentului. Cine a dus-o mai greu (China, India) o s-o duca ceva mai bine (de la doua blide de orez pe zi, la trei blide si o banana). Cine a dus-o mai bine (Europa, SUA) o s-o duca mai rau ... 1 apartament la bloc, 1 masina, 1 iPod si 1 TV. S-a dis vremea vilelor cu 14 camere. Cam asta ar fi.
  • -3 (3 voturi)    
   nenea, io sunt din Europa (Marţi, 29 iunie 2010, 0:46)

   Cocar Dell [anonim] i-a raspuns lui pribeagu

   Nenea, io sunt din Europa, pot sa aspir si la un iPad si o trotineta cu acumulatori?
   • -2 (2 voturi)    
    nu poti ... (Marţi, 29 iunie 2010, 2:25)

    Petronius. [anonim] i-a raspuns lui Cocar Dell

    Trebuie sa decizi: sau una sau alta; sau cate jumate din fiecare.

    Tu n-ai auzit ca e criza ?! :-))
 • -2 (2 voturi)    
  cu economistii astia nu mai intelegi nimic (Marţi, 29 iunie 2010, 0:54)

  nemo [anonim]

  deci pana la urma la ce sa ne asteptam ?
  Inflatie ? Deflatie ?
  • 0 (0 voturi)    
   mda (Marţi, 29 iunie 2010, 2:21)

   CiprianXIV [anonim] i-a raspuns lui nemo

   somaj gen 20-30%, taxe marite, pensii scazute.
   sa ne fereasca Vladescu de impozit diferentiar ca nu o sa isi mai gaseasca ascunzis nici in bunkare nucleare.
  • 0 (0 voturi)    
   ... la stupefactie ! (Marţi, 29 iunie 2010, 2:26)

   Petronius. [anonim] i-a raspuns lui nemo

   ...
  • 0 (0 voturi)    
   Depresie (Marţi, 29 iunie 2010, 11:45)

   sam [anonim] i-a raspuns lui nemo

   Deflatia actuala este drumul abrupt catre DEPRESIE.
 • 0 (2 voturi)    
  Obama vorbeste prin vocea lui Krugman (Marţi, 29 iunie 2010, 1:28)

  Mircea Abatitei [anonim]

  Sa vedem pe statul cui de plata figureaza numele lui Krugman? Ah, pe cel al lui Obama...
  Si care este in prezent interesul americanilor? Pai daca as fi eu in cacao asa cum sunt ei acum as incerca sa le vand cacao si celorlalti. Nu?
  Asa ca sa ma mai scuteasca. E frumos ca a prezis criza (care, apropo mi-a fost prezisa de un manager din vest in iarna lui 2005) dar acum Mr. Krugman cred ca a prins gustul banilor si face declaratii in functie de cum e platit.
  Deh, mai cunoastem si pe altii.
 • 0 (2 voturi)    
  Nu prea intelegeti voi ce cititi (Marţi, 29 iunie 2010, 7:47)

  Alex [anonim]

  Krugman e un economist liberal. Viziunea lui este de dreapta si asa a fost mereu.

  Daca cititi editorialele lui din New York Times, veti vedea ca el ARE solutii, pe care le forwardeaza constant. (derivate din modelul neo-keynesist) Ca ele nu sunt luate in seama e partea a doua.

  Dar sa spui ca citesti Krugman si ca nu are solutii... e penibil baieti.
  S-au trezit niste nulitati din nordul Balcanilor sa critice un laureat NObel pentru economie...
  • +1 (1 vot)    
   pai nu e.... (Marţi, 29 iunie 2010, 8:35)

   iordachec [utilizator] i-a raspuns lui Alex

   ....apanajul ramanului sa fie mai cu mot decat tout le monde?
  • 0 (2 voturi)    
   catre o nulitate din usa (Marţi, 29 iunie 2010, 9:05)

   unu de prin nordul Balcanilor [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Daca e asa cum spui "...derivate din modelul neo-keynesist", atunci o nulitate din nordul Balcanilor iti spune tie, o nulitate din usa, s-o lasi jos, ca macane. Toti adeptii economiei keynesiene (asa se spune prin nordul Balcanilor, nu "keynesiste")ne-au adus in aceasta criza a "bulelor" de orice fel...
   • +1 (1 vot)    
    Dar are solutii (Marţi, 29 iunie 2010, 9:30)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui unu de prin nordul Balcanilor

    Nu asta era ideea; oricum "retetele" de redresare sunt de multe ori piste false.

    Dar mai sus cineva zicea ca Krugman nu PREZINTA solutii. Nu este adevarat: el are solutii proprii; cat de bune sunt, e cu totul alta discutie.
 • 0 (0 voturi)    
  ? ... (Marţi, 29 iunie 2010, 11:15)

  utug [anonim]

  On November 7, 2008, he was selected by President-elect Barack Obama to be a member of the President-elect's economic transition advisory board ... Barack Obama is manipulated by ... Rahm Emanuel, Robert Reich, David Axelrod and Paul Krugman. They know Barack is easily lead ...


  The Return of Depression Economics
  http://www.youtube.com/watch?v=pUchcMvJdgU&feature=channel
 • +2 (2 voturi)    
  Economia capitalista e un castel de paie. (Marţi, 29 iunie 2010, 12:38)

  Bogdan C [anonim]

  Aproape totul in economie se bazeaza pe incredere si perceptie. Cum se intampla ceva negativ, cum o ia totul la vale. Pana cand sistemul capitalist nu va fi daramat din temelii si inlocuit cu altceva vom avea in continuare acelasi circ periodic al crizelor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by