Boc incearca iar sa "fenteze" Banca Centrala Europeana si sa taie cu 25% salariile din BNR. Trichet, seful BCE, repeta: Ce vrea Guvernul e ilegal

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 30 august 2010, 13:35 Economie | Finanţe & Bănci


Emil Boc
Foto: TVR1
 documente
(30 Aug 2010) DOC, 87KB
(30 Aug 2010) PDF, 248KB
(30 Aug 2010) DOC, 33KB
Ministerul de Finante a trimis in data de 19 august un nou proiect de ordonanta Bancii Centrale Europene in care taierea salariilor angajatilor BNR este "mascata", dupa ce proiectul anterior primise un aviz negativ din partea BCE. Presedintele BCE Jean-Claude Trichet  s-a declarat si de aceasta data "ingrijorat" de faptul ca Finantele nu pricep ca nu au ce cauta cu foarfeca salariala intr-o banca centrala. Proiectul stabileste ca sumele reduse din salariile personalului BNR nu se mai vireaza la buget ci ramin in contabilitatea BNR. Calculul era simplu. Banii  ramin la BNR dar luam apoi din ei 80% - cota de profit pe care BNR o vireaza la stat.
 • Formula gasita de Guvern: sumele rezultate prin diminuarea drepturilor salariale se vor reflecta in rezultatele financiare ale Bancii Nationale a Romaniei
Cu toata diplomatia care caracterizeaza intotdeauna opiniile acestei institutii se poate constata nota categoric crescendo a nemultumirii fata de atitudinea romaneasca a initiatorilor. Daca BCE a devenit si mai nemultumita fiind interesant de urmarit cum va suna pozitia Comisiei Europene, care si dupa aparitia Legii 118 a fost mult mai categorica decit cea a BCE. Asta ca sa nu mai vorbim si de indeplinirea conditionalitatii asumate fata de FMI, referitoare la anularea masurilor legislative care afecteaza independenta autoritatilor de supraveghere a pietei financiare.

Opinia BCE este tehnica dar totusi extrem de clara pt un specialist si spune in limbaj diplomatic " va rugam nu incercati sa ne pacaliti, nu va merge" . BCE precizeaza la pct.2, observatii generale ca ,,există încă motive de îngrijorare”, ceea ce inseamna ca in continuare nu sunt respectate prevederile Tratatului. La pct.3.1. reitereaza faptul ca atita timp cit masura reducerii salariilor angajatilor BNR a fost luata de guvern si nu de CA al BNR, aceasta incalca art.130 din Tratat si ca proiectul de OUG nu rezolva (si nici macar nu si-a propus sa rezolve) aceasta problema.

Referitor la sumele rezultate din reducerea salariilor, BCE mentioneaza ca daca acestea ajung la stat, sub orice forma si mai ales daca aceasta reducere a salariilor vizeaza sporirea profitului BNR pentru a creste astfel cota care se vireaza la stat, aceasta va reprezenta si o incalcare si a art.123 din Tratat.
 • Cum trebuie inteles mesajul BCE de initiatorul proiectului?
 Acesta din urma se afla in acea situatie la sah in care iti rastorni singur regele, fiindca nu mai ai nici o mutare care sa te salveze.
Guvernul nu poate beneficia sub nici o forma de reducerea salariilor personalului BNR, ba mai mult ramine incalcat art.130. Ca sa nu fie incalcat art.130 ar trebui ca CA al BNR  sa hotarasca reducerea salariilor. Daca ar face asta ar dovedi, o slabiciune in capacitatea de a apara independenta institutiei. Si de ce ar hotari CA al BNR reducerea salariilor daca sumele nu pot fi virate la buget? Pare un non-sens. De altfel cit de serios ar putea fi bagat in seama un acord exprimat de conducerea BNR la acest moment, dupa mai bine de 2 luni de la aparitia legii? Cine s-ar lasa pacalit ca aceasta este opinia exprimata liber si independent de conducerea BNR si nu rezultatul presiunilor guvernamentale? Este limpede ca BCE nu se lasa usor pacalita si chiar daca formal i-ar fi mai dificil sa ridice contraargumente,  o astfel de evolutie ar dauna categoric imaginii BNR si a Romaniei.
 • Guvernul va trebui sa restituie si sumele incasate pina in prezent de la BNR
Mai mult, Guvernul si-a pus Uniunea Europeana in cap degeaba, va trebui sa restituie si sumele incasate pina in prezent de la BNR, acestea urmaind sa fie utilizate de BNR cum crede de cuviinta, dupa cum specifica BCE. Doar atunci ar exista conformitate cu art.123 (nu inca si cu 130) din Tratat. Aici mesajul BCE este f sugestiv de asemenea si cu o tinta predefinita. Este evident ca cea mai logica si inteleapta utilizare a acestor sume este plata unor compensatii, egale cu sumele retinute, catre salariatii BNR. Astfel BCE ajuta BNR sa rezolve intreaga situatie cu multa eleganta si sa evite orice complicatii. De  ce spun asta?

