- Daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta
El le-a reamintit acestora faptul ca faptul ca suntem membri ai UE presupune si anumite restrictii, una dintre ele fiind interdictia unei banci centrale de a finanta deficitul public.
Isarescu s-a mai aratat mirat de modul in care este abordata public problema bugetului. "Intr-o familie, atunci cand copilul vine si ii cere tatalui bani, iar tatal nu mai are de unde sa ii dea, ii spune in mod natural ca asta e, nu mai e de unde. Cand aceeasi problema se translateaza la nivel de stat, apar tot felul de filozofii gen Conu Leonida", a declarat Isarescu.
In privinta masurilor de reforma luate de Guvern, Isarescu s-a aratat foarte explicit. "Nu stiu cum au fost ele declarate- proactive sau in alt fel, dar ele ne vor conduce catre ajustari economice facute prin cea mai dura cale. Noi cand ne-am opus cresterii TVA, nu am facut-o nici ca sa ia BNR medalii, nici ca Mugur Isarescu sa primeasca o nota mare, ci pentru ca ne era teama de efectele de ordin secund, tert si asa mai departe. Cand apare inflatia, apare si presiunea pe dobanzi. Si uitati-va la ce e acum in piata. Batalia cu inflatia e foarte perfida", a explicat Isarescu. "Ce va face cota TVA marita? Va majora incasarile la buget pentru a plati pensiile, dar pe partea cealalta va majora platile pentru dobanzi. Vom constata in cateva luni ca jumatate din ce incasam pe TVA platim pe dobanzi", a mai adaugat Isarescu.
- Se cer masuri de austeritate si acolo unde nu e cazul
In privinta rezervelor Romaniei, Isarescu a corectat opinia generala potrivit careia daca rezerva creste e bine, iar cand nu creste, e rau. ¬In masura in care o tara are asemenea rezerve, poate atrage alti bani. Oamenii judeca in felul acesta: daca rezerva creste e bine iar daca nu creste, e rau. Rezerva nu poate creste la infinit. Exista un optim al acestei rezerve¬, a spus Guvernatorul.
- Rezerva valutara a Romaniei e formata 62,9% din euro, 29,43% in dolari si 7,67 % alte valute
"Ganditi-va ca aici la BNR administram peste 30 de miliarde de euro. Daca pariezi pe un anumit curs, plasezi niste bani si vezi apoi ca ai pierdut, iti vine sa innebunesti. E foarte riscant, pentru ca nu pot castiga toti. Economia e un joc cu suma nula. Cineva trebuie sa piarda. Or, aici administrezi nu banii cuiva anume, ci banii tarii", a mai adaugat Guvernatorul.
El a mai explicat de ce nu poate fi pastrata rezerva in tara, asa cum cerusera anumiti oameni politici. "Avem motive sa pastram rezerva in exterior. Daca am pastra-o in interior, ar fi o rezerva interna si am risca un colaps cum a patit Coreea. E si o dovada de incredere. Cei din afara pot sa o vada, sa o simta... Mentinerea rezervei valutare in tara ar determina pierderea calitatii acesteia de rezerve internationale.Depunerea aurului la alte banci centrale face parte dintr-o increngatura de incredere care functioneaza in randul bancilor centrale", a explicat seful BNR.
El a mai vorbit despre avantajul de a dispune de un stoc de rezerva, exemplificand cu unul din momentele prin care a trecut sistemul bancar in 2008. ¬In toamna lui 2008, cand bancile nu stiau ce sa faca cu banii (chiar daca ei nu marturisesc), au constatat ca cei care veneau cu bani din afara s-au razgandit. La fel si romanii cu bani multi, au inceput sa isi scoata banii sau sa ii mute in alta parte. In asemenea situatii, un stoc strategic este binevenit. Asta inseamna limitarea vulnerabilitatii externe", a spus Isarescu. Romania are o rezerva de aur care poate fi considerata "mare", cu cele 103 tone ale sale. "Avem o rezerva de aur mare. Bulgarii, au 39,8 tone, Lituania are 5,9 tone, Slovacia are 31,7 tone", a exemplificat Guvernatorul. Scopul rezervelor internationale in valuta si aur este, potrivit lui Isarescu, acela de a spori credibilitatea unui stat si pentru a-i oferi posibilitatea sa se imprumute in conditii bune pe pietele internationale.
- Alte declaratii ale lui Mugur Isarescu:
* In 1991-1992 nu aveam bani nici sa ne platim cotizatiile la ONU. Umblam disperati dupa bani. Si stiti cum e, un rau nu vine niciodata singur. Nu aveam nici rezerve...ce mai, toate lucrurile se deteriorau
* Dezbaterile publice ar trebui sa aiba la baza legile aritmetice. Partidele politice ar trebui sa isi ia un consilier pe probleme de aritmetica. Avem si noi specialisti, daca e nevoie. Ajungi sa nu mai intelegi pe ce se discuta. Nu ai cum sa faci buget in care veniturile sunt mai mici decat cheltuielile plus imprumuturile.
