Nicolae Cinteza este Directorul Directiei de Supraveghere din Banca Nationala. Este un pescar impatimit. Cauta crapi, in apa si pe uscat. Pe uscat, da numai peste plevusca. "Mici gainarii dom` Popa, fara nicio logica. Cum sa te gandesti ca furi fara sa fii prins? La mine in banci? Exclus!", vorba lui. Lucreaza in BNR inca de la repartitie, adica de prin 1978. A fost inspector de credite, apoi a avansat pana la sefia Directiei de Contabilitate. Si-a facut o reputatie de om extrem de corect, dar si de dur. Cand, la sefia BNR a venit Guvernatorul Mugur Isarescu, l-a chemat la el si i-a oferit 5 directii din banca. "O iau pe asta, de Supraveghere!", a spus Cinteza. E grea, Nicule, i-a zis Isarescu. Eu zic sa te mai gandesti "Am luat-o, dar pe urma i-am dat dreptate Guvernatorului, marturiseste astazi Cinteza. Despre BNR, bancile romanesti si criza, cu cel despre care se spune ca atunci cand rade, cineva intr-o banca, plange

Nicolae CintezaFoto: AGERPRES
  • Ce logica poate avea o gainarie?

Rep: Surprins?

Nicolae Cinteza: Oarecum. Nu de prostia in sine, cat de persoana care a facut-o.

Rep: Adica?

N.C: Pai e o persoana veche in sistemul bancar. Din cate stiu a lucrat si in BNR inainte de 1989 si era cunoscuta ca un bancher serios. La fel de bine am fost surprins de credulitatea celor care au lasat banii. Sa lasi zeci de mii de euro....

Rep: Lacomie sau ce-a fost la mijloc?

N.C: La ea ?

Rep: Da

N.C: Cred ca vazandu-se cu atatia bani in mana pe care i-au lasat oamenii...o fi crezut ca poti pacali sistemul. Ori, sistemul nu poate fi pacalit. Ce logica are un gest din asta? Probabil ca speri ca nu vei fi prins. OK, poate nu esti prins azi, dar la un moment dat tot cazi. Nu ai cum altfel... La rusinea ei, a nemurilor, copiilor, la modul in care o vor privi prietenii, nu s-a gandit...? Toti o sa se fereasca, o sa stea la distanta de tine. Sa stiti, e cea mai mare idiotenie ceea ce a facut. Si asta nu numai in banking. E drept, atunci cand se petrec la noi, lucrurile parca sunt mai zgomotoase.

Cazul a inceput din credulitatea oamenilor. Oamenii dadeau banii, primeau o conventie de cont cu care trebuia sa se duca la casierie sa depuna suma. Numai ca oamenii aceia aveau incredere in directoarea pe care dealtfel o cunosteau..

Rep: Pai nu despre incredere e vorba in sistemul bancar? Cum sa nu ai incredere in directorul bancii?

N.C: Pai in banking, increderea inseamna documente, domnule Popa. Ca ai incredere intr-un om e una. Dar cand vorbim de o banca, increderea inseamna documente.

  • Semnalul de alarma a fost tras inca de pe vremea Bancii Romane de Scont. Daca de atunci semnalul a fost prost inteles

Rep: A tras vreun semnal de alarma la nivel de sistem, afacerea Credit Europe?

N.C: Pai semnalul de alarma a fost tras inca de pe vremea Bancii Romane de Scont. Daca de atunci semnalul a fost prost inteles...

Rep: In afara BRS si CEB, ati mai avut asemenea cazuri?

N.C: Da, au mai fost, dar mai marunte

Rep: Unde ?

N.C: Pai nu a fost cazul de la Novaci ?

Rep: A..., la BCR

N.C: Nuuu, nu la BCR. La CEC Novaci. Primeau banii si nu ii inregistrau in acte.

Rep: Poate fi prevenit un caz identic cu cel de la CEB?

N.C: Nu. Pai cum sa previn daca totul se face fara documente? Daca vrei sa furi, reusesti sa furi. Pai ce?, politistul dintr-o intersectie poate fi responsabil daca se tamponeaza doua masini? Sa va spun ceva: Normele lor erau bune. Procedurile erau clare. Acolo a fost vorba despre buna credinta. Daca nu ai buna credinta...Am mai avut un caz in genul asta, sa stiti.

  • A mai fost un caz. Numarul doi dintr-o sucursala a disparut cu peste 300.000 de dolari

Rep: Ce caz?

