Impozitul minim pentru firme trebuie eliminat, întrucât nu reprezintă o soluţie viabilă, insa nu se stie cand va fi adoptata aceasta decizie, a declarat, marti, pentru Mediafax, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu: "Impozitul minim trebuie eliminat, pentru că nu este o soluţie".

La discuţiile avute vineri seara cu reprezentanţii FMI, pentru menţinerea deficitului în limita convenită, a existat o variantă în care TVA urma să urce de la 19 la 25%, concomitent cu eliminarea impozitului minim. Ulterior, Guvernul a decis, insa, să crească TVA de la 19% la 24% şi să menţină impozitul minim.

Impozitul minim a fost introdus în primăvara anului trecut si este cuprins între 2.200 de lei (aproximativ 500 de euro), dacă firmele au venituri totale de până la 52.000 de lei, şi 43.000 de lei (circa 10.000 de euro) pentru venituri de peste 129 de milioane de lei.

Firmele care înregistrează profit plătesc impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. La începutul acestui an, Guvernul a intenţionat să înlocuiască impozitul minim cu un impozit forfetar, însă măsura a fost amânată.