Presedintele american Barack Obama a promulgat miercuri legea privind cea mai vasta reforma ce vizeaza reglementarea sistemului financiar din anii 1930, menita sa evite o noua criza precum cea din anii 2007-2009, relateaza AFP.

Legislatia, pe care unii republicani s-au angajat sa o abroge, introduce noi masuri de protectie a consumatorilor, controale asupra influentei marilor banci si eliminarea practicilor frauduloase de catre firmele de carduri de credit.

"Datorita acestei legi, poporul american nu va fi niciodata, din nou, solicitat sa plateasca pentru greselile de pe Wall Street", a promis Obama.

"Aceste reforme reprezinta cele mai importante protectii ale consumatorului din istorie, cu o singura misiune: sa fie atent la oameni, nu la marile banci, la organismele de imprumut, la investitori", a apreciat Obama.

Textul definitiv, de peste 2.300 de pagini, a legii "Dodd-Frank" - dupa numele principalilor doi autori, senatorul Chris Dodd si deputatul Barney Frank - a fost conceput pentru a se incerca prevenirea unei noi crize financiare.

Potrivit noilor reglementari, cei care se imprumuta vor fi protejati de taxe ascunse si de termeni contractuali abuzivi, dar vor trebui la randul lor sa faca dovada capacitatii de restituire a imprumuturilor.

Reforma va impiedica salvarea marilor institutii financiare pe banii contribuabililor si impune o reglementare mai stricta a pietei produselor derivate. Opozantii legii au afirmat ca reforma sectorului financiar incalca libertatea de circulatie a capitalului si au avertizat ca efectele vor fi negative.