*Daca Statul roman nu isi disciplineaza cheltuielile se va putea imprumuta cu sume tot mai mici pentru ca nu va avea ce garantii sa ofere. Nu trebuie sa cadem in pacatul de a crede ca putem spune orice. Pierdem credibilitate si capacitatea de a te imprumuta ca Stat. De ce dam noi, BNR, asemenea mesaje? Pentru ca aceste semnale ajung la noi
*Valutele de rezerva sunt tinute la bancile centrale emitente ale valutelor respective
*Stocul de aur il tinem o parte aici, la sediul BNR si partial la alte banci centrale
*Mentinerea rezervei valutare in tara ar determina pierderea calitatii acesteia de rezerve internationale
*Aurul are o densitate foarte mare. Cand vrei sa-l ridici, ai impresia ca e sudat. Am avut si eu sentimentul acesta.
* Oamenii sapa 3000 de metri dupa aur, dupa care il depun in seifurile altor banci centrale. Vorba lui Keynes, ce barbarism mai mare iti trebuie?
*Depunerea aurului la alte banci centrale face parte din aceasta increngatura de incredere care functioneaza in randul bancilor centrale
Rezervele valutare internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au scazut la 31,627 miliarde euro (in 30 iunie), de la 31,989 miliarde euro cu o luna inainte, potrivit unui comunicat de presa al BNR. Potrivit sursei citate, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) erau, la sfarsitul lunii iunie, de 34,999 miliarde euro, mai putin cu 0,71 la suta fata de 35,251 miliarde euro, cat se consemnau la data de 31 mai 2010.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,372 miliarde euro.
BNR precizeaza ca platile scadente in luna iulie 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de catre MFP, insumeaza 876 milioane euro.
O parte din bani s-au dus probabil si in apararea leului, existand estimari care vorbesc de sume de ordinal sutelor de milioane de euro.
Exista un nivel optim al acestor reserve, costurile cu administrarea lor fiind destul de ridicat. In plus, Banca Nationala a Romaniei detine rezervele valutare necesare pentru a interveni in conditiile in care vor aparea atitudini speculative ce ar putea destabiliza cursul de schimb valutar, declara la un seminar, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. El a apreciat ca interventiile Bancii Centrale in piata au avut, pana in prezent, un ritm "normal".
Tendintele ultimilor ani sunt cam urmatoarele:
-In general, in decursul ultimilor ani, bancile centrale si-au diversificat activele atat din punct de vedere al compozitiei pe valute, cat si al tipurilor de instrumente cumparate.
-Cadrele institutionale de administrare a rezervelor valutare au devenit, de asemenea, mai variate. (Totusi, diversificarea instrumentelor de rezerva clasice se loveste de anumite limite).
-Accelerarea acumularii de rezerve ramane fenomenul major.
-Administrarea portofoliilor de rezerve valutare ramane in general (in Asia, ca si in alte tari ale lumii) supusa la constrangeri net mai stricte decat cele care se aplica portofoliilor private.
-Deciziile de investire in ceea ce priveste rezervele valutare par, de asemenea, mai putin sensibile la variatiile de pret ale activelor financiare decat deciziile luate de catre administratorii portofoliilor private.
Date fiind aceste caracteristici, incidenta, pe anumite piete, a operatiunilor de investire a rezervelor valutare acumulate in Asia este probabil mai insemnata decat in cazul portofoliilor private.
Daca veniturile sunt mai mici decat cheltuielile plus imprumuturile din piata, cum o sa rezistati? Sa presupunem ca aveti un venit de 100 de lei si cheltuieli de 200 de lei. In plus, va mai imprumutati lunar cu cate 10 lei. Cat timp veti mai rezista?
Cu pretuire,
Dan Popa
veniturile + imprumuturile < cheltuielile
Intreb si eu ca inginerul care nu se pricepe la economie, nu va suparati.
Exprimarea a fost: "...veniturile sunt mai mici decit cheltuielile plus imprumuturile.
Adica VENITURILE < CHELTUIELI + VENITURI.
Asta-i un fel de aritmetica economista subtila ce ma depaseste pe mine, sau cum?
Pct. 2 e relevant, din punct de vedere economic chestia cu tatal e absolut corecta, asa trebuie sa gandeasca orice economist.
Insa doar din punct de vedere economic pur si nu realistic.
Astfel situatia Romaniei astazi este alta, intr-adevar tatal a ramas fara bani, poate sa ii taie copilului cheltuileli, DAR e obliga sa pastreze cheltuielile minime, mancare, scoala, o hainuta, ei si atunci din alea nu poate taia asa ca tatal isi face rost de venituri sa acopere minimele cheltuileli.