BNR  a retinut sumele din salarii desi Legea 118 incalca Tratatul, desi conform art.148 din Constitutia Romaniei tratatele si reglementarile europene prevaleaza fata de prevederile legislatiei interne. Înca din 1991, în cauza CJCE Francovich, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a consacrat principiul potrivit căruia: „statele membre sunt obligate sa repare prejudiciile cauzate persoanelor de drept privat prin încălcările dreptului Uniunii Europene care le sunt imputabile.” Daca BNR nu va utiliza acesti bani pt a-i returna celor prejudiciati isi asuma un risc legal. Evident,in acest moment poate parea o grija exagerata, nici un angajat BNR nu a dat inca institutia in judecata, acolo este o disciplina stricta si fiecare se gindeste probabil la felul in care ii va fi afectata cariera de un asemenea proces, chiar cistigat. Conform legii insa ei au inca 3 ani la dispozitie sa o faca.
 • Unii angajati ai Bancii Nationale se gandesc sa se mute la privat, daca masura va fi implementata
Chiar crede cineva  ca nu exista riscul ca in acesti 3 ani unii angajati sa plece, fiindca si-au gasit altceva mai bun/sunt nemultumiti/concediati/se pensioneaza? Atunci cind nu vor mai avea de ce sa se teama de eventuale represalii viitoare din partea conducerii pt ca au initiat o actiune impotriva institutiei unde inca lucreaza ce ii va impiedica sa se adreseze justitiei pt a-si primi drepturile? Si odata pierdut primul proces toti ceilalti vor trece peste griji si isi vor cere banii... Este deci mult mai intelept si elegant sa elimini acest risc din start remediind efectele reducerii impuse de guvern de indata ce acesta va returna sumele respective. Pentru ca oamenii din BNR  speraca banca  sa aiba intelepciunea de a nu isi  deteriora imaginea proprie si pe cea a statului roman pentru niste sume derizorii, totul doar pt a satisface ambitii si frustrari marunte.
 • Recapitulare
Guvernul isi asuma la inceputul verii raspunderea pe Legea 118, lege care diminueaza cu 25% salariile tuturor bugetarilor si in plus, profitand de agitatia creata baga mina la inghesuiala si in buzunarele salariatilor BNR,CNVM, CSA si CSSPP, institutii care nu sunt finantate de la buget si in privinta carora are semnate angajamente care le garanteaza independenta. Facem abstractie ca a fost incalcat Codul muncii care prevede clar  ca doar ,,Sistemul de salarizare a personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, se stabileşte prin lege in timp ce pentru celelalte categorii de salariati se stabileste prin negocieri individuale sau/şi colective între angajator şi salariaţi.

De altfel si decizia Curţii Constituţionale a României nr.874/25.06.2010, mentioneaza la punctul II. al treilea paragraf faptul că - ,,Cei ce sunt angajaţi în raporturi de muncă în mediul bugetar sunt legaţi, în mod esenţial, din punct de vedere al sursei din care sunt alimentate salariile/indemnizaţiile sau soldele de bugetul public naţional, de încasările şi de cheltuielile din acest buget, dezechilibrarea acestuia putând avea consecinţe în ceea ce priveşte diminuarea cheltuielilor din acest buget. În schimb, (in cazul salariatilor nebugetari)... obligarea de către stat, deci de către un terţ, raportat la contractul individual de muncă încheiat, atât a angajatorului de a-şi reduce cheltuielile de personal, cât şi a angajatului în sensul diminuării veniturilor sale,ar încălca în mod flagrant art.1 alin.(3) şi (5), art.41, art.44 şi art.45 din Constituţie”.

Impunerea de catre Guvern a reducerii salariului angajatilor BNR si transferul fortat al sumelor respective la buget a facut obiectul criticilor BCE – care a solicitat modificarea legii, a Comisiei Europene care a cerut imperativ un raspuns cu privire la intentiile guvernului Roman pt a incepe declansarea procedurii de infrigement si a FMI care a insistat sa fie inclus in scrisoarea de intentie angajamentul ca vor fi anulate initiativele recente "necugetate" care au afectat independenta BNR. Toate cele trei organizatii au sesizat incalcarea art. 123 si 130 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, iar Comisia Europeana a invocat si art. 8 din Memorandumul de intelegere.

