Suspendarea programului de finantare dintre Ungaria si Fondul Monetar International (FMI) va avea un impact negativ si asupra Romaniei, sunt de parere analistii chestionati de HotNews.ro, apreciind ca exista riscul deprecierii monedei nationale si a cresterii riscului de tara. De asemenea, acestia cred ca nu se poate face o paralela intre Romania si Ungaria, deoarece autoritatile de la Bucuresti au reusit sa mentina un dialog cu FMI, chiar daca au existat si anumite dificultati pe parcursul derularii acordului stand-by.

Rozalia Pal, economistul sef al Unicredit Tiriac Bank, este de parere ca impactul suspendarii programului de finantare dintre Ungaria si FMI va fi unul indirect, iar efecetele se vor simti mai mult asupra Ungariei si mai putin asupra tarilor din regiune. Ea crede ca tensiunile in ceea ce priveste finantarea externa in regiune aduc o volatilitate in sensul deprecierii monedelor si cresterea riscului de tara.

Astfel, potrivit lui Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank, statul se va imprumuta mult mai greu de pe piata interbancara, ceea ce va insemna ca va plati randamente mai mari sau ca nu va mai reusi sa atraga bani la randametul fixat. De asemenea, costul de refinantare pentru companii si populatie s-ar putea sa nu mai scada si ar putea chiar sa creasca in perioada urmatoare daca acordul dintre Ungaria si FMI nu va fi repus curand in functiune.

Totodata, exista posibilitatea unei deprecieri a monedei nationale, "insa stim foarte bine ca banca centrala isi face simtita prezenta pe piata cand miscarile par sa fie bruste", este de parere economistul ING Bank.

Romania a reusit sa mentina acordul cu FMI, chiar daca au existat si dificultati

Analistii cred ca nu se poate face o paralela intre Romania si Ungaria, deoarece autoritatile de la Bucuresti au reusit sa mentina un dialog cu FMI, chiar daca au existat si anumite dificultati pe parcursul derularii acordului stand-by.

"In Romania avem un caz favorabil pentru ca pana in prezent am reusit sa mentinem acest dialog intr-o zona de colaborare si de cooperare pro-activa. A existat o abordare pozitiva atat din partea Romaniei cat si din partea FMI de a intelege anumite dificultati si in acelasi timp de a ajunge la un acord comun", a declarat Rozalia Pal.

Economistul Unicredit a mai spus ca, chiar daca au mai existat situatii tensionate precum amanarea transei, aceste decalaje au fost recuperate, iar in prezent "acordul Romaniei cu FMI este in prezent in concordanta cu programul convenit".

Forintul ungar a reactionat la suspendarea acordului de finantare al Ungariei cu Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI), ajungand luni dimineata la 289,24 forinti pentru un euro de la 282,10 forinti pentru un euro, cat era vineri. In ultimele trei luni, forintul s-a depreciat cu 6,5 la suta fata de euro, din cauza problemelor cu care se confrunta economia Ungariei.

FMI si UE au suspendat discutiile de evaluare cu Ungaria in cadrul acordului de imprumut incheiat la sfarsitul anului 2008, avertizand ca executivul maghiar trebuie sa adopte masuri dificile pentru reducerea deficitului bugetar. Guvernul de la Budapesta a anuntat insa ca nu va introduce noi masuri de austeritate, pentru a evita declinul economiei si cresterea somajului.

Christoph Rosenberg, cel care a condus misiunea FMI la Budapesta, a aratat ca masurile care vizeaza cresterea incasarilor fiscale trebuie sa fie completate cu masuri in materie de cheltuieli.