Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Sebastian Vladescu: Vrem ca Rompetrol sa-si plateasca datoria cash, nu in actiuni

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, declara intr-un interviu pentru Bloomberg ca Romania vrea ca Rompetrol sa-si plateasca datoria in cash, si nu in actiuni. Vladescu s-a aratat dispus sa negocieze prelungirea datei-limita pentru plata dincolo de 30 septembrie. Reamimtim ca Rompetrol a anuntat ca va plati maximum 100 de milioane de dolari cash, restul datoriei ( de 600 milioane de dolari) intentionand sa o converteasca in actiuni.

Valoarea actualizata a datoriilor Petromidia catre statul roman, preluate de KazMunaiGaz dupa cumpararea companiei de la Dinu Patriciu, se ridica la circa 600 milioane dolari si sunt scadente la 30 septembrie.

Deficitul bugetar, dupa primele 7 luni: 3,9% sau 19,92 miliarde de lei

Deficitul bugetar pe primele 7 luni este la un nivel acceptabil, de 3,9% din PIB, respectiv 19,92 miliarde de lei, au declarat pentru HotNews oficiali ai Ministerului Finantelor. Tinta de deficit bugetar agreata cu FMI 6,8% poate fi atinsa din punct de vedere contabil, dar nu trebuie uitat ca la 6 luni deficitul s-a incadrat in tinta cu pretul cresterii arieratelor, mai arata economistii chestionati de HotNews.ro.

Dealtfel, una din recomandarile oficialilor Consiliul Fiscal facute acum cateva zile Guvernului a fost plata cat mai rapida a arieratelor existente catre mediul privat, chiar cu prioritate in fata altor cheltuieli, si neacumularea de noi arierate. Perpetuarea acestor arierate amana recuperarea economica.

SUA trebuie sa reduca deficitul bugetar urias daca vor sa pastreze ratingul "AAA"

SUA trebuie sa reduca deficitul bugetar colosal daca vor sa pastreze ratingul "AAA", cel mai bun posibil, a declarat John Chambers, seful departamentului de evalare a datoriilor de stat din cadrul agentiei Standard & Poor's (S&P).

Administratia presedintelui SUA, Barack Obama, a indicat ca vrea sa reduca la jumatate deficitul bugetar pana in 2013 si sa stabilizeze datoria tarii la 70% din Produsul Intern Brut pana in 2015.

Pentru a asigura atingerea acestor obiective, Obama a infiintat o comisie mixta, formata din membri ai Partidul Democrat si Partidul Republican, cu responsabilitati in domeniul fiscal.

Comisia ar putea prezenta concluziile in decembrie, iar raspunsul Congresului la propunerile acesteia vor determina modul in care S&P va aprecia calitatea datoriei celei mai mari economii a lumii, a mentionat reprezentantul agentiei de evaluare financiara.

Ford a intrerupt temporar livrarile modelului Fiesta fabricat in Mexic

Constructorul auto american Ford a intrerupt temporar livrarile modelului Fiesta fabricat in Mexic din cauza unei piese defecte, ceea ce ar putea amplifica problemele create de insuficienta stocurilor.

Presedintele subsidiarei americane a Ford, Mark Fields a mentionat ca producatorul auto a reluat livrarile destinate dealerilor din SUA, apreciind ca nicio masina cu probleme nu a ajuns pe piata.

Fields nu a precizat care piesa prezinta defecte, insa doua surse apropiate situatiei au indicat ca este vorba de un levier cu care sunt echipate scaunele.

Ford a inceput in luna mai productia modelului ale carui livrari au fost suspendate. In cursul verii, mai multe furtuni au pus in pericol caile ferate din nordul uzinei mexicane unde Fiesta este produsa, afectand livrarile.

In iulie, Ford si-a cerut scuze clientilor care asteptau sa intre in posesia masinii, oferindu-le bonuri cadou de 50 de dolari.¬