Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a iesit in public pentru prima oara cu un mesaj foarte dur adresat politicienilor. Pretextul a fost o conferinta legata de rezervele internationale ale Romaniei, despre care unii oameni politici sugerau sa fie folosite pentru achitarea pensiilor si salariilor. Guvernatorul BNR le-a explicat ca acest lucru nu este legal posibil si ca oricum, aurul ar ajunge pentru plata a cel mult un an a pensiilor. "Numai deficitul bugetului de asigurari sociale este de trei miliarde de euro, adica toata rezerva de aur a Romaniei. Acest deficit este structural, nu temporar. Daca nu-l corectezi, va trebui sa platesti in fiecare an trei-patru-cinci miliarde euro, pentru ca va creste. Rezerva de aur ar ajunge un singur an", a declarat Isarescu.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

compozitia rezervei valutare

compozitia rezervei valutare

Foto: Hotnews

  • Daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta

Potrivit numarului unu al Bancii Centrale, daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta. ¬Am intra intr-un cerc vicios. Ma uitam la niste emisiuni televizate si vedeam ca nimeni nu sesizeaza acest lucru. Dezbaterile publice ar trebui sa aiba la baza legile aritmetice. Partidele politice ar trebui sa isi ia un consilier pe probleme de aritmetica. Avem si noi specialisti, daca e nevoie. Ajungi sa nu mai intelegi pe ce se discuta. Nu ai cum sa faci buget in care cheltuielile depasesc veniturile plus imprumuturile", le-a transmis Isarescu, politicienilor.

El le-a reamintit acestora faptul ca faptul ca suntem membri ai UE presupune si anumite restrictii, una dintre ele fiind interdictia unei banci centrale de a finanta deficitul public.

Isarescu s-a mai aratat mirat de modul in care este abordata public problema bugetului. "Intr-o familie, atunci cand copilul vine si ii cere tatalui bani, iar tatal nu mai are de unde sa ii dea, ii spune in mod natural ca asta e, nu mai e de unde. Cand aceeasi problema se translateaza la nivel de stat, apar tot felul de filozofii gen Conu Leonida", a declarat Isarescu.

In privinta masurilor de reforma luate de Guvern, Isarescu s-a aratat foarte explicit. "Nu stiu cum au fost ele declarate- proactive sau in alt fel, dar ele ne vor conduce catre ajustari economice facute prin cea mai dura cale. Noi cand ne-am opus cresterii TVA, nu am facut-o nici ca sa ia BNR medalii, nici ca Mugur Isarescu sa

administrare rezerva

administrare rezerva

Foto: Hotnews

primeasca o nota mare, ci pentru ca ne era teama de efectele de ordin secund, tert si asa mai departe. Cand apare inflatia, apare si presiunea pe dobanzi. Si uitati-va la ce e acum in piata. Batalia cu inflatia e foarte perfida", a explicat Isarescu. "Ce va face cota TVA marita? Va majora incasarile la buget pentru a plati pensiile, dar pe partea cealalta va majora platile pentru dobanzi. Vom constata in cateva luni ca jumatate din ce incasam pe TVA platim pe dobanzi", a mai adaugat Isarescu.

  • Se cer masuri de austeritate si acolo unde nu e cazul

Despre taierile din salariile angajatilor BNR cu 25%, Guvernatorul declarat ca se cer eforturi de austeritate si acolo unde nu e cazul, banii "luati" de la BNR fiind circa 3 milioane de euro. "Cam atat se va lua- circa 3 milioane de euro pana la sfarsitul anului. Adica mult mai putin decat echivalentul banilor pe care ii dam la buget prin impozite. BNR a platit bugetului in 2009 circa 300 de milioane de euro, adica in jur de 25 de milioane de euro pe luna. Banii astia inseamna 150.000 de pensii medii", a mai explicat Isarescu.

In privinta rezervelor Romaniei, Isarescu a corectat opinia generala potrivit careia daca rezerva creste e bine, iar cand nu creste, e rau. ¬In masura in care o tara are asemenea rezerve, poate atrage alti bani. Oamenii judeca in felul acesta: daca rezerva creste e bine iar daca nu creste, e rau. Rezerva nu poate creste la infinit. Exista un optim al acestei rezerve¬, a spus Guvernatorul.

  • Rezerva valutara a Romaniei e formata 62,9% din euro, 29,43% in dolari si 7,67 % alte valute

Potrivit acestuia, rezerva valutara a Romaniei e formata 62,9% din euro, 29,43% in dolari si 7,67 % alte valute. Ca structura pe emitenti, rezerva e plasata astfel: 42%- guverne, 45%-conturi curente si depozite,9%- agentii guvernamentale, 3%-institutii supranationale, a mai declarat guvernatorul.

"Ganditi-va ca aici la BNR administram peste 30 de miliarde de euro. Daca pariezi pe un anumit curs, plasezi niste bani si vezi apoi ca ai pierdut, iti vine sa innebunesti. E foarte riscant, pentru ca nu pot castiga toti. Economia e un joc cu suma nula. Cineva trebuie sa piarda. Or, aici administrezi nu banii cuiva anume, ci banii tarii", a mai adaugat Guvernatorul.

