Imbunatatirea colectarii, efectuarea cheltuielilor pentru investitii si accesarea fondurilor europene vor reusi sa mentina Romania la deficitul bugetar prognozat de FMI, de -6,8%, chiar in conditiile unei scaderi economice de -1,9% pentru 2010 si a necesitatii reducerii arieratelor la zero pana in primavara lui 2011, a declarat duminica, pentru Agerpres, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Fostul ministru al Finantelor a explicat ca tinta propusa pentru reducerea arieratelor pentru mijlocul anului 2010 nu este atinsa, desi exista o usoara tendinta de descrestere a valorii arieratelor. In prognoza facuta de Fondul Monetar International este mentionata o scadere in continuare a arieratelor. Ca atare, obiectivul pe termen mediu este ca acestea sa fie reduse pana catre zero pana in primavara anului 2011, cand se termina programul de sprijin semnat de tara noastra cu Fondul:

  • "De aceea, trimestrele urmatoare vor fi foarte importante pentru reducerea arieratelor", spune Mihai Tanasescu, adaugand ca "avand in vedere hotararea autoritatilor de a reduce arieratele si faptul ca au fost adoptate masuri care isi vor arata roadele, solicitarea acestei derogari este posibila, iar daca va exista o cerere de derogare din partea Romaniei, probabil ca ea va fi acceptata de Boardul Fondului".
  • "Tinta de deficit bugetar de -6,8 la suta pe 2010 va putea fi atinsa, in conditiile in care va exista o colectare ceva mai buna in aceasta perioada, dublata de o reducere in continuare a cheltuielilor", a adaugat oficialul roman. "Prin politicile fiscale convenite anul acesta si anualizate in anul 2011 si imbunatatind colectarea, tinta de deficit stabilita pentru anul viitor, de -4,4 la suta, poate fi si ea atinsa, fara masuri suplimentare, care sa conduca la noi constrangeri", mai spune Mihai Tanasescu.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, vinerea trecuta, ca nu vor fi necesare mariri ale fiscalitatii si nici noi reduceri de salarii: "Pentru anul 2011, FMI are o prognoza pozitiva in ceea ce priveste cresterea economica a Romaniei. Pentru 2010, prognoza cresterii economiei este de -1,9 la suta, dar exista, conform evaluarilor FMI, conditiile ca tinta de deficit de -6,8 sa fie atinsa. Va trebui vazut insa, in perioada urmatoare, cum vor fi efectuate cheltuielile pentru investitii, cum se va reusi atragerea fondurilor europene. Chiar si cu aceasta descrestere a economiei, de -1,9 la suta, Romania se poate incadra in tinta de deficit de -6,8 la suta".

Si premierul Emil Boc a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca reprezentantii institutiilor financiare (FMI si CE), prezenti zilele acestea la Bucuresti, nu au formulat solicitari de majorare a TVA sau a cotei unice de impozitare, in discutiile cu autoritatile romane.