Dupa ce Primul ministru promitea remedierea situatiei de indata ce va avea posibilitatea, ordinul MFP  nr.1933 este modificat cu o saptamina in urma– dar nu in sensul anularii obligatiei de virare a banilor de la bnr la buget ci de prelungire a termenului, cu 5 zile. De ce a fost nevoie de aceasta prelungire si respectiv modificare? Raspunsul trebuie cautat luind in calcul faptul ca nu se modifica un act normativ de dragul modificarii,  si in contextul respectiv decit daca exista un interes pe masura...

In nota de fundamentare a proiectului de OUG de modificare a Legii 118 se afirma cu nonsalanta ca aceasta a facut obiectul procedurii de transparenta decizionala desi pe site-ul MFP nu a fost si nu este postat proiectul.

Acum BCE isi exprima din nou rezervele si stabileste conditi care practic anuleaza orice beneficiu pe care l-ar putea trage guvernul din mentinerea personalului BNR la art.3 din Legea 118.
 • Cine raspunde pentru jocul asta perdant din start?
Si atunci de ce se incapatineaza MFP sau cine este responsabil de elaborarea acestui proiect si de tergiversarea rezolvarii unei situatii care a facut obiectul criticilor partenerilor europeni?  Nu pot sa cred ca e doar dorinta de razbunare, doar frustrarile fata de acei specialisti a caror conducere a indicat cheltuielile bugetare exagerate ca si cauza a crizei sistemului, de parca dac un medic  recomanda o amputare unui pacient care si-a batut joc de propria sanatate ar trebui sa isi taie si el ceva ca sa dovedeasca solidaritate cu pacientul. Este – daca nu era de mult evident, ca nu banii acelor 1000 de angajati sunt miza jocului ce incalca angajamentele Romaniei la nivel international, decredibilizindu-i actiuile. Daca nu m-as gindi la o miza ascunsa chiar m-ar speria lipsa de realism si logica a celor ce sa cramponeaza de acest art.3 care nu avea ce cauta pe o lege privind cheltuieli bugetare. Atitudinea haiduceasca a initiatorului legislativ va aduce in cele din uma mai multe deservicii guvernului si celor care semneaza proiecte intocmite pe genunchi.

Este incredibil cum isi permit citiva functionari sa dea la semnat reprezentantilor statului roman proiecte care sa ne faca sa parem infractorii europei, sa aduca asemenea prejudicii in relatia Romaniei cu organismele Uniunii Europene. Chiar nu s-au saturat dl Boc si dl. Vladescu sa incaseze bobirnace din cauza incompetentei celor care le elaboreaza si avizeaza proiectele din punct de vedere al conformitatii cu legislatia europeana? Ce se intampla la Departamentul pentru Afaceri Europene, institutie care are reponsabilitatea statutara de a evalua conformitatea mentionata si de a gestiona problematica de acest gen? Exista prevederi constitutionale care garanteaza ca statul roman va actiona cu buna credinta in indeplinirea obligatiilor care ii revin. Care este acea buna credinta? Cine raspunde pentru modul in care vom fi priviti in UE datorita acestei aventuri stupide?


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


8388 vizualizari

 • +5 (21 voturi)    
  guvern orb (Luni, 30 august 2010, 13:51)

  vasile [anonim]

  cat poti sa fii de idiot sa te legi de banca nationala? Eu, personal, multumesc domnului ISARESCU ca a facut ceea ce a facut pentru noi.! Mai mult nu am de zis.
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • +1 (11 voturi)    
  Cat de prosti pot fi? (Luni, 30 august 2010, 14:00)

  Calin [anonim]

  Daca banii taiati din lefurile personalului nu pot fi folositi pentru finantarea bugetului ( asa cum era absolut evident pentru orice dobitoc care a aflat ca am intrat in UE) atunci de ce cretineii astia a lui Boc persista in a explica inexplicabilul BCE si Comisiei Europene? Raspunsul nu poate fi decat unul singur. Gasca de la guvernare nu mai tine cont de nimic. Mizeaza probabil ca toti sunt ca aci sub stapanirea lor. Maine poimaine iese Boc si taie si salariul lu Trichet si p al alora din Comisia Europeana. Mostra de idioti... Ma-ntreb daca Romania va fi amendata din cauza pleziristului de Vladescu, cine va plati?
 • -2 (14 voturi)    
  Acest dinozaur.. (Luni, 30 august 2010, 14:02)

  haiducul [anonim]

