Potrivit datelor economice comunicate miercuri la Dublin, Irlanda a iesit tehnic din recesiunea economica severa care a inceput in toamna lui 2007. Produsul Intern Brut a crescut in primele trei luni ale anului 2010 pentru prima oara de la debutul recesiunii. Fata de ultimele trei luni ale anului 2009, PNB-ul a crescut cu 2,7%.

Si productia industriala a crescut cu peste 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Irlanda a aplicat inca de acum un an si jumatate masuri severe de reducere a deficitului bugetar, fiind operate scaderi inclusiv pentru ajutoarele sociale.

Vestea buna macroeconomica a fost umbrita insa de datele legate de situatia somajului, care se afla inca in crestere. Potrivit celor mai noi date, in luna iunie se aflau in evidentele de somaj irlandeze peste 450.000 de persoane (13,4%, de la nivelul de 4% in anul 2007). Doar in luna mai au aparut aproape 6000 de noi someri, dintre care 4500 sunt barbati.

In ciuda vestilor legate de iesirea din recesiune, analistii economici cred ca de-abia in a doua parte a anului 2011 populatia Irlandei va incepe sa simta in mod practic efectele pozitive ale cresterii economice. Asta si pe fondul datelor recente ale Comisiei Europene, in care se arata ca preturile la alimente sunt in Irlanda cu 30% mai mari decat media din UE. Guvernul Irlandei a amenintat marile companii de retail care au afaceri in Irlanda ca este posibil ca acestea sa fie obligate sa-si declare public si oficial marginile de profit pe care le fac pe seama consumatorilor irlandezi.​