Asadar cred ca problema e in alta parte - imposibilitatea de a-ti adapta veniturile cu cheltuielile pe care le ai.
Am si eu o intrebare daca dl. Guvernator ar avea salariu 400 RON, iar cheltuilelile minime (mancare, intretinere) ar fi de 500 RON, care e solutia sa taie din mancare, sau sa caute alt job cu minim 500 Ron, adica sa-si adapteze veniturile.
Asa e si cu Romania, cheltuielile sunt minime, ce trebuie facut e sa cresti veniturile, dar pentru asta trebuie sa fii profesionist nu asa ....
Adica la venituri 0 cheltuielile trebuie tot 0 economic, insa in plan real cheltuielile nu pot fi 0 niciodata, deci tu trebuie sa faci ceva cu veniturile sa iti vina peste cheltuieli nu sa mori de foame.
normal e sa reduci in dreapta si sa cautzi sa cresti in stanga.
dar, ne'am falit ca nu ne vindem tzara, totusi am vandut'o prost. fie la turci fie la localnici jmecheri.
am facut venituri din vandut fabrici la fier vechi. greu sa mai produci fara mijloace de productzie.
vin chinejii sa ne faca tractoare...:-(
sindicatele dela semanatoarea protestau atunci cand a venit new holland.
acum protesteaza alea ale bujetarilor.
asa s'a calit otzelul...luptei de classa.
Sincer ma abtin cu greu si incerc sa am o replica civilizata.
Cu toate astea, de ce tineti dvs. neaparat sa-i cautati pete in soare domnului Isarescu? Si-a exprimat cineva vreo opinie in legatura cu vreo biela-manivela, ceva?
Aici e vorba despre economie! Va rog mult,nu va bagati si daca totusi tineti s-o faceti incercati cu ceva mai mult respect!
E vorba despre chestii complicate, zau asa! Ramaneti la chestii mai lumesti si lasati managementul si finantele in seama celor care se pricep la asta!!
Cu respect
depinde de moment. cele ce vin, intra la credit. cele datorate, la platzi.
cred ca se referea la imprumuturi care trebuiesc rambursate.
oricum analiza anonima seamana cu despicatul firului in patru.
nu e cazul. e clar ca za gaverneitar s'a referit la datoriile din imprumuturi deja facute.
Asa lumea a inteles pe buna dreptate ca imprumuturile se adauga la cheltuieli, care-i un nonsens contabil. Imprumuturile sunt venituri, ratele cu care se ramburseaza aceste imprumuturi sunt evident o cheltuiala.
Oricum, noi ca tzara cheltuim mai mult decat ne permitem, cu alte cuvinte irosim si putinul pe care-l detinem.
Ca sa intelegeti si dvs., daca am cheltuieli lunare de 110 lei, venituri de 100 si ma imprumut de undeva cu inca 10 lei, se cheama ca am rezistat.
si nu se cheam aca ai rezistat ci ca te adincesti in mlastina fiindca pe linga cheltuieli vei plati si dobinda la imprumuturi. daca era o criza accidentala, provocata de o cheltuiala uriasa, un cataclism , era ok. dar la noi nu are legatura , este sistemic institutionala. ca sa revenim la exemplul dl. guvernator cu tatal, la noi e un tata betiv care da tot salariul la amante si jocuri de noroc apoi vine acasa si isi bate copii. si asta o sa faca toata viata. deci imprumuturile nu te salveaza din contra dupa ce iti dau o gura de oxigen pt o perioada, atunci cind vin scadentele te vor dobori definitiv fiindca nu exista perspective reale de relansare. ce anume, cind, cum si de ce va produce si va aduce bani? veniturile populatiei au scazut, guvernul nu prea mai are ce sa vinda iar investitorii fug in mod logic datorita catastrofalei politici de impredictibilitate fiscala
Acest lucru se intampla de 20 de ani pentru ca ne conduc unii care stiu sa faca afaceri pentru propriul lor buzunar, au avut grija sa faca legi confuze si neaplicabile, au cate 'nspe case pentru care nu platesc taxe si 'nspe masini cu mii de cmc pentru care, din nou, nu platesc taxe decat modic... Iar cand vine cate unul care le explica ca nu se mai poate asa, cu mintea lor de needucati, oameni cu opt clase, spun ca nu ar trebui sa impozitam tot si sa ne verificam chltuielile ca tara ci ar trebui sa ne vindem si rezervele valutare si de aur, singurul lucru care ne mai tine pe linia de plutire, pentru ca restul (Electrica, Petrom, Sidex, etc) l-au vandut ei deja pe nimic... Halal conducatori... halal tara..
Toti ar trebui sa privim si sa gandim cum sa marim baza veniturilor, nu sa ne uitam la cheltuieli . Atat timp cat veniturile sunt mai mari decat cheltuielile ( in care includem si imprumuturile - fara sa le trecem la venituri cf, contabilitatii ) va fi bine ptr fiecare din noi....altfel , vorba unui domn de aici, daca ai 100 lei venituri si 200 lei cheltuieli si 10 imprumut uri, nu stiu cati o sa reziste .