  ...care se numeste, Isarescu,Care de 20 de ani guverneaza banca nationala,indiferent cine sa invartit la putere,este singurul care cunoaste si chiar responsabil de scurgerea masiva de bani,in asa zisele investitii,in toate domeniile,de catre clientela politica a tuturor partidelor.Investiti care nu au trecut nici macar de faza de proiecte.
   #showComment#showComment
 • +2 (14 voturi)    
  nu vrem stat in stat! (Luni, 30 august 2010, 14:18)

  kitto [utilizator]

  bnr nu este in afara statutului roman!
  ei nu sunt stat in stat!
   #showComment#showComment#showComment
 • 0 (12 voturi)    
  BNR sluga bancilor comerciale (Luni, 30 august 2010, 14:48)

  Misu [anonim]

  Mi se pare corect, ce BNR e stat in stat mai presus de legile romanesti?Practic sistemul financiar e in colaps ca si cel economic dar pe finantistii de la BNR ii doare in bascheti ca oricum ei acelasi salariu marit il iau ca-i e criza sau nu.Am ajuns sa fim sclavii bancilor comerciale asa banca centrala competenta avem.
   #showComment#showComment
 • -2 (8 voturi)    
  nu am nici o simpatie fata de (Luni, 30 august 2010, 15:05)

  sabo [utilizator]

  Boc..dar acum cine pe cine plateste?
  Banca a cui este?
  Fixeaza aia din afara salariile pt angajatii din romania.
  Asta e un fel de fasareala..Mugurel il sun pe ala si ala pe Boc adica este un fel depila!
  ca sa nu se lege si de ei?
  A da..masonii intre ei pe banii statulu9i ca nu sunt ai lu Mugurel.
  Direct si fara ocolisuri!
 • -1 (5 voturi)    
  a-ti primit comanda? (Luni, 30 august 2010, 15:42)

  MIHAI [anonim]

  Este incredibil cum isi permit citiva functionari sa dea la semnat reprezentantilor statului roman proiecte care sa ne faca sa parem infractorii europei... haide dom'le ma lasi.... Si cum s-a intamplat chestia asta exact? Au fost 2-3 functionarasi consipratoristi care au hotarat sa il faca de ras pe Boc, au scris prostia si s-au dus direct la ministru care a semnat ca un baiat vesel ce i s-a pus in fata si l-a publicat de unul singur in monitorul oficial, nu?

  Stii cata lume verifica si da aviz pe un act normativ din asta, toti directorii, secretarii de stat, juridicul, afacerile europene etc. Iar cand termina ei trece si pe la Ministerul de Justitie, Consiliu Legislativ, etc... n-or fi toti tampiti .... li s-a spus de la inceput ca asa trebuie sa treaca si ca o dreg dupa aia in functie de cat de mare iese scandalul.
 • +3 (7 voturi)    
  Si cu BISERICA cum ramane? (Luni, 30 august 2010, 15:52)

  dana [anonim]

  Biserica de ce nu e impozitata.Sa nu-mi spuneti ca cei care ne conduc cred prea mult in ea! De acolo s-ar scoate bani frumosi!Hai sa nu mai fim farisei si sa ne facem cruci aiurea! Acolo se risipesc bani frumosi (ca sa nu spun altfel...)!
   #showComment
 • +5 (5 voturi)    
  Desteptilor (Luni, 30 august 2010, 15:55)

  Lilia73 [utilizator]

  Voi, cei de sus..nu mai invocati in acest subiect SUA, UE...nu e relevant..Unul din motivele simple: Acolo clientul daca s-a declarat in faliment, banca i-a luat ipoteca si omu” o” ia de la inceput”..aici insa.. platim noi urmasii nostri si urmasii urmasilor nostri... Corect face acest Guvern! Bravo lor!
 • -1 (5 voturi)    
  Invidia (Luni, 30 august 2010, 16:19)

  Ioana [anonim]

