Autoritatile grecesti au facut progrese considerabile in redresarea finatelor publice, este concluzia unui grup de experti ai Fondului Monetar International care care a vizitat recent Atena. Oficialii Fondului au reafirmat totusi "riscurile evidente" legate de sistemele de sanatate si securitate sociala, transmite AFP.

"Aplicarea bugetului este pe drumul cel bun, exista un bun control al cheltuielilor", a afirmat grupul, intr-un raport publicat pe site-ul Fondului Monetar International. "Totusi, spitalele si fondurile de securitate sociala prezinta riscuri evidente, la fel cum este si cazul presiunilor financiare asupra intreprinderilor publice".

Expertii Fondului arata ca "activitatea economica se contracta in conformitate cu asteptarile, dar inflatia este mai ridicata decat estimarile". Ei noteaza, de asemenea, ca si "consumul privat a rezistat uluitor de bine, reflectand probabil fiscalizarea unor activitati care inainte erau 'informale'".

Reprezentantii UE si FMI sunt asteptati din nou in Grecia in perioada 26 iulie - 6 august, pentru a realiza primul raport oficial de etapa asupra aplicarii planului de austeritate adoptat in mai, in contrapartida cu deblocarea unui imprumut in valoare totala de 110 miliarde euro. De acest raport depinde acordarea celei de-a doua transe de ajutor financiar.

Intre timp, Grecia a lansat saptamana trecuta o emisiune de obligatiuni la sase luni in valoare de 1,25 miliarde de euro, care a fost bine primita de piete. O alta emisiune va fi lansata marti