Mariti-va veniturile !!!!!!!
se poate totusi ca hotnews sa fi citat gresit.
intreb, de ce ar tacea atunci autoritatea in drept sa emita o opinie avizata?!
guvernatorul incearca sa reaseze lucrurile. cei care au urechi de auzit aud, restul nu conteaza.
rolul guvernatorului nu este de a face politica.
nici de a starpi coruptia.
nici de a trimite in judecata infractori.
nici de a da legi sau
de a propune altele.
el evalueaza niste indicatori si sugereaza ce trebuie/nu trebuie facut la nivel macro.
pentru toate cele de mai sus avem alte institutii, leaga-te de alea.
E o varianta si asta. Dar daca i se apropie Romaniei sfarsitul, si nu lui "Mugurel"? De asta ce zici?
Daca politicienii se ating de rezerva valutara ca sa plateasca pensii, asistatii sociali si salarii pentru bugetarii statului, atunci i se cam apropie sfarsitul. Romaniei, nu lui "Mugurel".
Si ma indoiesc profund ca lumea crede despre "Mugurel" ca e prost.
se poate si mai rau.
se poate ca din leafa ridicata azi sa nu-ti poti lua o pereche de pantofi peste 2 saptamani.
inca este bine si vad destule burdihane pline de bere care umplu mall-urile.
cand o sa inceapa sa se inchida mall-urile din lipsa de clienti, sa va faceti probleme.
el isi da cu parerea totusi cunoscand mult mai multe decat tine
A fost si este omul care a stiut sa puna "talpa" exceselor" de partid. Bravo d-le GUVERNATOR.
Si amintitiva in 2008 cand Tariceanu a sarit la marit pensiile in prag de alegeri de cate ori d-ul Presedinta Basescu a intrebat daca exista suport ptr. marire pe termen LUNG NU 1 an ...si toti PNL-ei si PSD-ei au sarit ca arsi ca trebuie marite ca sunt bani...
si acum...unde-s banii??la Tariceanu si Vosganian..la...cine...???
bine ca reprezentantul PNL de la BNR (BOlteanu) nu prea apuca sa vorbeasca...
foar surprinzator pentru reprezentantii BNR sa sustina asa ceva - de altfel sunt cam singurii
Daca se opun asa de zgomotos reducerii salariilor si pensiilor, atunci au si obligatia sa spuna populatiei :
- 1. CU CE BANI LE VOR PLATI
si dupa ce le platesc,
- 2. CU CE BANI MAI FAC INVESTITI
BNR trebuie sa ceara de la PSD-PNL acest program si sa-l verifice ca sa spuna populatiei daca POATE AVEA INCREDERE IN EL.
Nu vrem sa mai votam cu ochii inchisi.
Nu avem incredere nici in televiziuni, pentru ca executa comenzi politice PSD si PNL.
Doar BNR ne poate spune daca PSD si PNL au un program economic care poate sa faca ce promit la televizor.
Despre “responsabilitatea lor”: pe aceasta nu o poate garanta nimeni.
Programul PSD-PNL sa fie prezentat si expertilor
de la Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, iar rezultatele evaluarii sa fie facute PUBLICE si comparate cu evaluarea BNR
Consiliul Fiscal a fost instituit prin legea responsabilitatii Fiscale care a fost initiata la cererea FMI, pentru ca legi I-RESPONSABILE cum a fost cresterea cu 50% a pensiilor sa Mnu mai poate fi adoptate NICIODATA:
Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal: Incet-incet ne intram in paine. Rolul nostru este sa spunem daca o anumita masura luata de Guvern se incadreaza in strategia fiscala sau daca se abate de la ea
HotNews.ro
Miercuri, 14 iulie 2010
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7580854-ionut-dumitru-seful-consiliului-fiscal-incet-incet-intram-paine-rolul-nostru-este-spunem-daca-anumita-masura-luata-guvern-incadreaza-strategia-fiscala-sau-daca-abate.htm
Guvernul propune - PSDPNL da jos Guvernul
Dar ce "solutii" a propus Opozitia in acesti doi ani intregi de CRIZA ?
Scrisoarea de intentie cu FMI e PUBLICA si acolo scrie ca PDL vrea sa tina deficitul la 6,8%, cat vrea sa reduca cheltuielile cu salarii bugetare si ca sa nu se mai imprumute in viitor pentru a plati salarii si pensii. Astea sunt CIFRE si date exacte si publice. Pentru asta PDL a fi fost dat afara de la guvernare de cei care se OPUN acestui program economic, exact in momentul in care a inceput sa-l aplice acum 10 luni
Din cauza asta cei care se opun atat de tare acestui program au datoria sa prezinte populatiei la fel de PUBLIC solutiile lor, ca sa vedem si noi daca se opun pentru ca au dreptate -
- Sau daca MINT pur si simplu si vor sa obtina numai avantaje electorale acum cand toata tara e in CRIZA, in loc sa puna umarul
Doar programele economice ale PSD si PNL sunt secrete si Presa nu cere nici sa le cunoasca, nici sa le critice.
