Posibila reducere a TVA, despre care a vorbit, sambata, presedintele Traian Basescu, nu inseamna automat si scaderea preturilor, fiind posibil ca unii comercianti sa nu micsoreze preturile, in cazul reducerii taxei pe valoare adaugata la nivelul initial de 19%, de la 24%, cat este in prezent, este de parere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, potrivit Realitatea.net.

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES
  • "Pentru TVA, crestere cu 5 puncte procentuale, erau calculele facute, FMI-ul avea calculele facute. Acum exista o preocupare teribila pentru a largi baza de impozitare, nu pe verticala, ci pe orizontala. Singura crestere pe verticala este cea a TVA-ului. Cresterea TVA-ului inseamna ca intreaga populatie a Romaniei este lovita. Nu numai pensionarii, nu numai salariatii, ci toate sufletele din Romania, de la copii la batrani. Probabil ca de aici preocuparea presedintelui de a gasi o inlocuire", a declarat oficialul BNR, la Realitatea Tv.

Adrian Vasilescu a mai afirmat ca imprumutul extern de la FMI era absolut necesar pentru Romania, care, in lipsa acestuia, "claca urat de tot" si "am fi vazut pensiile neplatite cu lunile". In ceea ce priveste un eventual nou acord cu Fondul, Adrian Vasilescu spune ca "As prefera sa avem un acord cu FMI de o anumita factura. As prefera si un acord cu bani cu FMI, daca ar fi bani pentru investitii. Pentru ca noi avem nevoie de investitii ca de aer".