El a mai explicat de ce nu poate fi pastrata rezerva in tara, asa cum cerusera anumiti oameni politici. "Avem motive sa pastram rezerva in exterior. Daca am pastra-o in interior, ar fi o rezerva interna si am risca un colaps cum a patit Coreea. E si o dovada de incredere. Cei din afara pot sa o vada, sa o simta... Mentinerea rezervei valutare in tara ar determina pierderea calitatii acesteia de rezerve internationale.Depunerea aurului la alte banci centrale face parte dintr-o increngatura de incredere care functioneaza in randul bancilor centrale", a explicat seful BNR.

practici de administrare

practici de administrare

Foto: Hotnews

El a mai vorbit despre avantajul de a dispune de un stoc de rezerva, exemplificand cu unul din momentele prin care a trecut sistemul bancar in 2008. ¬In toamna lui 2008, cand bancile nu stiau ce sa faca cu banii (chiar daca ei nu marturisesc), au constatat ca cei care veneau cu bani din afara s-au razgandit. La fel si romanii cu bani multi, au inceput sa isi scoata banii sau sa ii mute in alta parte. In asemenea situatii, un stoc strategic este binevenit. Asta inseamna limitarea vulnerabilitatii externe", a spus Isarescu. Romania are o rezerva de aur care poate fi considerata "mare", cu cele 103 tone ale sale. "Avem o rezerva de aur mare. Bulgarii, au 39,8 tone, Lituania are 5,9 tone, Slovacia are 31,7 tone", a exemplificat Guvernatorul. Scopul rezervelor internationale in valuta si aur este, potrivit lui Isarescu, acela de a spori credibilitatea unui stat si pentru a-i oferi posibilitatea sa se imprumute in conditii bune pe pietele internationale.

  • Alte declaratii ale lui Mugur Isarescu:

*In 2005-2007 am cumparat 10 miliarde de euro

* In 1991-1992 nu aveam bani nici sa ne platim cotizatiile la ONU. Umblam disperati dupa bani. Si stiti cum e, un rau nu vine niciodata singur. Nu aveam nici rezerve...ce mai, toate lucrurile se deteriorau

* Dezbaterile publice ar trebui sa aiba la baza legile aritmetice. Partidele politice ar trebui sa isi ia un consilier pe probleme de aritmetica. Avem si noi specialisti, daca e nevoie. Ajungi sa nu mai intelegi pe ce se discuta. Nu ai cum sa faci buget in care veniturile sunt mai mici decat cheltuielile plus imprumuturile.

*Daca Statul roman nu isi disciplineaza cheltuielile se va putea imprumuta cu sume tot mai mici pentru ca nu va avea ce garantii sa ofere. Nu trebuie sa cadem in pacatul de a crede ca putem spune orice. Pierdem credibilitate si capacitatea de a te imprumuta ca Stat. De ce dam noi, BNR, asemenea mesaje? Pentru ca aceste semnale ajung la noi

*Valutele de rezerva sunt tinute la bancile centrale emitente ale valutelor respective

*Stocul de aur il tinem o parte aici, la sediul BNR si partial la alte banci centrale

*Mentinerea rezervei valutare in tara ar determina pierderea calitatii acesteia de rezerve internationale

*Aurul are o densitate foarte mare. Cand vrei sa-l ridici, ai impresia ca e sudat. Am avut si eu sentimentul acesta.

* Oamenii sapa 3000 de metri dupa aur, dupa care il depun in seifurile altor banci centrale. Vorba lui Keynes, ce barbarism mai mare iti trebuie?

*Depunerea aurului la alte banci centrale face parte din aceasta increngatura de incredere care functioneaza in randul bancilor centrale

Rezervele valutare internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au scazut la 31,627 miliarde euro (in 30 iunie), de la 31,989 miliarde euro cu o luna inainte, potrivit unui comunicat de presa al BNR. Potrivit sursei citate, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) erau, la sfarsitul lunii iunie, de 34,999 miliarde euro, mai putin cu 0,71 la suta fata de 35,251 miliarde euro, cat se consemnau la data de 31 mai 2010.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,372 miliarde euro.

BNR precizeaza ca platile scadente in luna iulie 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de catre MFP, insumeaza 876 milioane euro.

rezerva internationala

rezerva internationala

Foto: Hotnews

O parte din bani s-au dus probabil si in apararea leului, existand estimari care vorbesc de sume de ordinal sutelor de milioane de euro.

Exista un nivel optim al acestor reserve, costurile cu administrarea lor fiind destul de ridicat. In plus, Banca Nationala a Romaniei detine rezervele valutare necesare pentru a interveni in conditiile in care vor aparea atitudini speculative ce ar putea destabiliza cursul de schimb valutar, declara la un seminar, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. El a apreciat ca interventiile Bancii Centrale in piata au avut, pana in prezent, un ritm "normal".

Tendintele ultimilor ani sunt cam urmatoarele:

-In general, in decursul ultimilor ani, bancile centrale si-au diversificat activele atat din punct de vedere al compozitiei pe valute, cat si al tipurilor de instrumente cumparate.

-Cadrele institutionale de administrare a rezervelor valutare au devenit, de asemenea, mai variate. (Totusi, diversificarea instrumentelor de rezerva clasice se loveste de anumite limite).

-Accelerarea acumularii de rezerve ramane fenomenul major.

-Administrarea portofoliilor de rezerve valutare ramane in general (in Asia, ca si in alte tari ale lumii) supusa la constrangeri net mai stricte decat cele care se aplica portofoliilor private.

-Deciziile de investire in ceea ce priveste rezervele valutare par, de asemenea, mai putin sensibile la variatiile de pret ale activelor financiare decat deciziile luate de catre administratorii portofoliilor private.

Date fiind aceste caracteristici, incidenta, pe anumite piete, a operatiunilor de investire a rezervelor valutare acumulate in Asia este probabil mai insemnata decat in cazul portofoliilor private.