DIN PARTEA PRESEI ASTA SE NUMESTE APROBARE TACITA. adica complicitate POLITICA.
Populatia insa nu trebuie sa fie facuta complice cu minciunile fara stirea ei, iar BNR are obligatia sa aiba grija de asta.
problema e ca majoritatea acestor indivizi fie nu inteleg ca actiunea lor practica a dus la colapsul actual (iti trebuie si "cap teoretic" pt a-ti da seama de asta), fie inteleg dar isi zic "dupa mine, potopul".
BNR trebuie sa devina macar acum in al 12-lea ceas un arbitru care sa evalueze cu cifrele pe masa aberatiile tuturor partidelor
Nu trebuie sa "critice" partidul X pe numele sau, trebuie sa critice ideea tampita din punct de vedere economic, pe nume "X", in sepranta ca politicienii nu vor mai pacali romanii de inca 1000 de ori cu aceleasi minciuni.
Mai ales acum, cand populatia nu mai stie incotro sa se indrpete, e cel mai bun moment ca ea sa fie facuta atenta la populismul cu care PSD si PNL au inundat televiziunile si spatiul public in ultimii 6 ani.
Populismul PSD si PNL a dus la marirea pensiilor cu 50% in 2007, pentru ca bugetul de pensii sa ajunga in faliment pentru 50 de ani -> EXACT CAT A DURAT COMUNISMUL IN ROMANIA
Numai BNR poate ajuta la trezirea romanilor.
Asa se explica de ce PSD si PNL sunt cei mai mari dusmani ai BNR.
2008, Vosganian: Isărescu să nu mai comenteze
27 FEBRUARIE 2008
de Victor ROTARIU
Vosganian nu mai vrea sfaturi de la BNR
Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, a lansat ieri un atac foarte dur la adresa lui Mugur Isărescu, spunând că nu mai vrea să primească sfaturi din partea guvernatorului BNR. Ieşirea lui Vosganian a venit ca o replică la declaraţia lui Isărescu, conform căreia guvernul ar trebui să fie mult mai atent în dirijarea economiei.
“Atunci când ministrul Finanţelor, odată ales în funcţie, preia realitatea şi arată naţiunii că trebuie restructurate cheltuielile, că trebuie introduse criterii de eficienţă, nu e în regulă ca guvernatorul, în loc să spună «da», sunt de acord să menţioneze că structura nu este bună”, a declarat ieri Vosganian, în cadrul unei emisiuni televizate.
La sfârşitul anului trecut, Mugur Isărescu a atras atenţia Guvernului că politica de a genera cheltuieli de stat în ultima lună a anului pentru a îndeplini bugetul este greşită. Isărescu a explicat atunci că lansarea pe piaţa monetară a unei sume atât de mari de bani (circa două mld. euro, n.r.) în luna decembrie a anului trecut duce la creşterea inflaţiei, ceea ce poate destabiliza mediul economic.
Pericolul inflaţiei
Guvernatorul BNR a atras atenţia că din cauza unei inflaţii prea mari, România ar putea amâna adoptarea euro ca monedă naţională în 2014, cum fusese programat iniţial.
“Dacă inflaţia nu va scădea în mod sustenabil în 2008 şi în 2009, mă tem că adoptarea euro în 2014 nu va fi realizată”, a explicat Isărescu, cu ocazia unui seminar privind situaţia economică a României. În luna ianuarie a acestui an, rata inflaţiei a fost de 7,26%, cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni.
Daca tot vorbeam de populism...
In ce priveste cei din opozitie si daca or fi unii si la putere, care vor sa dea iama in rezerva valutara si de aur: Jos labele, Banca Nationala trebuie sa fie independenta, mai cititi si voi care sunt relatiile intre institutii in Uniunea Europeana!
in timp ce cresterea pensiilor a fost aplicata de psd si pnl, chiar daca toti analistii le spuneau ca vor distruge sistemul de pensii pentru 50 de ani de acum inainte.
deci: diferenta consta in responsabilitate , asumata cu riscul pierderii de voturi
"Economia e un joc cu suma nula".
Intr-un joc cu suma nula unii pierd si altii castiga. In marea majoritate a cazurilor cei care pierd sunt cei care nu au informatie. Deci...baieti cu burta pe carte (politicieni, afaceristi samd) si sa fim destepti, nu papagali. Noi ne certam intre noi si nu invatam nimic, iar vulturii asteapta sa ne manance cadavrele.