N.C: Numarul doi dintr-o sucursala a aflat cheia de acces a unui lucrator de la ghiseu si a intrat cu cele doua parole in sistemul informatic al bancii. A creat bani debitand un cont pe care tot el l-a infiintat, si-a mutat banii pe un card si a inceput sa colinde ...asta era intr-o vineri A luat-o din nordul tarii si a scos bani cu nemiluita. Vreo trei sute si ceva de mii de dolari si a iesit din tara pe la Arad. Cand vrea cineva sa te fure, te fura. Oricum, bancile sunt la randul lor asigurate si reasigurate iar clientii nu au de ce sa sufere din cauza asta.

Rep: Cei care sunt implicati in cazul CEB Brasov vor mai putea lucra in banci?

N.C: Nuuu, exclus. N-au cum. Vor avea cazier si nu mai au ce cauta intr-o banca!

Rep: Vulnerabilitatea cea mai mare unde e in sistemul bancar?

N.C: Tot pe partea de credite. Cerinta de capital pe riscul de credit e pe la 87%. Partea proasta vine din posibila prelungire a crizei asteia...Stiti, anul trecut in octombrie spuneam ca ceea ce e mai greu pe sistem inca nu aparuse si ca va aparea in 2010. Ei, acum a inceput sa apara. Partea buna e ca aceasta crestere de la luna la luna s-a mai stabilizat.

Rep: Cum se simte sistemul bancar?

N.C: Noi suntem atenti ca toti indicatorii sa fie deasupra minimului necesar. Cand se apropie o banca de limita, dam un telefon la banca si le atragem atentia...Si mai avem un lucru la care suntem atenti. Ne uitam sa vedem de ce se imprumuta bancile pe piata. Daca se imprumuta pentru finantarea titlurilor de stat nu avem nicio problema. Daca se imprumuta mai mult decat valoarea titlurilor de stat... Uitati, vedeti banca asta? Are minusul asta in fata, care inseamna ca imprumuta mai mult decat plaseaza pe piata monetara. Valoarea titlurilor e de cinci ori mai mare decat cifra asta... Si verificarile astea le facem zi de zi.

  • O evaluare facuta de ARB situeaza nivelul pierderilor sus de tot, la circa 600 de milioane de euro pierderi pana la finalul anului.

Rep: Se va adanci pierderea sistemului bancar?

N.C: Pierderile vor creste. Criza asta prelungita incepe sa afecteze si clientii buni. Al doilea lucru care va duce la majorarea pierderii e Ordonanta 50, cea cu ANPC... Ea a fost transpusa excesiv in practica. O evaluare facuta de ARB situeaza nivelul pierderilor sus de tot...circa 600 de milioane de euro pierderi pana la finalul anului.

Dar nu deranjeaza pe nimeni ca au pierderi, atata vreme cat actionarul accepta pierderea si s-o acopere cu capital.

Rep: Prin ce difera necazurile aduse de criza fata de perioada de dinainte?

N.C: Sunt cele legate de credite. Acuma sa stiti ca sunt unele lucruri care....

A venit chiar azi la mine un coleg si mi-a spus: ”Domnule director sa stiti ca e ceva concertat impotriva unei banci. Toate sesizarile sunt identice, difera doar numele celui care sesizeaza”. Parca erau tipizate.

Rep: Si?

  • Cineva dintr-o institutie a Statului  merge pe principiul “Ati castigat prea mult in trecut, acum e vremea sa platiti”

N.C: Am aflat ca sunt incurajati de cineva dintr-o institutie a Statului ca sa se procedeze intr-un anumit fel. Am incercat sa am o discutie cu acela, dar... Sa stiti, imi spun si bancile ca se merge pe principiul “Ati castigat prea mult in trecut, acum e vremea sa platiti”.

Rep: E interesant ce spuneti...

N.C: Da, insa exista si politicieni care au bloguri si care indeamna la o anumit tip de reactie. S-a ajuns la situatia, acum o saptamana, ca exista niste incurajari de la aceeasi institutie a Statului care indeamna clientii sa se organizeze si sa ia un anumit fel de atitudine.

Si asta nu mai e normal.

Rep: Vi s-a taiat salariul?

N.C: Da, s-a luat deja. Mi l-am primit taiat.

Rep: Pai..?

  • Salariu? L-am primit deja taiat! Urmarea e ca pleaca oamenii

N.C: Pai, ce? Era clar din start ca e vorba de finantare monetara... Ce sa mai spun? Ai semnat ca intri intr-un club si acum nu mai respecti regulile. Dar e si delicata pozitia BNR... Daca spui ceva, ies unii si vor spune "ia uite ca se plang ca le taie si astora un sfert de leafa...".