  Cei care nu inteleg ce se intampla cu adevarat sunt cei care nu au puterea de a vedea realitatea in fata. Sunt orbiti de invidie. Chiar nu inteleg ce se va intampla daca se instituie stare de infrigement???
  Daca ajungem sa ne intrebam oare de ce BNR sa nu fie afectata de decizia Guvernului caci doar face parte din Romania asa ne putem intreba de ce nu Metrorex!!!!
  BNR se autofinanteaza, nu primeste nici un ban de la bugetul statului ci din contra, ajuta statul oferindu-i cea mai mare parte din profitul obtinut pe parcusul unui an. Oare nu este suficient????
  Oare Romania si implicit noi toti nu avem mai mult de suferit daca se vor lua masuri impotriva statului nostru??
  Este tare trist ca multi sunt efectiv orbiti de invidie.
  Pacat .......
 • +3 (3 voturi)    
  BOC (Luni, 30 august 2010, 17:03)

  alduru [anonim]

  atat timp cat este premier este PREMIERUL BOC si nu BOC; asta indiferent cine este premier si ce parere
  personala ai despre persoana in cauza.
  daca te respecti, daca vrei sa fii respectat, respecta!
  astfel ai sansa sa mai fi citit .
   #showComment
 • +4 (4 voturi)    
  pai, daca ma uit la ce se intampla in ultima vreme (Luni, 30 august 2010, 17:41)

  un moromete [anonim]

  ...as spune ca e ok. Inca nu vad ca Guvernatorul Bancii Nationale sa faca vreun demers pentru recuperarea creantei de la nemti. Mai mult, vad ca adopta genul de comunicare caracteristic anilor din prima parte a secolului trecut. Si inca in varianta cea mai nazi, practicata de Rokefeller de exemplu. Si, probabil, dupa ce caravana aproape ca a trecut, va iesi si va spune in multe cuvinte ca mai bine ne facem ca uitam de banii pe care trebuie sa ii primim de la Germania... Insa atunci cand a fost prima tentativa sa se taie salariile la BNR, imediat a sarit ca ars, a iesit la tv si l-a pus si pe nenea ala de la Bruxelles sa dea un telefon, cum ca nu e voie sa tai salariile aici... Pana de curand, amicii ma banuiau ca imi iau bani de la BNR, la cat de virulent ii luam apararea Guvernatorului, de cate ori trebuia. Acum, evit si sa-i mai pronunt numele...
 • +6 (6 voturi)    
  Mugur cel protejat! (Luni, 30 august 2010, 17:51)

  Emil [anonim]

  Pentru cel care este impotriva interesului national, pentru cel care isi pastreaza nemeritat imaginea, pentru cel al carui management este catastrofal pentru Romania (vezi investitia in bonuri de tezaur americane) sar stapanii lui . Mugurel este stat in stat. Fara el Romania ar duce-o mult mai bine. Este intangibil, este mason, este protejat de finantele mondiale, in dauna statului roman!
 • +3 (7 voturi)    
  A izbucnit din nou Eyjafjallajokull ? (Luni, 30 august 2010, 18:33)

  nemo [anonim]

  A ,nu, este materia cenusie a romanilor,va injositi si injurati ca de obicei degeaba, uni chiar daca au cunostinte economice,sau cei care cauta pe goagãl
  si chiar eu.Degeaba ne punem neuroni la treaba,
  uni mai multi, alti mai putin,nu iti trebuie mare bagaj
  de cunostinte ,ca sa nu vezi ca totul este un haos,o
  minciuna,dezinformare.Numai cei de la butoane stiu care este situatia si statutul BNR,cel mai mult chiar este Isarescu,el ca si UDMR de 20 de ani ocupa acelasi loc.Iar credibilitatea lui Isarescu ar trebui sa fie nula,pentru minciunile pe care ni le-a
  transmis de-a lungul mandatului de 20 de ani.Sau
  poporul nostru-i place sa fie mintit?Altfel nu inteleg cum au fost in stare sa voteze pe cineva care trambita pe toate canalele(inclusiv ale lui felix si nus)ba ca romania a evitat recesiunea,ba ca am iesit din ea,ca vor creste salariile,ca nu se vor taia salariile...inseamna ca suntem un popor de matochisti.
 • -2 (2 voturi)    
  superficialitate (Luni, 30 august 2010, 18:55)

  ampersand [anonim]

  Citind comentariile, m-a surprins superficialitatea unora în citirea articolului, vs vehemenţa lor faţă de subiectul "BNR bugetară sau nu": chiar dacă n-o ştiai dinainte, în articol se scrie clar "BNR,CNVM, CSA si CSSPP, institutii care nu sunt finantate de la buget". Din ciclul "las' că ştim noi mai bine".
 • +4 (4 voturi)    
  Ce-s banii? (Luni, 30 august 2010, 19:08)

  Razvan_M [utilizator]