Ca sa nu mai vorbim ca reducem 3 milioane de euro din fondul de salarii lunar unor oameni care trebuie sa gestioneze corect politica monetara a Romaniei (in vremurile astea!), plus o rezerva valutara de 35 de MILIARDE de euro. Sumele sunt vadit disproportionate. Chiar avem nevoie de oameni buni acolo. Prea mult populism strica, nu poti avea un specialist de calitate la BNR platindu-l 1000 de euro lunar.
pt informarea ta, salariile din bnr sunt mai mici decat cele ale angajatilor din bancile private, si calatoriile fabuloase de care vorbesti sunt finantate din banii institutiei, sau din cei ai gazdelor (ex ue, bce sau fmi), nicidecum de la buget. iar salariul lui isareascu e mult mai mic decat al omologilor europeni.
2)pe de alta parte, ideea de a se scoate bani din rezerva valutara pt a se plati pensiile, mi se pare o crima la adresa economiei. vosgnian nu stie ce vorbeste, sau daca stie atunci vrea sa faca rau in mod tendentios.
oameni buni, rezerva internationala a unei tari reprezinta garantia, bonitatea unei tari . ea reflecta capacitatea ei de a isi plati la scadenta imprumuturile de care vorbea guvernatorul in ecuatia lui, si daca o lichidam/scadem sa platim pensiile, in 6 luni nu ne mai da nimeni nici un ban pe piata internationala, ne pierdem bonitatea. asa stam fara bani in rezerva, nu ne mai intra nimic, si apoi ne trezim ca nu avem disponibilitati sa ne achitam datoriile scadente. asta se chema incetare de plati.
cam aici ajungem daca scoatem bani din rezerva sa platim pensiile.
acum m-am lamurit , Dumneavoastra sunteti singurul care insistati cu aprecieri asupra retinerilor din veniturile salariatilor BNR.
Este clara acuma misiunea dumneavoastra .Cred ca degeaba insistati pe aceasta tema .Oricum din putin cate putin se strang sumele necesare .
Daca se retin 25% unora care au venituri mult mai mici , de ce sa nu se retina si celor cu venituri mari , care si ei oricum sunt institutie a statului raman si NU SUNT O INSTITUTIE PRIVATA !!!!
Cu respect
Revenind la firmele de stat...ti se pare ca au implementat o politica de reducere a cheltuielilor salariale cu 25%? Eu zic ca nu, toti ministrii i-au cautat in coarne pe la televizor.
in rest comentariile despre ce-a spus Guvernatorul sau ce trebuie sa (nu) faca sunt ricole si penibile
probabil sunt facute de larve de politicieni
astept minusuri
1. statul roman nu e capabil si nici nu vrea sa elimine evaziunea fiscala practicata la nivel mare incepand cu cel mai mic tigan care vinde la gura de metrou umblele si bureti de spalat vase si pana la petrom, rompetrol si omv, romgaz, si alte firme mari
2. statul roman arunca bani pe fereastra prin tot felul de programe sociale: ajutor de cladura - cand a inceput statul sa acorde ajutor de caldura, tac-pac s/a scumpit si gazul, daca nu intervenea statul cu siguranta pretul gazului scadea, pt ca la ora actuala romanii platesc cel mai mare pret la gaz din s-e europei si poate si la nivel de europa
3. statul roman arunca bani prin rabla. daca impozitele sunt mici si salraiile stabile nu e nevoie ca statul sa intervina ca oamenii sa isi cumpere masini noi, ci omul isi va cumpara el singur o masina. statul iti da 38 de milioane si te obliga sa iei o masina la 6000 de euro, cand francezul isi ia loganul la 5000 de euro.
4. ar fi trebuit mers pe investitii. bagata armata si tot poporul si as fi facut 2 autostrazi orizontale si 2 3 verticale in 2 ani de zile cu bani de la FMI asa cum au facut , aghiarii.
5. in loc sa plateasca ajutor social la romi, statul ar fi trebuit sa spijine investitiile in agricultura
6. reluate contractele comerciale cu tarile arabe - si atrasi in investitii in agricultura romaneasca - ei isi luar cerealele de care aveau nevoie, si noi aveam locuri de muna
7. turism - litoral - statul trebuie doar sa administreze ceea ce e a lui: la fel ca in bulgaria: nisip cernut, curatat de alge, adus nisip pentru largile plajelor distruse de ploi, fantani arteziene in statiuni si apoi turistii ar fi venit si gur. dar asa cand e mizerie pe plaje poate sa fie o mie de hoteluri de 5 stele ca turistii tot nu iti vin.
asta ar fi pentru inceput
in loc sa mentina stabilitate, taxe mici, control fiscal clar, legi clar aplicate, ei prefera ca acestea sa oschileze pentru ca sa ii prosteasca mai usor pe oamenisi sa ii sperie mai bine.
fii sigurca inainte de alegeri, se va micsora tva-ul, salariile vor reveni la normal si romanii aleg tot pdl-ul. pentruca porcii si hotii de la psd si pnl nu au venit in aceste luni cu nici o masura concreta - ei se cearta- uita-te la iliescu ce vorbeste.
asa ca romanii o sa voteze cu otv-ul ca si asa ne-am otv-eizat cu totii.
