Leul s-a depreciat usor in sedinta de miercuri, BNR cotand un euro la 4,2636 lei , fata de 4,2597 lei, cat fusese cotatia stabilita marti. Volatilitatea a fost coborata, iar volumele tranzactionate, modeste. “Leul s-a confruntat cu presiuni de depreciere, pe fondul revenirii ingrijorarilor privind cresterea economica globala. Credem ca BNR nu se va opune presiunilor de depreciere, in cazul in care acestea nu vor fi agresive, pentru a nu duce la conditii financiare mai restrictive”, a declarat economistul ING Vlad Muscalu.

Potrivit acestuia, datele detaliate privind PIB din al doilea trimestru anuntate in aceasta dimineata de catre INS nu sunt imbucuratoare. "Desi activitatea economica s-a extins cu 0,3% fata de trimestrul trecut, date ajustate sezonier, consumul privat a ramas anemic, iar investitiile au suferit o contractie. Aceste evolutii sprijina viziunea noastra privind o contractie puternica in al treilea trimestru cand masurile de austeritate au fost implementate", mai noteaza Muscalu.

Pe piata monetara, ratele de dobanda pe termen scurt au continuat sa inregistreze, crescand de la 25pb pana la 5,5/6%, probabil din cauza evolutiei negative a leului, in timp ce ratele de dobanda pentru scadente de 3 luni au fost cotate neschimbat in jur de 6,1%. Perspectiva noastra privind o corectie marginala a leului corespunde unei evolutii statice pe piata monetara. "Am notat ieri faptul ca licitatiile de titluri de stat anuntate pentru luna septembrie sugereaza mentinerea strategiei MF de a se imprumuta mai ieftin pe termen scurt pentru inca o luna. Aparent, aceasta strategie poate fi extinsa. Ministrul de finante a declarat pentru Reuters ieri dupa-amiaza ca in mare parte titlurile ce vor fi emise in perioada ramasa pana la sfarsitul anului vor avea o scadenta scurta. Acesta a spus, de asemenea, ca presiunea ascendenta asupra randamentelor va disparea odata ce se vor vedea rezultatele masurilor de austeritate", conchide economistul IMG.