  Banii sunt o datorie prin care cineva, la un moment dat, poate achizitiona niste produse si servicii.
  Ce face BNR? BNR este singura institutie din Romania care are dreptul sa tipareasca LEI. Prin asta, BNR practic genereaza niste datorii care trebuie acoperite prin munca si servicii.
  Chestiunea cu independenta BNR este extrem de delicata. Oare BNR a fost independenta si in vremea lui Vacaroiu cand orice deficit era acoperit prin tiparire de moneda de ajunsesem la inflatie de peste 100% pe an? Ce a insemnat atunci acea inflatie? In niciun caz o actiune a speculatorilor pentru distrugerea Romaniei, ci cresterea cantitatii de lei existenti in piata.
  Tot referitor la independenta BNR, care a fost unul din motivele cresterii imobiliare explozive dintre 2005 si 2008? Relaxarea la maxim a conditiilor pentru obtinerea de credite, atat in ceea ce priveste clientii bancilor, cat si in ceea ce priveste capitalul bancilor. Practic, bancile au fost lasate sa genereze datorii prin faptul ca li s-a permis sa dea credite extrem de usor. Chestia asta a generat o crestere economica exploziva, dar si o crestere a dezechilibrelor bugetare si a datoriei publice si public garantate. Rezultatele se vad acum.

  Unul din cele mai importante instrumente ale suveranitatii unui stat este dreptul de a tipari bani. BNR nu este chiar atat de independenta precum se afirma, ci este subordonata intereselor statului, este doar o institutie prin care statul isi exercita suveranitatea. Ca este bine sau nu sa se scada salariile din BNR, asta trebuie discutat/negociat. Este drept ca BNR trebuie sa aiba independenta maxima fata de niste guverne adesea iresponsabile si fata de hotarari politice arbitrare. Dar nu este posibil sa punem la indoiala subordonarea BNR. Cred ca trebuie facuta o separatie intre o politica guvernamentala de scadere salariala relativ coerenta, aplicabila tuturor institutiilor statului (inclusiv BNR) si niste politici aberante (precum tiparirea de bani sau multe altele).
   #showComment#showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Disperare si incompetenta...... (Luni, 30 august 2010, 19:58)

  lili [anonim]

  cam asa spun actiunile astea dezastruoase pentru Romania si pentru imagibea ei, ale acestor guvernanti vremelnici.... din pacate, pentru Romania stigmatul va ramane pentru multa vreme......
 • +1 (1 vot)    
  Acarul Paun (Luni, 30 august 2010, 20:26)

  satanae [anonim]

  "Este incredibil cum isi permit citiva functionari sa dea la semnat reprezentantilor statului roman proiecte care sa ne faca sa parem infractorii europei, sa aduca asemenea prejudicii in relatia Romaniei cu organismele Uniunii Europene".
  Am reluat un pasaj atit de lung pt ca mi se pare incredibil. Este incredibil ca un jurnalist sa nu aiba habar de nici un fel de cum merg lucrurile prin ministere si prin orice alte institutii din Romania. Ca un functionar sa bage pe sub nas sefilor cei mari o asemenea porcarie, care le aduce un scandal pe cap, fara ca nici unul din sefi sa fie de acord cu asta este o chestie care tine de povestile ci zine. Asta pentru ca deja exista un scandal pe tema asta. Este absolut limpede ca ceea ce s-a intimplat a fost ceva de genul: Vladescu (sau Boc, depinde) a aparut in fata subordonatilor si le-a cerut, avind raspunsul de la BCE si CE de data trecuta, sa faca ceva ca legea sa se schimbe, dar de fapt sa nu se modifice nimic. Asta este tot ce au putut sa produca functionarii respectivi. Poate ca se putea face ceva mai mult, puteau sa fie mai inventivi, dar sa-i acuzi pe ei pt tot este aberant. Macar daca ar fi avut vreun interes personal, daca le-ar fi iesit ceva lor, s-ar fi putut intelege, dar din invidie pe cei de la BNR nu-si risca nimeni postul. Mai ales ca era vorba de un scandal public, pentru o chestie in care nu aveau nici un interes personal.
  Deci, mai mult ca sigur, este vorba de un interes al guvernantilor romani. Care cred ca nu se leaga neaparat de platirea unei polite fata de BNR, cit de relatiile cu Comisia Europeana. Ai nostri s-au saturat sa tot fie trasi de urechi din afara - semnalul vine, asa cum s-a vazut recent, de la Cotroceni - si incearca, prin tot felul de prostii marunte ca cea de mai sus, sa le arate celor de la Bruxelles ca au si ei mindria lor. Probabil ca, in acest fel, incearca si ei marea cu degetul, ca sa vada cit le merge. In lipsa de orice altceva, au parte macar de o distractie.
   #showComment#showComment
 • -2 (2 voturi)    
  Mentalitate Stefan Gheorghiu+ Ceasca. (Marţi, 31 august 2010, 10:48)

  Sile [anonim]

