Datele INS publicate ieri arata faptul ca la nivelul intregii economii, numarul salariatilor a scazut cu 13.700 in luna iunie, ajungand astfel la 4.264,3 mii, cifra cu 103.400 mai mica decat cea de la sfarsitul anului 2009, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In sectorul public, in primele sase luni din acest an numarul salariatilor a scazut cu 16.100, distributia pe sectoare fiind urmatoarea: 6.100 de salariati au plecat din Administratie, 6.700 din Sanatate, iar 3.300 din Educatie. INS nu publica date privitoare la evolutia numarului de angajati din sectorul apararii (M.Ap.N, S.R.I, M.A.I etc), insa Ziarul Financiar a publicat recent o statistica din care reiese ca in Ministerul de Interne lucreaza aproximativ 160.000 de persoane.

Daca vom compara evolutia numarului de salariati in S1 cu evolutia numarului de someri, observam ca diferenta este de aproximativ 75.000 de persoane, care nici salariati nu mai sunt, dar nu sunt nici inregistrati ca someri, detalii alaturat, click pe grafic pentru marire. Cel mai probabil, o mare parte dintre acestia lucreaza acum la negru.

In acelasi timp, productivitatea muncii in industrie a crescut cu 19.1% in iunie 2010 vs iunie 2009, iar in primul semestru din acest an productivitatea a crescut cu 21.1%. De un an si jumatate, in sectorul industrial se intampla un lucru interesant – productia creste, in timp ce numarul salariatilor scade.

Astfel, in iunie 2010, productia industriala era practic egala cu cea din iunie 2008, insa numarul angajatilor era cu aproximativ 20% mai mic. In mod evident companiile profita de criza pentru a isi eficientiza la maxim activitatea, insa trendul nu mai poate continua prea mult timp. Acest lucru il spun de cateva luni, dar se pare ca inca mai exista resurse de crestere a productiei fara ca firmele sa angajeze personal.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.