Ordonanta privind rectificarea bugetara urmeaza sa fie adoptata pana pe data de 20 august, in rectificare fiind prevazute sume pentru plata datoriilor de stat restante fata de agentii economici, dar si in domeniul Sanatatii, a anuntat, miercuri, premierul Emil Boc, potrivit Agerpres, care citeaza postul public de radio. Primul ministru mai spune ca, in 2011, salariile bugetarilor vor creste in medie cu 10% in raport cu cele diminuate, iar daca procesul de restructurare va avea succes, procentul de crestere a veniturilor angajatilor din aparatul bugetar ar putea fi mai mare.

"In rectificarea bugetara pe care o vom avea pregatita in aceasta luna, si pana in 20 august va avea loc rectificarea de buget, avem sume de bani prevazute pentru plata datoriilor de stat restante si, in special, in domeniul Sanatatii. Aceste sume, repet, prin rectificarea bugetara o parte vor fi rezolvate, in sensul ca vor fi achitate si se vor diminua cheltuielile pe de-o parte, iar pe de alta parte se vor diminua restantele pe care statul le are fata de diversi agenti economici sau unde are datorii", a anuntat premierul.

Precizarile sefului Guvernului vin in contextul in care seful Misiunii Fondului Monetar International la Bucuresti, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, ca programul arieratelor nu a fost respectat in trimestrul al doilea al acestui an: "Am vazut progrese la nivelul autoritatilor locale. Aici au fost adoptate masuri prin care ar trebui sa fie stopate noile arierate, insa stocul de arierate nu a scazut. Inainte de a merge la vot, in 2009, Guvernul trebuia sa faca o plata de doua miliarde miliarde de lei, in special in sectorul de Sanatate. (...) Suntem foarte ingrijorati in ceea ce priveste aranjamentele pentru a plati aceste arierate in sectorul privat si in sectorul public".

Emil Boc a mai anuntat, miercuri, ca in 2011, salariile bugetarilor ar urma sa creasca in medie cu 10% in raport cu cele diminuate, iar daca procesul de restructurare va avea succes, procentul de crestere a veniturilor angajatilor din aparatul bugetar ar putea fi mai mare: "Procesul de restructurare a aparatului bugetar este absolut necesar. De aceea, ce se contureaza in momentul de fata este urmatorul lucru: in 2011 salariile bugetarilor vor creste in raport cu diminuarea pe care au suferit-o acum cu 25%. Si vreau sa fiu foarte direct si sa spun pe cifre. Ca va creste este clar. Cu cat va creste se pune intrebarea. Vor creste cu cat ne vom permite noi ca tara sa ne intretinem. In functie de succesul procesului de restructurare, vom putea avea o crestere a salariilor si cu mai mult de 10% si vom vedea asta la sfarsitul procesului de restructurare".

Primul ministru a anuntat, insa, potrivit Mediafax, ca o alta conditie pentru ca salariile sa poata creste in 2011 este eliminarea celui de-al 13-lea salariu.

Emil Boc a mai sustinut ca Guvernul nu a discutat cu delegatia FMI la Bucuresti posibilitatea impozitarii tuturor pensiilor.

Emil Boc mai spune ca anularea ajutoarelor sociale acordate nejustificat, in urma verificarii unei parti din dosarele incheiate pentru venitul minim garantat, indemnizatii de handicap si pensii de invaliditate, a generat economii de aproximativ 26 de milioane de euro. Primul ministru a explicat ca din totalul celor 288.401 de persoane care beneficiaza de venit minim garantat, au fost verificate 85.000 de dosare, dintre care 20.000 au fost suspendate, rezultand astfel o economie anuala de aproximativ 11 milioane euro.