Leul s-a apreciat usor in fata monedei unice europene, Banca Centrala cotand un euro la 4,3537 lei, fata de 4,3688 lei, cat fusese cotat cu o zi inainte. Dealerii pun aceasta apreciere pe seama semnalelor puternice date de BNR in urma sedintei de Consiliu de Administratie. "Deprecierea recenta a leului s-a oprit ieri, conform asteptarilor noastre, si moneda nationala a castigat aproximativ 200 puncte, incheind ziua la 4,3680/EUR – totusi cu 1400 puncte mai depreciat fata de acum o saptamana. Este posibil ca leul sa fi fost sprijinit ieri de banca centrala, precum si la inceputul sedintei de astazi", explica economistul sef al ING, Nicolaie Chidesciuc si Vlad Muscalu, economist al aceleiasi institutii.

Potrivit raportului financiar publicat joi, leul se tranzactioneaza la cotatii net superioare monedelor regionale, estimarile fiind de apreciere pentru moneda nationala. "Confruntandu-se cu majorarea TVA si cu perspectivele neclare privind reforma fiscala, BNR a mentinut rata de dobanda cheie la acelasi nivel, in linie cu asteptarile pietei si ale noastre. Avand in vedere riscurile inflationiste, limbajul BNR din comunicatul de presa a devenit mai ferm, banca centrala notand ca va actiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei masuri -majorarea TVA- si continuarea ancorarii anticipatiilor inflationiste la niveluri scazute", se mai arata in document.

"Interpretam aceasta declaratie drept o intentie de a creste rata cheie in perioada urmatoare. Nu excludem perioade cu rate de dobanda negative (rata de dobanda cheie mai scazuta decat rata inflatiei) dar, avand in vedere inundatiile din Romania, rata inflatiei poate creste semnificativ pana la sfarsitul anului. Credem ca in prima etapa banca centrala va combate presiunile inflationiste mentinand ratele de dobanda din piata interbancara aproape sau peste rata de dobanda cheie (in acest fel leul este protejat intr-o anumita masura impotriva deprecierii). Astfel privind in perspectiva, probabilitatea de a majora rata de dobanda cheie inainte de sfarsitul anului 2010 a crescut", mai spun analistii bancii citate.

"Pe 4 august nu ne asteptam la o modificare a ratei de dobanda cheie, dar in ultimele doua sedinte de politica monetara aceasta poate fi majorata. Intentionam sa publicam noile previziuni ale ratei de dobanda cheie odata cu previziunile privind inflatia. BNR a mentionat totodata ca o volatilitate excesiva a cursului de schimb ar trebui evitata, ceea ce inseamna de fapt ca nu va mai permite o depreciere semnificativa a leului de la nivelul curent. Datorita nivelului rezervelor si adancimii pietei, BNR poate limita usor o depreciere a leului", conchid analistii citati.

Ratele de dobanda pe termen scurt au scazut cu aproximativ 50pb pana la 4,75%, in timp ce ratele de dobanda pentru scadente 1M-3M au scazut 25bp catre 6-6,5%. "Ne asteptam la o continuare a scaderilor, dar cu un ritm mai redus. Ministerul de Finante a anuntat calendarul licitatiilor pentru luna aceasta. Planul de a atrage 4,65mld RON pare ambitios dupa ce doar 0,9mld RON au fost imprumutati in iunie. Pe fondul perspectivelor neclare privind inflatia, ce pot alimenta asteptarile privind majorarea ratei de dobanda cheie, administratorii datoriei publice nu au o misiune usoara iar atragerea unei sume decente inseamna plata unor randamente in jur de 8%", se mai arata in analiza financiara citata.