Mafiotismul este parazitism, adică își devorează sursa de venit și apoi moare, cu Isărescu sau fără el, cu rezerva la BNR sau fără ea. Creșterea rezervei, scăderea ei, inflația și dezinflația nu rezolvă mai nimic. Io zic să va analizați comportamentul și să nu sperați la oameni providențaili, Isărești și de alt gen. Politica monetară poate susține mafiotismul când el nu degenerează singur. Corecțiile mafiotismului pot fi făcute prin politica fiscală, dar asta nu se poate la noi. Bugetul face diferența dintre mafiotism și capitalism.
Sper că îmi veți da numai note pozitive.
E vorba de "increngatura de incredere care functioneaza in randul bancilor centrale" deci trebuie ca ne-au oferit si noua o bucatica din ea, sau nu?
intrebarea mea este pentru cei in drept sa verifice: cum este repartizat tezaurul romaniei? la ce banci si in ce proportie fiindca dupa cum s-au fraudat prin tranzactii speculative pietele financiare chiar de bancheri cu asa zisele "active toxice" cu care garantau lichiditatile obligatorii cerute de norme este posibil ca si la bnr sa ne trezim cu date false si refuz de restituire a tezaurului fie cauzate de faliment nedeclarat fie prin interes de stat etc.etc. (vezi speta cu tezaurul de la moscova).
pornind vizibil de la principii corecte se filozofeaza si, prin metodele sofismului, se construieste o aureola de argumente justificative.
eu cred ca si la bnr ne trebuie o expertiza de certificare a fezabilitatii tranzactionare dar si de gestiune a tezaurului, inclusiv de justificare a sumelor incasate de la fmi. se va publica in ue rezultatul testului de stres pe 25 iulie si atunci probabil (dupa mine prea putin) vom vedea ce e cu "gaura neagra" din ue. o fi mai mare ca cea din sua? nu cumva si bnr este (la fel ca si in politica) mai afectata decat celelalte banci centrale? nu cumva rezerva este doar fictiva, existenta doar in moneda scriptica si nu reala?
si ... intrebarile pot continua.
Si repet intrebarea: pentru ce motive se tine o rezerva si in care cazuri se umbla la ea? Mai am o intrebare pentru cei care se pricep. Cunoaste toata lumea abureala cum ca tiparirea de bani fara acoperire nu este buna, inflatie, bla bla, Insa SUA nu au acoperire pentru banii pe care-i tiparesc si asta de prin 1969. Ei cand au chef mai tiparesc niste dolari. Baietii astia care conduc la noi, de ce nu fac si ei la fel? Si asa este un haos total, criza, inflatie si tot ce este mai rau.
Noi am depus garantii pentru ca americanii sa se imprumute, in contul asta ei pornesc tiparnita, ca in caz de ceva grav (inflatie necontrolata, caderi de burse etc. se pune sechestru pe banii nostri :mrgreen:
America se imprumuta in dolari si cand are de platit din datorie..pac, mai da drumul la tiparnita si le da creditorilor cate hartii vor. Ca le e usor sa tipareasca niste hartii.
Am cam exagerat in explicatii, nici chiar USA nu poate tipari oricati dolari. Dar pana acum a functionat sistemul, datoria USA a ajuns uriasa deja (300% din PIB, datoria publica si privata) de cand au rupt legatura intre dolar si rezerva lor de aur (1971). Practic o mare parte din lume a muncit si munceste pentru ei, si asta pentru ca ei pot sa tipareasca moneda internationala de schimb. Noi nu suntem in situatia asta. Nimeni pe lume nu e in situatia asta, in afara de ei. Cat o sa mai tina chestia asta? Cine poate sa stie. Oricum s-a creat un cerc: celor care au dolari multi (China) le e frica sa nu cada USA. caci atunci hartiile lor nu or sa mai valoreze nimic. Plus ca SUA e o economie uriasa, un consumator mondial si mai si, cea mai mare forta armata, etc. Zic unii ca in 10-15 ani non-americanii (BRIC, tarile asiatice, etc) or sa forteze trecerea la alta moneda de schimb internationala. Asta ar cam insemna sfarsitul hegemoniei USA.
Oricum, revenind la intrebare: Romania se lupta din greu de 15 ani cu inflatia. Ne-am chinuit aproape 10 ani sa scadem sub 10%. O inflatie mare ne-ar da inapoi cu 10-15 ani: curs de schimb foarte volatil (se modifica repede, leul se devalorizeaza repede si necontrolat), dobanzi uriase pe leu, firmele ar cadea pe capete intr-o economie in mare parte euroizata, etc. Noi nu suntem SUA, nu ne putem permite sa tiparim lei in dusmanie. ne pacalim singuri.
