Banca Centrala Europeana (BCE) urmeaza sa revizuiasca joi in crestere previziunile anuale pentru Zona Euro, concomitent cu prelungirea masurilor anticriza, in conditiile in care relansarea economica ramane inegala in randul statelor membre, relateaza AFP.

Analistii considera ca nu se pune problema modificarii dobanzii de politica monetara in reuniunea consiliului guvernatorilor de la Frankfurt, de la care se asteapta in schimb anuntarea unui calendar al politicii monetare pana in 2011.

In data de 20 august, influentul Axel Weber, membru al consiliului guvernatorilor BCE in calitate de presedinte al Bundesbank, anticipase deciziile anuntand ca ar fi "intelept" ca Banca Centrala sa continue sa imprumute bancilor volume nelimitate de bani si dupa sfarsitul acestui an.

Perspectivele economice din Zona Euro, pe fondul incetinirii ritmului cresterii mondiale, pledeaza pentru mentinerea lichiditatilor in piata, potrivit unei note UniCredit.

Creditele acordate sectorului privat au cunoscut o usoara accelerare in iulie (+0,9%), dar raman prea slabe pentru a confirma o revenire a trendului favorabil.

In conditiile in care relansarea principalelor economii europene, si a Germaniei in mod special, devine din ce in ce mai autonoma, in tarile 'periferice' precum Grecia sau Spania activitatea economica treneaza iar bancile depind adeseori de imprumuturile de la BCE, acordate la o dobanda minima de 1%.

Stabilitatea ratei somajului in Zona Euro - 10% din populatia activa, potrivit datelor Eurostat, ascunde puternice disparitati intre tarile membre: de la 3,8% in Austria, 6,9% in Germania, 10% in Franta si pana la maximul de 20,3% din Spania.

In plus, exista "riscul substantial" ca rata somajului sa creasca din nou pana la finele lui 2010 si in cursul anului viitor, crede Howard Archer, de la IHS Global Insight, pe fondul planurilor de austeritate bugetara si al reducerii cresterii in Statele Unite si in China.

Cu toate acestea, analistii afirma ca BCE va revizui in crestere previziunea pentru Zona Euro in 2010, in special gratie locomotivei germane, potrivit unui raport al BHF Bank.

Pana in prezent, Banca Centrala Europeana miza pe o crestere de 1% in cele 16 tari care folosesc moneda euro.

De asemenea, se asteapta revizuirea perspectivelor de crestere pentru 2011 (+1,2% in prezent), dar si evocarea unor "incertitudini considerabile", cred economistii de la BHF.

Deocamdata, nu se prevede niciun pericol inflationist care sa oblige BCE sa puna punct politicii de sustinere a bancilor.

BCE va actualiza si previziunile de inflatie, care se cifreaza in prezent la 1,5% in 2010 si 1,6% in 2011.