La 31 august 2010, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 31,554 miliarde de euro, fata de 31,580 miliarde euro la 31 iulie 2010. In cursul lunii august, la rezerve au intrat 733 milioane euro, si au iesit 759 milioane de euro, in vreme ce rezerva de aur s-a mentinut la 103 tone, arata datele BNR.

Intrarile au fost reprezentate de modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.

Structura rezervei pe emitenti

Structura rezervei pe emitenti

Foto: BNR

Iesirile, in suma de 759 milioane euro, reprezinta modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele. Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3 244 milioane euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 august 2010 au fost de 34 798 milioane euro, fata de 34 571 milioane euro la 31 iulie 2010.

Platile scadente in luna septembrie 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 78,7 milioane euro.

Tinand seama de cresterea spectaculoasa a rezervelor valutare in ultimii ani, in special in tarile asiatice, bancile centrale sunt foarte atente cu administrarea acestor rezerve, mai ales ca datele sunt uneori insuficient de precise sau aduse la zi intr-o maniera tardiva.

Tendintele in piata sunt cam urmatoarele:

-In general, in decursul ultimilor ani, bancile centrale si-au diversificat activele atat din punct de vedere al compozitiei pe valute, cat si al tipurilor de instrumente cumparate.

Rezerve

Rezerve

Foto: BNR

-Cadrele institutionale de administrare a rezervelor valutare au devenit, de asemenea, mai variate. (Totusi, diversificarea instrumentelor de rezerva clasice se loveste de anumite limite).

-Accelerarea acumularii de rezerve ramane fenomenul major.

-Administrarea portofoliilor de rezerve valutare ramane in general (in Asia, ca si in alte tari ale lumii) supusa la constrangeri net mai stricte decat cele care se aplica portofoliilor private.

-Deciziile de investire in ceea ce priveste rezervele valutare par, de asemenea, mai putin sensibile la variatiile de pret ale activelor financiare decat deciziile luate de catre administratorii portofoliilor private.

Date fiind aceste caracteristici, incidenta, pe anumite piete, a operatiunilor de investire a rezervelor valutare acumulate in Asia este probabil mai insemnata decat in cazul portofoliilor private. Pot rezulta distorsiuni de pret, in special pe piata de valori ale Trezoreriei americane, chiar daca este dificil de separat impactul (asupra ratelor dobanzii acestor piete) cumpararilor masive efectuate de catre bancile centrale asiatice de cel determinat de o multitudine de alti factori.

  • La ce se folosesc rezervele internationale?

Potrivit reglementarilor interne al BNR, rezervele pot fi utilizate pentru:

1. interventii ale BNR pe piata valutara interbancara (din Romania, desigur)

Rezerva valutara a BNR

Rezerva valutara a BNR

Foto: BNR

2. rambursarea imprumuturilor externe contractate de Statul Roman prin intermediul Finantelor sau a BNR. Fireste, mai pot fi folosite pentru plata comisioanelor sau dobanzilor aferente acestor imprumuturi

3. onorarea obligatiilor rezultate din garantiile emise de Guvern, in numele si in contul Statului

4. participatii in valuta la diferitele comitete/organisme si comitii internationale

5. plata comisioanelor si spezelor aferente administrarii rezervelor (aurul nu ti-l tine nimeni gratuit de pilda)

6. plati aferente reducerii RMO

7. emiterea de monede de aur cu caracter comemorativ

8. alte plati dispuse de CA al BNR