Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR: Avem rezerve valutare de 31,5 miliarde de euro si 103 tone de aur, valorand alte 3,2 miliarde euro

La sfarsitul lunii august, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 31,554 miliarde de euro, fata de 31,580 miliarde euro la 31 iulie 2010. In cursul lunii august, la rezerve au intrat 733 milioane euro, si au iesit 759 milioane de euro, in vreme ce rezerva de aur s-a mentinut la 103 tone, arata datele BNR.

Intrarile au fost reprezentate de modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.

Iesirile, in suma de 759 milioane euro, reprezinta modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele. Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,244 miliarde euro.

Platile scadente in luna septembrie 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 78,7 milioane euro.

Tinand seama de cresterea spectaculoasa a rezervelor valutare in ultimii ani, in special in tarile asiatice, bancile centrale sunt foarte atente cu administrarea acestor rezerve, mai ales ca datele sunt uneori insuficient de precise sau aduse la zi intr-o maniera tardiva.

Dacia ocupă primul loc în Franţa după creşterea înmatriculărilor din august

Dacia se plasează pe prima poziţia în Franţa în funcţie de creşterea numărului de înmatriculări noi de automobile din luna august, de 22,1%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, şi locul doi în topul celor mai vândute mărci străine, în condiţiile în care piaţa locală a scăzut cu 9,8%.

În luna august, în Franţa au fost înmatriculate 6.068 de automobile noi Dacia, faţă de 4.969 în aceeaşi lună din 2009, potrivit datelor Comitetului Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA). Nivelul atins în august plasează marca românească pe locul doi în topul brandurilor străine comercializate pe piaţa franceză, după Volkswagen.

Dacia şi-a majorat cota de piaţă, în perioada analizată, de la 4,4% la 5,9%. În total, grupurile şi mărcile străine au avut în august o pondere de 48,7% pe piaţa franceză, comparativ cu 49% în aceeaşi lună a anului trecut.

În cazul grupului Renault, proprietarul Dacia, înmatriculările de automobile au scăzut cu 3,8%, la 26.744 de unităţi. Cota de piaţă s-a majorat, însă, de la 24,4% la 26%. Grupul Peugeot Citroen s-a menţinut pe poziţia de lider în privinţa numărului de înmatriculări, de 32.080 maşini, nivel cu 9,2% mai redus decât cel din august 2009. Peugeot Citroen a avut o cotă de piaţă de 31,2%, faţă de 31% anul trecut.

GfK: Cumparaturile casnice au inregistrat in perioada ianuarie-iunie 2010 primul declin din ultimii zece ani

Consumul casnic de bunuri de larg consum a scazut in primul semestru cu 4% comparativ cu perioada similara din 2009, acesta fiind primul declin din ultimii zece ani, potrivit unui studiu al companiei de cercetare a pietei GfK.

"Din analiza principalelor categorii de bunuri de larg consum, se observa cum produsele de ingrijire personala si cele pentru curatenia locuintei sunt cele mai afectate, valoarea cheltuita fiind cu 7%, respectiv 4% mai mica. Printre categoriile cu cele mai mari scaderi in volum se remarca deodorantele (-21%), produsele de curatat universale (-19%), tabletele de ciocolata (-18%) - in special datorita faptului ca au fost achizitionate de mai putini consumatori", se mai arata in studiu.​