Principalele obiective ale rectificarii bugetare sunt suplimentarea fondurilor pentru cofinantarea proiectelor europene de la Ministerul Agriculturii si Ministerul Mediului, capitalizarea 46 de milioane de euro a Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri si stergerea unor datorii. In acelasi timp, in urma rectificarii vor scadea cheltuielile de capital (investitii) cu 0,2% din Produsul Intern Brut (PIB).

Premierul Emil Boc a afirmat ca rectificarea bugetara va fi aprobata pe 18 august, la urmatoarea sedinta a Guvernului. Potrivit premierului, nu va fi taiat niciun euro de la cofinantarea proiectelor europene, ci dimpotriva, vor fi suplimentate fondurile la Ministerul Mediului si la Ministerul Agriculturii. De asemenea, va fi capitalizat Fondul de Garantare cu 46 de milioane de euro, in vederea garantarii prefinantarilor si cofinantarilor pentru firmele care au proiecte europene.

Alte obiective ale rectificarii bugetare:

  • Guvernul va mai aloca 1,9 miliarde de lei pentru plata datoriilor pe care statul le are la firmele din domeniul sanatatii.
  • De asemenea, vor fi alocati 0,9 miliarde de lei la bugetul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), pentru achitarea platilor acesteia catre furnizori.
  • Guvernul va mai da si 500 de milioane de lei pentru stergerea altor datorii pe care companiile de stat le au la diversi agenti economici, care, la randul lor au datorii la stat.
  • Guvernul va aloca, de asemenea, 3,8 miliarde de lei pentru plata pensiilor pana la finalul acestui an.
  • In urma rectificarii bugetare vor scadea cheltuielile de capital cu 0,2% din PIB.

"Cheltuielile de capital (investitiile-n.red) sunt reduse cu 0,2% din PIB, in urma rectificarii bugetare, dar asiguram finantarea domeniilor prioritare atat in componenta economica, cat si in cea sociala", a spus Boc. Premierul a precizat ca ministerele trebuie sa reevalueze prioritatile in investitii. Aceste reevaluari trebuie facute in functie de rectificarea bugetara pe anul 2010. Rectificarea este facuta in asa fel incat sa fie atinsa tinta de deficit bugetar de 6,8%.