Banca Nationala a afisat miercuri un curs de referinta de 4,3688 lei/euro - un nou minim istoric pentru moneda nationala, in timp ce cursul leu/dolar a coborat cu aproape un ban, pana la 3,5617 lei/dolar. Dealerii din piata au declarat pentru HotNews ca volatilitatea din piata a fost ridicata, cursul euro/leu cunoscand fluctuatii destul de ridicate. "In deschidere, un euro era cotat la 4,3870. Nu a stat foarte mult acolo, pentru ca o corectie brusca l-a adus la 4,35. In jurul pranzului, euro urcase iar la 4,37 unde a petrecut o buna bucata de vreme, dupa care a coborat usor sub 4,37. Este clar ca s-a incercat spargerea pragului de 4,37, dar acum este sub acest nivel", a comentat un dealer pentru HotNews.ro.

Intr-un raport financiar al unei banci locale se mai arata ca atragerea de depozite cu scadenta la 7 zile din partea BNR reprezinta "o miscare destul de stranie" deoarece ratele de dobanda pentru aceeasi scadenta se situau in jurul ratei de dobanda cheie. "Astfel, a atras doar 0,56mld RON si credem ca aceasta operatiune a fost destinata mai degraba sa aminteasca participantilor de pe piata de sprijinul bancii centrale oferit leului. La sfarsitul zilei ratele de dobanda pe termen scurt s-au situat la 5/5,5%, cu aproximativ 25pb mai scazute, iar randamentele implicite pentru scadenta de 3 luni au ramas aproape neschimbate la nivelul de 6,8/7,4%. Avand in vedere perspectiva noastra pozitiva pentru leu, ne asteptam la o scadere a ratelor de dobanda", se arata in raportul citat.

Deprecierea leului nu a fost excluse nici de ministrul de Finante Vladescu, acesta declarand ieri ca un leu slab ajuta exporturile si poate fi util si pe partea devenituri bugetare,. "Dar este un fenomen negativ vis-a-vis de sectorul bancar, fata de cei care au rate in euro, riscul pe care investitorii il vad in Romania. De asemenea, deprecierea monedei nationale lasa locul speculatiilor, cu cat volatilitatea leului este mai mare cu atat speculatiile pot fi mai interesante", a spusSebastian Vladescu.