Rep: Nu va pleaca oamenii?

N.C: Ba da. De la mine de pilda, pleaca pe functii foarte bune. Minim sef de serviciu, pe o leafa de 3 ori mai mare. Eu ca sa pregatesc un supraveghetor imi ia 5 ani. Dupa care omul pleaca si nu am ce sa-i fac. Unii au credite, i-am adus din provincie, de la unitatile noastre de acolo...chiar zilele astea mi-a notificat un coleg ca va pleca... Ce pot eu sa fac?

Rep: Spuneti-mi un caz care vi s-a parut mai spectaculos. Imi spuneati de CEB Brasov ca nu e nimic spectaculos, ca e un furt banal, cum sunt furturile...

N.C: Am intalnit un lucru care... sa va spun ceva: Eu nu am incredere in nimeni. Chiar si domnul Guvernator imi spune ca parca sunt un contabil cu manecute care nu are incredere in nimeni…asa este. Asta mi-a meseria, sa nu am incredere in nimeni...

  • Marile deceptii ale supraveghetorului sef bancar

Am fost deceptionat de cazul Banca Turco Romana. Am fost chiar socat...aveau bancheri de prima mana. Oameni foarte buni. Actionarul bancii era consulul Romaniei la Istanbul. Felul in care au furat si au ascuns...si acolo tot noi i-am gasit. Ca sa isi ascunda magariile au plasat niste bani in Ciprul de Nord, cu care nu aveam acord de colaborare... Cand am vazut unde si-au plasat banii... Dymic Bank of Cyprus ii spunea... Am aflat ca banca la care pretindeau ca sunt banii, era o camera cu un fax. I-am sunat si le-am dat 48 de ore sa scoata banii si sa ii aduca inapoi. Am vazut ca dau din colt in colt. Era in octombrie 2002 asta... Au plecat la banca, iar a doua zi au disparut. Atunci am inteles ca e ceva grav. A doua zi ne-am dus in control, am luat mai intai la purecat depozitele... Asta e partea care te dezamageste... Al doilea a fost faptul ca de cand sunt la Supraveghere am intalnit oameni pe care ii cunosteam bine de tot, se pretau la niste lucruri...

Rep: Ce lucruri?

N.C: Furturi. Aprobari de tranzactii aiurea...Lucruri lipsite de logica.

Rep: De pilda?

N.C: Sa dai de pilda un credit despre care stii din start ca nu va mai fi rambursat si ca ramai cu garantia pe cap. Ar mai fi o parere de rau ca nu am putut sa salvez cateva banci dintre cele care au cazut. Iar dezamagire e faptul ca in ziua de azi nu se intelege ce e aia supraveghere. Multi cred ca asta inseamna sa supraveghezi fiecare operatiune. E total aiurea..

Rep: Pai nu inseamna SI asta?

N.C: Domnule Popa, nu am cum sa pun cate un om in spatele fiecarui ofiter bancar. Nu pot urmari fiecare tranzactie a fiecarui salariat. Eu va spun ca daca cineva vrea sa faca o hotie nu poate fi prevenit.

Rep: Care e cea mai mare preocupare a Dv in acest moment?

  • Lungirea crizei dincolo de martie anul viitor ar fi insa...

N.C: Evolutia provizioanelor. Au crescut prea rapid, chiar daca acum s-au stabilizat. Volumul ramane ridicat. Lungirea crizei dincolo de martie anul viitor ar fi insa...

Trebuie sa fim atenti. Uitati, chiar legat de Brasov... Mi s-a parut ne-uzual comportamentul ANPC sa invite clientii sa isi verifice conturile. Tu, ca reprezentant al unei institutii, trebuie sa iti faci treaba si atat. Nu sa faci comentarii. Cu cat apari mai putin in public, cu atat mai bine.

Rep: Cand ati aflat de Brasov ?

In ziua in care a aflat si banca. Am fost sunat in aceeasi seara. O ruda a directoarei a venit sa depuna niste bani si negasind-o pe directoare, s-a dus la directoarea de operatiuni. Si discutand intr-o seara cu ruda ei, i-a spus ca a fost la banca si ca nu a gasit-o si ca i-a lasat banii sefei de la operatiuni. In aceeasi seara am aflat si eu.

Dar sunt atat de multe asemenea cazuri pe care le-am intalnit...pana la urma e o gainarie.