O noua majorare a taxelor si impozitelor ar creste substantial riscul ca economia Romaniei sa nu revina pe teritoriu pozitiv nici in 2011, care ar fi al treilea an consecutiv de recesiune, arata Lucian Anghel, economistul sef al BCR. Pentru acest an, el estimeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) se va reduce cu 3%, insa sunt sanse destul de mari ca performanta economica sa fie usor mai buna.​

"Aproape toti indicatorii macroeconomici s-au imbunatatit in trimestrul al doilea, ceea ce a determinat o evolutie trimestriala favorabila a Produsului Intern Brut (+0,3%) si o reducere semnificativa a declinului la nivel anualizat (-0,5% de la -2,6% in primul trimestru)", a declarat Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

Economia ar putea reveni pe crestere in ultimul trimestru al anului

El a mai spus ca economia ar putea sa reintre in teritoriu negativ in al treilea trimestru din acest an in urma taierii importante a cheltuielilor publice conform programului de austeritate si a cresterii TVA. Totusi, masurile de austeritate ar putea fi absorbite destul de rapid de economia romaneasca si ne-am putea astepta la un avans gradual al PIB-ului trimestrial incepand din ultimul trimestru al acestui an, mai arata economistul bancii.

"Desi dureroase pe termen scurt, masurile luate in prezent in sectorul public sunt absolut necesare pentru asigurarea unei cresteri economice deopotriva puternica si sanatoasa in anii urmatori", a mai spus Lucian Anghel.

Aplicarea altor majorari de taxe si impozite ar reduce sansele ca economia sa revina pe teritoriu pozitiv in 2011. Ar fi al treilea an de scadere economica consecutiv. Este elementul care ar fi cel mai putin de dorit.

Lucian Anghel

Totodata, economistul sef al BCR crede ca o noua majorare a taxelor si impozitelor ar creste substantial sasele ca economia Romaniei sa nu revina pe teritoriu pozitiv nici in 2011. El mai arata ca schimbarea sistemului de taxe si impozite, in conditiile unui nivel al colectarii similar celui din prezent, de 32-33%, va duce scaderea predictibilitatii, cu impact direct asupra investitiilor straine directe.

Romania are nevoie de un ghidaj din partea FMI si CE

De asemenea, Lucian Anghel este de parere ca Romania va avea nevoie de un "ghidaj" din partea FMI si CE si dupa finalizarea acordului actual.

"Avand in vedere ca 2012 este an electoral, trebuie sa ai un ghidaj care ar presupune implementarea masurilor agreate. FMI ar putea furniza autoritatilor romane asistenta tehnica si, posibil, un nou tip de imprumut, pe care nu e neaparata nevoie sa il tragem, ci pentru ca avem nevoie de un ghidaj si de aceasta stampila de economie care se redreseaza sub supravegherea institutiilor internationale", a declarat Anghel.

BCR prognozeaza pentru anul viitor un avans al PIB de 1,2%, care ar urma sa ajunga la 2,3% in 2012.

In ceea ce priveste deficitul bugetar, analistii bancii anticipeaza ca acesta va cobori la 7,0% in acest an, de la 7,4% in 2009, iar in 2011 va ajunge la 5,3%.

Prognoza BCR prevede o rata a somajului de 9,4% la finele acestui an, urmand ca in urmatorii doi ani sa coboare la 9,1% in 2011 si 8,8% in 2012.​