Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Lybek, FMI: Sedinta boardului a fost programata pentru 2 iulie

Sedinta boardului FMI in care se va decide daca Romania va primi urmatoarea transa de bani (de aproximativ 900 milioane euro) a fost programata pentru vineri, 2 iulie, declara reprezentantul regional pentru Romania si Bulgaria al FMI, Tonny Lybek.

Astfel, Lybek confirma declaratiile facute si de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Sedinta ar fi trebuit sa aiba loc pe 30 iunie, dar a fost amanata din motive procedurale. Ministrul roman de Finante mai sustine ca o noua rectificare bugetara va avea loc dupa ce va veni la Bucuresti o noua misiune FMI. "Rectificarea este o chestiune de mai mult de o luna, deoarece dupa 20 iulie o noua misiune FMI va veni la Bucuresti", a afirmat Sebastian Vladescu.

"Autoritatile romane si-au demonstrat angajamentul ferm fata de programul lor economic, care este sprijinit de acordul stand-by - prin identificarea rapida a unor masuri compensatorii, dupa hotararea Curtii Constitutionale", se arata in textul comunicatului FMI.

Deficitul bugetar agreat cu FMI pentru 2010 este de 6,8% din produsul intern brut (PIB).

Vladescu: Modificarea cotei unice, o varianta pentru 2011

Modificarea cotei unice sau trecerea la un sistem pentru impozitare progresiva a veniturilor reprezinta o varianta de lucru pentru elaborarea bugetului pentru 2011, sustine ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

El a punctat ca, in ceea ce priveste TVA, optiunile sunt inchise, intrucat nu poate fi luata in calcul o noua majorare a acestei taxe.

Ministrul a precizat ca in prezent se lucreaza la un nou sistem de impozitare a proprietatilor, fiind analizate inclusiv bazele de stabilire a cotelor de impunere, mai ales ca in Romania nu exista un sistem de evaluare.

El a precizat ca elaborarea bugetului pe 2011 va incepe cel mai probabil in luna august, dupa ce vor fi conveniti indicatorii pentru urmatorii ani cu expertii FMI si vor incepe discutiile privind strategia fiscala cu noul consiliu fiscal.

Vladescu a reamintit ca prin intelegere cu FMI vor fi disponibilizati pana la finele anului 70.000 de bugetari, dar a adaugat ca fiecare institutie si autoritate va face propria evaluare a schemei de personal, iar autoritatile locale vor intra pe standardele de cost si de personal.

Comunitatea analistilor financiari-bancari: BNR ar putea decide miercuri mentinerea dobanzii cheie

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei ar putea decide in sedinta de politica monetara mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25 la suta, sunt de parere membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

In ceea ce priveste nivelul rezervelor minime obligatorii, analistii si-au exprimat parerea, in cadrul sondajului realizat in randul membrilor AAFBR, ca acestea ar putea ramane la 15% suta in cazul pasivelor in lei si 25% in cazul celor in valuta. Opinia privind nivelul rezervelor minime obligatorii este comuna tuturor participantilor la sondaj.

Germania: Taxa bancara ar putea fi cuprinsa intre 5 si 15% din profit

Bancile germane risca sa plateasca un impozit suplimentar cuprins intre 5% si 15% din profitul anual, in contul contributiei sectorului bancar la costurile crizei financiare, potrivit unui proiect de lege obtinut de Reuters. Rata acestei taxe va depinde de volumul activitatii si de importanta bancii in cadrul sistemului bancar.

Berlinul spera sa obtina in acest fel venituri suplimentare, de un miliard de euro anual.

Taxa va fi calculata in functie de pasivul bancilor, din care vor fi scazute fondurile proprii si contributiile non-bancare. Un alt parametru va fi valoarea nominala a derivatelor din afara bilantului.

Germania, Franta si Marea Britanie incearca sa-si coordoneze politicile de suprataxare a bancilor pentru a nu provoca perturbari in acest sector.

Marea Britanie a impus saptamana trecuta o taxa anuala in valoare de doua miliarde de lire sterline (2,5 miliarde de euro).

Statele Unite au anuntat deja o taxa anuala de 0,15% perceputa asupra activului bancilor.