"Cata vreme calitatea factorului uman angajat in banci lasa de dorit, asemenea fraude bancare pot sa apara oricand. Din pacate, impactul lor psihologic este foarte mare si e extrem de dificil sa refaci imaginea patata a unei banci. Oamenii intra in panica, se duc toti deodata sa isi retraga banii, iar institutia de credit evident ca risca sa nu poata face fata cererilor masive de desfiintare a depozitelor. In timpul crizei din 2000, ca sa faca fata panicii din randul deponentilor, presedintele BCR de atunci a adus din Elvetia un avion plin ochi cu dolari si s-a asigurat cu numerar in lei de la BNR pentru a onora retragerile", au explicat pentru HotNews.ro surse din sistemul bancar.

Potrivit aceleiasi surse, daca departamentele de audit si de control intern nu isi fac treaba in mod profesionist, se poate ajunge la adevarate "miscari tectonice" intr-o banca. Lista fraudelor bancare importante in care au fost implicati functionari este destul de lunga

August 2010

Mai multi clienti ai unei sucursale Credit Europe Bank din Brasov au descoperit ca au conturile goale in

-furtul direct din conturile clientilor

- furtul in timpul alimentarii bancomatelor

- acordarea de credite fictive si insusirea banilor

Modurile standard de frauda ale functionarilor bancari

momentul in care au incercat sa scoata bani de la banca. Prejudiciul ar fi de peste un milion de lei. Politistii spun ca au cinci suspecti: o persoana din conducerea sucursalei, trei operatori ghiseu si un casier. Acestia sunt cercetati in stare de libertate, pentru fals informatic si frauda informatica.

Cea mai mare suma sustrasa dintr-un cont este de 70.000 de euro. Credit Europe a fost deja sanctionata de OPC Brasov cu 15.000 de lei. Reprezentantii bancii au depus o plangere penala impotriva unei angajate a unitatii si, potrivit unor oficiali, ar fi cerut sa nu se atraga atentia asupra cazului.

Iulie 2010

Mai multi maramureseni care si-au deschis conturi la o banca din Somcuta Mare s-au trezit lefteri. Incercand sa scoata diverse sume de pe card, ei au constatat cu stupoare ca nu mai au la dispozitie niciun leu. Oamenii au ramas socati cand au aflat ca banii proveniti din economii si subventii au fost luati din conturile personale de catre un angajat de la ghiseu.

Iunie 2010

Un functionar bancar din Bucuresti a fost retinut de procurorii de la Parchetul Capitalei, fiind acuzat ca, impreuna cu alte trei persoane, a transferat din contul unui client al bancii la care lucra 800.000 de euro intr-un alt cont, deschis pe numele unui complice pe care ulterior l-a sprijinit pentru a retrage 770.000 de euro din suma virata. Procurorii Sectiei de Supraveghere a Urmaririi Penale i-au acuzat pe cei patru de inselaciune si complicitate la inselaciune, precum si delapidare.

2008

- Ministerul Public a anuntat ca o angajata a Sucursalei BRD din Craiova a fost arestata preventiv, marti, alaturi de alti trei complici, pentru constituirea unui grup infractional organizat, fraude financiare, mai multe infractiuni informatice si spalare de bani.

Mihaela Rosana Bitu este acuzata de procurorii DIICOT din Timis ca si-a insusit suma de opt milioane de lei, bani pe care i-a transferat si ridicat fara autorizare, prin utilizarea fara drept a parolei de acces a directorului sucursalei bancare la care era angajata, se arata in documentul remis de Ministerul Public. Alaturi de Bitu au mai fost arestate alte trei persoane, una dintre ele fiind de origine turca, stabilita la Bucuresti.

- Directorul in varsta de 26 de ani al unei sucursale Bancpost din Bucuresti a sustras peste 100.000 de euro din seiful institutiei pe care o conducea. Mai mult de jumatate din suma a pierdut-o la cazinou, dupa care s-a aruncat de la etajul opt al unui bloc. El avea datorii mari la camatari, de la care lua constant bani pentru a putea juca in cazinouri. Frauda a fost posibila prin incalcarea regulamentului intern al bancii care stipula ca doua persoane din cadrul unei sucursale, directorul si un alt angajat, au accces la seif, insa niciodata unul fara celalalt. Cu toate acestea directorul le-a impus subalternilor propriul sau regulament: cheile de la seif le avea numai el si intra ori de cate ori voia.

2005

Parchetul National Anticoruptie a verificat rulaje de credite de aproximativ 600 de milioane de lei (6.000 de miliarde lei vechi), anchetatorii indentificand o frauda bancara de 240 de milioane de lei (2.400 de miliarde de lei vechi sau 69 mil. euro), in care au fost implicate 72 de persoane, care au fost deferite justitiei.

Procurorii Sectiei a II-a din cadrul Parchetului National Anticoruptie au finalizat urmarirea penala fata de functionari bancari si administratori de societati comerciale din Bucuresti, pusi sub invinuire in dosarul privind acordarea ilegala de credite si neurmarirea utilizarii acestora conform destinatiilor de catre Centrala Bancii Comerciale Romane (BCR), Romanian International Bank (RIB) si Banca Romaneasca SA, informeaza Biroul de presa al PNA.

Complexitatea dosarului este relevata de valoarea deosebit de mare a rulajului creditelor obtinute ilegal - 585,6 milioane lei (5.856 de miliarde de lei vechi), de numarul persoanelor implicate in activitatea infractionala - 72 de invinuiti, de cuantumul prejudiciului constatat - peste 243,1 milioane de lei (2.431 de miliarde de lei vechi), timp de doi ani echipa de procurori, ofiteri de politie judiciara si specialisti efectuand investigatii.

Potrivit procurorilor, activitatea infractionala a fost posibila ca urmare a implicarii unor functionari bancari de la BCR, RIB si Banca Romaneasca, insarcinati cu analiza, instrumentarea, intocmirea documentatiei, acordarea si aprobarea a peste 350 de credite, in valoare de 192,6 milioane lei (1.926 miliarde lei vechi).