Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la sfarsitul lunii iunie la 18,07 miliarde de lei, reprezentand 3,35% din PIB, sub limita de 18,2 miliarde de lei prevazuta in acordul cu Fondul Monetar International, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP). Conform datelor prezentate, cheltuielile bugetare au fost de 95,3 miliarde de lei, in vreme ce veniturile au ajuns la 77,2 miliarde de lei.

Veniturile bugetului general consolidat au insumat 77,2 mld lei, iar cheltuielile - 95,3 mld lei.

Deficitul bugetar dupa sase luni

Conform datelor provizorii, veniturile estimate la bugetul general consolidat sunt cu 0,1% mai mici decat cele din perioada similara a anului trecut, in vreme ce cheltuielile au crescut cu 4%.

La principalele venituri fiscale se mentin diminuari importante ale incasarilor fata de aceeasi perioada a anului precedent. Astfel, sumele incasate din Taxa pe Valoare Adaugata s-au redus cu 3,7%, cele din impozitul pe venit au scazut cu 4,8%, iar incasarile din impozitul pe profit s-au diminuat cu 3,0%.

Incasarile din contributii de asigurari sociale s-au redus de asemenea cu 5,1%, in timp ce sumele din accize au crescut cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii nivelului de taxare aplicat de la 1 ianuarie.

Reprezentantii institutiei mai arata ca s-au inregistrat cresteri si la incasarile din venituri nefiscale, cu 1,42 miliarde de lei, "ca urmare a incasarii dividendelor de la operatorii economici cu capital de stat, precum si a varsamintelor din profitul net al BNR". Totodata, sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana au crescut cu 921 milioane de lei.

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 12,3%, iar cele de personal au scazut cu 4,5%.

Deficitul bugetar dupa sase luni

Pe partea de cheltuieli, Ministrul Finantelor arata ca cele de personal s-au redus cu 4,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cele cu bunuri si servicii au scazut cu 1,7%, in vreme ce cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 12,3%.

"La celelalte tipuri de cheltuieli s-au inregistrat de regula cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent, acestea fiind justificate de majorarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarea imprumuturilor pentru acoperirea acestora. In cazul cheltuielilor cu dobanzi se inregistreaza o crestere de 21,6%. Efortul bugetar aferent programelor cu finantare UE a crescut cu 132,6%, iar cheltuielile aferente finantarilor din imprumuturi externe au crescut cu 28,5%", se arata in comunicat.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare, s-au ridicat la 11,7 miliarde de lei, reprezentand 12,2% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.