  Unde cred ca s-ar putea umbla e la numarul de functionari B N R, presupun ca o multime taie frunza la ciini.In rest orice intelegere trebuie respectata. Trebuie sa ne iasa din cap ca putem pacali pe cineva.Asa a crezut si Ceasca, pina a patit ce a patit. O zi buna!
 • +1 (1 vot)    
  Cand o sa scapam (Marţi, 31 august 2010, 11:24)

  iulicos [utilizator]

  Oare cand o sa scapam de lipitoarea asta nenorocita ? Cand o sa vina ziua aia in care guvernator al BNR sa fie altcineva, sa nu-i mai vad moaca aia de finantist constipat ? Au dat faliment zeci de banci de cand e guvernator. Nu ne-am saturat de el ? Stiu ca e sprijinit de afara, stiu ca e mare mason dar sincer va spun, mi s-a acrit de asta mai ceva ca de Ceausescu in '89. Cum e posibil ca un tembel incompetent sa fie intr-o asemenea functie de douazeci si ceva de ani si nimeni sa nu incerce sa-l schimbe ? Ce mare putere poate avea nesimtitul asta care se crede de neinlocuit ? E tipic pentru noi romanii. De abia dupa ce cade un asemenea personaj sinistru ne dam seama cat de prosti am fost, cat de usor puteam sa-l schimbam daca nu am fi fost niste papa-lapte. Asa s-a intamplat si cu Ceausescu. Dupa ce a fugit ne intrebam : De asta ne era noua atat de frica ?
   #showComment
 • -1 (1 vot)    
  Mentalitate Ceausescu+ Stefan Gheorghiu. (Marţi, 31 august 2010, 12:45)

  Sile [anonim]

  Solutia de fond e sa se aduca numarul de functionari la un nivel suportabil pentru economie si societate. Ar putea fi folosit principiul proportionalitatii, citi functionari publici sunt in U S A si U E pe caprarii in fiecare la 1000 locuitori?.Valabil si pentru numarul de functionari al B N R.N-ar fi rau ca jurnalistii sa-i deconspire pe cei ce taie frunza exclusiv pe criterii politice. Un cioban nu poate tine pe linga turma mai multi ciini cai si magari decit poate sustine turma. O zi buna!
   #showComment
 • -1 (1 vot)    
  Le taie Boc (Marţi, 31 august 2010, 12:57)

  Pantera Roz [utilizator]

  si astora salariile,stati linistiti.Asa cum a taiat salariile,pensiile speciale ,asa cum va impozita toate pensiile.Tipul atat stie,atat face,nu v-ati lamurit?!Daca vreti sa scapati de taieri,scapati de PDL.E simplu.
 • +3 (3 voturi)    
  BNR face parte din cartelul financiar mondial (Marţi, 31 august 2010, 15:49)

  gabi [anonim]

  bnr face parte dintr-un cartel bancar european/mondial, prin care marii financiari determina politica statelor pe care le conduc din umbra. cel care stapaneste sistemul monetar poate dispune in chip discretionar de politica si suveranitatea nationala.

  sistemul monetar actual e cu desavarsire privat, antinational, internationalist (remember internationala comunista - cu noua fata ue)
  toata masa monetara aflata in circulatie in economiei nationale e imprumutata de la bnr cu dobanda. nu sunt banii bani publici, asa cum ar fi normal. nu sunt expresia avutiei publice. acesti bani sunt purtatori de dobanda by default. cu cat cresc prod., comert., consumul - in conditii de stabilitate a cursului de schimb, deci masa mon. cu atat dobanda la bnr e mai mare. practic, valoarea masei monetare aflata in circulatie e proprietatea unor financiari privati, anonimi, acoperiti de umbrela bnr. banii din portofelul nostru sunt de fapt ai lor!

  simplificand la maxim, dar pastrand esenta fenomenului, daca statul are nevoie sa introduca in economie 1000 de lei, trebuie sa ia suma respectiva de la bnr. astfel e dator bnr cu 1000 lei!!!???
  astfel economia primind 1000 lei, trebuie din start produca astfel incat sa acopere dobanda de 100% impusa de bnr. bineinteles ca exista nenumarate "instrumente" de echilibrare. cursul de schimb, dobanzile bancare si chiar si inflatia sunt cateva mijloace de mascare si recuperare a acestei datorii de catre bnr.

