Renuntarea in 2011 la cota unica - varianta lansata de Sebastian Vladescu - nu este acceptata de PDL. Potrivit surselor Hotnews.ro, democrat-liberalii nici nu vor sa auda de renuntarea la cota unica, insa se feresc sa afirme oficial acest lucru. Doar premierul Emil Boc a declarat ca Sebastian Vladescu nu a fost mandatat sa dezbata public tema cotei unice si a interzis ministrilor sa introduca in dezbaterea publica teme care nu au fost aprobate de Guvern. Vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu, sustine ca nu a existat nici o discutie in interiorul partidului pe acest subiect pentru ca nu este momentul potrivit.

Declaratiile ministrului Sebastian Vladescu au agitat apele in PDL. Neoficial, democrat-liberalii se tem ca o astfel de masura ar submina relatia cu mediul de afaceri si IMM-urile. Sursele Hotnews.ro sustin ca a existat o discutie neoficiala in partid pe propunerile lui Vladescu privind cota unica, insa liderii democrat liberalii nu o accepta.

"Eliminarea cotei unice nu este oportuna intr-o perioada de criza pentru ca loveste in mediul de afaceri. Noi am promis mediului de afaceri si IMM-urilor ca nu vom lua masuri care sa loveasca si mai tare in ei. In interiorul partidului nu sunt voci care sa sustina o astfel de masura, ba dimpotriva, se opune toata lumea. Renuntarea la cota unica se poate face intr-o perioada de crestere economica, iar la noi nu este cazul deocamdata", au declarat pentru HotNews.ro surse din partid.

Imediat dupa interviul acordat de Vladescu in Ziarul Financiar, liderii PDL s-au grabit sa nege ca eliminarea cotei unice s-ar fi discutat in interiorul partidului si al Guvernului.

Contactata de Hotnews.ro, vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu neaga exista unei dezbateri in partid pe tema eliminarii cotei unice. Barbu sustine ca pana in prezent nu s-a discutat acest subiect in PDL si nici la nivelul Coalitiei. Si prim-vicepresedintele Theodor Stolojan a negat o astfel de discutie la nivelul PDL.

Premierul Emil Boc a fost mult mai categoric si a cerut membrilor Guvernului sa nu mai vorbeasca fara mandatul sau. Boc le-a atras atentia ministrilor ca le interzice in mod expres sa introduca in dezbaterea publica teme care nu au fost aprobate de guvern.

'Va interzic in mod expres sa introduceti in dezbaterea publica teme care nu au fost discutate si aprobate in Guvern. Ministrul Finantelor nu a avut si nu are nici un fel de mandat pentru a dezbate public tema cotei unice sau a impozitarii progresive. Nimeni nu discuta inainte ca in guvern sa avem o analiza, o decizie, dupa care vorbim acelasi lucru(...) Acest guvern si-a pus mandatul pe masa cand si-a angajat raspunderea in fata parlamentului pentru a apara cota unica si TVA-ul. Nu a fost posibil pana la urma in cazul TVA din cauza deciziei Curtii Constitutionale', a declarat premierul, citat de agentia Agerpres.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat in cadrul unui interviu acordat Ziarului Financiar ca "Romania ar trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011, dupa sase ani de cota unica, la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scaderea TVA".