Introducerea cotei progresive de impozitare este "exclusa din start", intr-un mediu in care oamenii bogati nu sunt dispusi sa ii sprijine pe ceilalti, care stau si asteapta serviciile sociale, a declarat, miercuri, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, care considera ca "un sistem de solidaritate sociala nu functioneaza in Romania", potrivit Mediafax.

"Nu o sa fac o recomandare pentru introducerea unei cote progresive pentru ca in acest mediu este exclusa din start", a afirmat oficialul BNR, la dezbaterea cu tema "Romania 2010: constrangerile economico-financiare si imperativele sociale".

In plus, Valentin Lazea i-a indemnat pe romani sa inceteze sa mai astepte "salvarea din exterior": "Fiecare cetatean trebuie sa inceteze a mai astepta salvarea din exterior (de la Guvern, FMI, UE etc). Aceasta inseamna maturizarea si responsabilizarea individului".

"Solutia responsabila este ca fiecare sa-si asume raspunderea individuala pentru viitorul sau si sa suplimenteze prestatiile insuficiente oferite de stat, cu investitii in sisteme alternative, private, de pensii si sanatate", a spus el.

Pe de alta parte, economistulul şef al BNR a precizat ca asigurarea unei stabilitati financiare este mai importanta decat reluarea cresterii economice.

"Mi se pare evident ca pentru Romania stabilitatea trebuie sa vina inaintea cresterii economice, oricat de mult timp ar trebui pentru asta", a spus Valentin Lazea.