Ministerul Economiei a lansat joi in dezbatere publica Strategia Guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului IMM, in perioada 2009-2013. Ministrul economiei, Adriean Videanu, sustine ca in urma aplicarii strategiei, IMM-urile vor iesi din criza in 2011, urmand ca in urmatorii doi ani sa asistam la consolidarea acestui sector.

"Scopul strategiei il constituie punerea in aplicare a doua obiective. In primul rand, sprijinirea IMM-urilor pentru iesirea din criza si aceasta vizeaza perioada 2010-2011, iar apoi - pentru anii 2011-2013 - dezvoltarea sectorului. Tinta noastra este ca 2011 sa fie anul relansarii economice, chiar daca acesta va fi un moment de inflexiune pe curba iesirii din criza si de reluare a cresterii economice. Credem, pe baza tuturor evaluarilor facute de autoritatile romane si organismele internationale, ca sunt premise ca 2011 sa reprezinte anul reluarii, al relansarii cresterii economice in Romania, prin inteligenta, dezvoltare durabila si care sa asigure coeziunea sociala", a declarat Adriean Videanu.

Potrivit planului de actiuni cuprins in strategie, Guvernul are in vedere imbunatatirea accesului IMM la finantare, incurajarea spiritului inovator al IMM-urilor si cresterea competitivitatii acestora, dezvoltarea sistemului educatiei antreprenoriale, dar si simplificarea si imbunatatirea cadrului de reglementare in domeniul IMM si al cooperatiei.

Strategia propune printre altele promovarea activitatii de e-afaceri intr-o societate informationala. Aceasta presupune asigurarea conditiilor necesare pentru ca IMM-urile sa beneficieze de oportunitatile pe care societatea informationala le ofera, in special in vederea cresterii productivitatii si competitivitatii, prin imbunatatirea accesului la informatii. Potrivit strategiei, vor fi sprijinite micro-intreprinderile inovative in vederea construirii infrastructurii necesare emiterii electronice a facturilor. De asemenea, va fi dezvoltat un portal de servicii electronice pentru IMM-uri, se mai arata in strategie.

Proiectul privind elaborarea strategiei este derulat de Ministerul Economiei pe o perioada de 18 luni (aprilie 2009 - octombrie 2010), cu sprijinul consortiului format din firmele de consultanta SC KPMG Romania SRL si SC Finas Consulting SRL. Pentru proiect au fost alocati 3,48 milioane lei, din care 85% din Fondul Social European.