  sistemul monetar actual, un sistem piramidal fff subtil, e camatarie de cea mai joasa speta. jocul piramidal al capitalului se regleaza periodic, la intervale relativ mari de timp, prin crize majore. actuala criza mondiala - precedata de alte 3 mari crize in secolul trecut, e modul in care financiarii lumii, proprietarii sistemul monetar, isi regleaza conturile cu statele pe care le controleaza, punand mana pe avutiile lor.
  cititi istoria bnr cautati pe net the money masters. faceti legatura cu bnr. vorbim
   #showComment#showComment
 • 0 (0 voturi)    
  habaucilor plictisitori - disc idei sau c facem? (Miercuri, 1 septembrie 2010, 19:05)

  gabi [anonim]

  mihai, conspiratoru
  am pus in discutie o institutie, respectiv pe seful ei. nu pe voi. mizeriile voastre ma amuza si ma plictisesc in acelasi timp. Dupa elucubratiile trimise dovediti o capacitate psiho-mentala de ingustimea lamei de ras. decat sa avortati cretinisme, completativa lipsa de cultura fin-bancara cu raspunsurile la intrebarile de mai jos. La cat de redusi pareti cu siguranta veti copia :)
  1. cine raspunde de protejarea politicii monetare si bancara nationale?
  2. cine raspunde de falimentul bancorex si al nenumaratelor banci private, infiintate ca ciupercile, dupa '90 (deci cu girul BNR)?
  3. care e relatia dintre bnr si govern? Cum procedeaza bnr cand guvernul ii solicita o infuzie de masa monetara in economie? Ce raporturi se nasc intre bnr si govern in urma acestei operatii?
  4. care a fost rolul bnr la intretinera si cultivarea e hiperinflatiei ? - la noi s-au tiparit bani fara coperire. ma indoiesc ca puteti verifica info asta
  5. conform statutului, bnr institutie independenta, nebugetara. Bun! Cine o finanteaza? Daca nu raspunde in fata guvernului/parlamentului, nu cumva este un stat in stat?
  6. de ce legislatia bancara nu protejaza capitalul care circula in economia romaneasca, produs de forta de munca nationala, impotriva expatrierii acestuia?
  7. de ce bnr n-a protejat sistemul bancar impotriva crizei mondiale care s-a propagate la noi, la un an de la declansarea vizibila in sua?
  8. cine raspunde pentru efectele negative produsa de criza bancara economiei nationale?
  9.isarescu e membru al clubului de la roma. Participant al comisiei trilaterale, ce stim despre activitatea lui, in cadrul acestor comisii?
  10. cum a fost infiintata bnr?
  11. cum comentezi declaratia lui base din primavara, in care a cerut FMI sa directioneze anumite transe catre buget si nu catre bnr?
  12. dar cea a lui isarescu in care explica senzatia lui de dejavu legata de criza – normal, au mai fost 3 in secolul trecut, precum si faptul ca e firesc sa urmeze NWO?
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  dragule (Miercuri, 1 septembrie 2010, 19:33)

  gabi [anonim]

  //
  mi-e mila de tine daca tot ce ai inteles din cele scrise [cenzurate in cea mai mare parte de admin] e ca dau vina pe masonerie. e de bun simt ca dormim asa cum ne asternem. situatia grea din tara e o consecinta aproape exclusiva a faptelor noastre. si tot de bun simt e ca suntem datori sa indreptam situatia, fiecare la locul lui de munca. [nu te intreb daca/ce muncesti. modul tau de exprimare imi lasa o singura alternativa - fauna jmenarilor de mall]
  revenind, optiunea mea nu e vestul, sau nu in totalitate. cu rezerve. cu masura. selectiv. avem si noi propriile calitati, pe care e bine sa le cultivam, cu sau fara voia vestului. sper sa nu turbezi de furie.
  dupa dejectiile pe care le scoti pe gura, fara sa te stergi macar, am impresia ca esti alogen.

  in plus, iti lipseste perspicacitatea minima de a intelege ca e complet idiot sa te aberezi la cineva, ca intra pe forum scriindu-si opiniile, decent, fara sa [te] jigneasca, cand tu procedezi similar, desi, in mod imbecil.
  portretul pe care ti l-ai facut ma dezgusta
  "voi astia frustratii de cind au aparut forumurile, orice individ pe care nu il baga nimeni in seama, nu asa cum crede el findca e bubos si miroase urit ci fiindca e agasant, cu idei putine dar imbicsite. nu ai cunostinte de istorie, logica, nu ai cultura generala care sa iti permita sa filtrezi informatia." e limpede ca esti victima propriei debilitati, de iti imaginezi forumul [pe care posteaza si oameni de notorietate si cei simpli, toti sanatosi la cap] oaza frustratilor.
  insanatosire grabnica
   #showComment


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by