Board-ul FMI a aprobat in sedinta din 2 iulie acordarea transei de 913 milioane de euro pentru Romania, potrivit unui comunicat postat pe site-ul FMI. FMI a aprobat astfel cea de-a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania, transa urmind sa fie virata integral Bancii Nationale.

John Lipsky, First Deputy Managing Director al FMI, a declarat ca "autoritatile romane au facut pasi importanti spre stabilitatea macroeconomica. Romania planuieste sa dubleze recenta aprobare a legislatiei privind responsabilitatea fiscala cu reforma sistemului de pensii si a salariilor, reduceri de personal in sectorul public, reforma sistemului sanitar si a finantelor locale".

Pina acum, Romania a primit de la FMI 10,7 miliarde de euro imprumut (inclusiv aceasta a patra transa).

O noua misiune a Fondului va sosi in Romania dupa data de 20 iulie.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca aprobarea transei va da un mesaj puternic pietelor externe si arata o sustinere puternica din partea comunitatii internationale, transmite Agerpres.

"Sedinta Boardului FMI s-a desfasurat in conditii bune si a evidentiat trei directii principale. In primul rand, a aratat o puternica sustinere din partea comunitatii internationale pentru reformele pe care le face acum Romania, cel mai evident sprijin fiind manifestat de SUA, Comunitatea Europeana (prin Germania, Franta si celelalte tari), care au sustinut puternic reformele pe care Romania le pune in practica", a afirmat Mihai Tanasescu.

Cea de-a doua trasatura caracteristica a sedintei Boardului FMI, subliniata de fostul ministru de Finante, a fost "transmiterea unui mesaj de solidaritate si incredere in Romania, pentru ca autoritatile sa poata pune in practica masurile de ajustare fiscala".

"Nu in ultimul rand, reuniunea si rezultatul sau, aprobarea eliberarii transei de circa 900 de milioane de euro au dat un mesaj foarte puternic catre pietele internationale, care vor avea mai multa incredere in politicile fiscal-monetare ale Romaniei, dupa obtinerea acestei aprobari", a sustinut Tanasescu.

"Este un semnal de normalitate, dar si de incredere ca Ministerul Finantelor Publice va putea sa imprumute de pe piata interna si externa sumele de care are nevoie pentru a-si acoperi deficitul fiscal, care trebuie sa aiba o tendinta descrescatoare si in 2010, si in anii urmatori", a mai spus Mihai Tanasescu.

El a sustinut ca "rezultatul intrunirii Boardului constituie si un semnal pentru aplicarea in intreaga Europa de masuri la fel de puternice ca in Romania".

Tanasescu a precizat ca banii de la FMI vor intra in conturile BNR la inceputul saptamanii viitoare.