Sa se faca referendum ca sa dea bani la oameni !
Care sunt diferenţele între măsurile adoptate de guvernele francez şi român?
H.P.: Diferenţa e că deocamdată nu am prea văzut măsurile anticriză ale guvernului român. În Franţa suntem deja la a doua revizuire generală a politicilor publice. Suprimarea unui post de funcţionar din doi nu este un lucru nou. Adevărul este că multe state au luate deja măsuri de austeritate şi că cele de acum sunt măsuri suplimentare. Diferenţa este că, de când sunt în România nu am văzut nici un fel de măsură de austeritate din partea guvernului român. Din 2007, chiar din 2006, au existat măsuri de austeritate în Franţa. S-au făcut economii, s-au redus posturi. Diferenţa e că în România s-a întâmplat pe dos: au fost sporite cheltuielile şi au fost create birouri iar efectivele au fost sporite.
M-a impresionat insa pana la lacrimi emisiunea splendida a Realitatii de ieri seara numita Ora de Foc si in care Bebelusul Ursu si minunata dolofana Oana Stancu ,supranumita de unii Ana Pauker, desi mai bine i s-ar spune Domnisoara Goebbels, se dadeau de ceasul mortii sa demonstreze ca Isarescu a facut declaratii contra guvernului lui Basescu si ca va trece in tabara dreptatii PDSR-PNL.
Deodata a intervenit in emisiune purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, care a explicat ca Isarescu nu se luase de guvern decat tangential , fiindca doreste ca si functionarii BNR sa dea 25% din venituri si ca de fapt se adresa unor habarnabisti ca ilustrul informatot PNL "bun " Ghise, care propunea ca tezaurul BNR sa fie cheltuit pentru popor. Ursu si Domnisoara Goebbels nu s-au intimidat si au replicat ca numai ei stiu realitatea,fiindca de acolo i-au banii !
O SINGURA MENTIUNE ...incetati sa-i mai plangeti pe salariatii BNRin legatura cu retinerea de 25 % din venituri . Nu ii plangeti ca au salarii suficient de mari astfel incat sa traiasca mai mult decat decent !!!
1. El se refera la "unii oameni politici", care ar fi sugerat ca rezervele internationale ale Romaniei "sa fie folosite pentru achitarea pensiilor si salariilor". In realitate, nu este vorba de "unii oameni politici", ci de mine, care am am conceput proiectul legii privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2010, proiect inregistrat la Senatul Romaniei cu nr. 398/14.06.2010, ca initiativa legislativa a senatorului Ioan Ghise. Prin acest proiect de lege, am propus utilizarea a 3 miliarde de euro de la rezerva internationala, pentru plata unei parti a seviciului datorie externe a Guvernului Romaniei. Atentie, deci, nu pentru salarii si pensii, asa cum deformeaza, intentionat, Isarescu, ci pentru plata datoriei externe.
2. Cetatenii tarii sunt mintiti pe fata. Anul trecut, in 2009, guvernul s-a imprumutat 10 miliarde de euro, nu pentru salarii si pensii, ci pentru a avea 18 miliarde de euro in pusculita pentru achizitii de bunuri si servicii, adica pentru firmele capuse. Anul acesta, guvernul se va imprumuta 8,2 miliarde de euro, nu pentru salarii si pensii, ci pentru serviciul datoriei, care este de 10 miliarde de euro, din cauza imprumultului facut anul trecut.
3. Cititi, cu atentie, documentarul anexat acestui articol. Primul dintre "sopurile" rezervei internationale" consta in "onorarea platilor aferente obligatiilor externe ale statului roman" . La capitolul "Utilizari", prima este"rambursarea imprumuturilor externe contractate de statul roman". Adica, exact ce am propus eu in proiectul de lege incriminat de Isarescu.
4. Tot in documentarul anexat, veti observa ca Rezerva internationala a Romaniei, exprimata in luni de import bunuri si servicii, este cea mai mare din UE, de aproape 8 luni, in timp ce cea a Germaniei este de sub o luna, la fel si cea a Frantei. Si a multor alte tari.
Voi reveni
Acu toti Branzovenestii si Farfuridi astia de care vorbesti matale or sa se ofuscheze de mama focului ca i-ai trimis din nou la clasa a II-a.
Si sigur se gaseste si vreun Vosganian blond sa te trimita sa mai studiezi, ca el e ocupat cu guvernarea!
=) =) =)
Vrei sa ne ametesti ca dolarii si euro sant cumparati cu aur-ce te cheama cumva-hrusciov.Pai daca-i asa unde e valuta din privatizarea Romanicii,impumuturile de la femei si bei ?--eu zic ca da ca cati gasesti chiar la benere