Taierea investitiilor publice ar putea insemna cresterea numarului de falimente in sectorul privat, din cauza ca majoritatea lucrarilor erau realizate de companii private, spun analistii si reprezentantii mediului de afaceri contactati de HotNews. "Taind de la investitii, se alege praful de tot. Astfel intra in insolventa firme romanesti si vom ajunge sa depindem de importuri. te clar ca economia romaneasca are o problema structurala din cauza lipsei investitiilor in infrastructura. A taia din asa ceva nu este chiar lucrul cel mai bun", explica Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

  • Ce este mai important: Sa platesti salariile la timp sau sa faci investitii pentru a fi mai competitiv?"

Acesta sugereaza Guvernului sa alega solutiile "pro-business". "Daca Guvernul pro-business ar trebui sa ia o decizie, ar trebui sa vada ce este mai important: Sa platesti salariile la timp sau sa faci investitii pentru a fi mai competitiv?". Pogonaru a mai spus ca in acest moment singurul sector care trage economia romaneasca este cel al exporturilor.

Florin Pogonaru, AOAR

Florin Pogonaru, AOAR

Foto: AGERPRES

"Nu au ajuns sa dea roade ajustarile care s-au facut si inca se apeleaza la modelul acesta care consta in reducerea investitiilor. Poate ca treptat se va scapa de el, dar deocamdata anul acesta era de prevazut ca nu se poate intampla acest lucru. Macar sa inceapa din 2011 sa se poata respecta planul de investitii. Modelul e de 10 ani asa", a explicat pentru HotNews.ro, Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

"Daca va uitati la istoria perioadelor grele a multor tari aceasta e o caracteristica. In perioadele de recesiune sunt doua tendinte: prima este ca statul sa mareasca cheltuielile lui pentru a suplini cererea interna, iar cea de-a doua tendinta este sa se faca foarte multe ajustari prin reducerea unor investitii.

  • Avem acest model de cel putin zece ani. Nu este bun, insa anul acesta nu se putea face in alt fel. Masurile de ajustare au intarziat.

Noi avem acest model in functiune de cel putin zece ani. Nu este bun, insa anul acesta nu se putea face in alt fel, pentru ca masurile de ajustare au intarziat. In anul 2007-2008, cand era degringolada in cheltuieli, se faceau si mai multe reduceri, deraieri de fonduri de la investitii catre salarii si pensii. De data asta cred ca s-a umblat mai putin la investitii decat in alti ani", a mai spus Croitoru.

"Cheltuielile de capital sunt reduse cu 0,2% din PIB in urma rectificarii bugetare, dar in acelasi timp, asiguram finantarea domeniilor prioritare, atat pe componenta economica, cat si pe cea sociala", a declarat premierul Emil Boc dupa ultima sedinta de Guvern. Boc a mai spus ca fiecare minister trebuie sa aleaga cate zece proiecte de investitii spre care banii ramasi vor fi alocati cu prioritate. "In domeniul infrastructurii, in virtutea rectificarii bugetare, fiecare minister isi va reevalua si va comunica public primele zece prioritati de investitii, cu accent pe cele care se termina in 2010 si 2011. Nu in ultimul rand, combaterea evaziunii fiscale si absorbtia fondurilor europene, prioritati de zi cu zi ale Guvernului si care vor fi detaliate inclusiv prin propuneri de acte normative la inceputul lunii septembrie", a precizat premierul.

  • Proiectul deceptioneaza si Sindicatele simediul de afaceri

Proiectul de rectificare bugetara este o mare deziluzie pentru salariatii din invatamant, a declarat, luni, vicepresedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), Aurel Cornea.

Lucian Croitoru

Lucian Croitoru

Foto: AGERPRES

Ministerul Educatiei pierde cele mai mari sume la rectificarea bugetara, aproape 500 de milioane de lei, suplimentar fata de reducerea de peste doua miliarde de lei la nivelul administratiilor locale, care include si reducerea salariilor profesorilor.

Reducerea bugetului Ministerului Educatiei ataca partea de investitii si dotari, a spus liderul CSDR, care a adaugat ca abia asteapta sa aiba o discutie cu ministrul Finantelor pentru a vedea de ce a acceptat o asemenea reducere.

Pe agenda sedintei Comisiei de dialog social figureaza proiectele de ordonanta privind rectificarea bugetului de stat respectiv a bugetului asigurarilor sociale de stat, precum si proiectul hotararii de guvern privind rectificarea bugetului Trezoreriei Statului.

Bugetul va fi rectificat pe o scadere economica de 1,9 la suta in 2009 si un deficit bugetar de 6,8 la suta din PIB, iar cheltuielile de capital vor fi reduse cu 0,2 la suta din PIB, finantarea domeniilor prioritare fiind asigurata.

Produsul Intern Brut pe care va fi fundamentata rectificarea bugetara este de 511,581 miliarde lei.