Noul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomiteanu, crede ca impozitul forfetar nu e cel mai potrivit. El chiar a propus Guvernului trecut o formula "mai altfel". Cat despre relatia cu fostul ministru, Ialomiteau l-a interpelat pe Vladescu de doua ori. O data pentru banii depusi pentru cumpararea de Dacii iar a doua oara pentru "aplicarea" legii bugetului de stat. Vezi cele mai importante declaratii despre fisc, impozite si reforme ale recent instalatului ministru de Finante

Despre impozitare

Guvernul caută soluţii de înlocuire a impozitului minim, însă impozitul forfetarnu e cea mai potrivită. “Eu consider că nu putem să aplicăm sistemul de impozitare forfetar pentru că nu avem baza de date. Ce facem? Numărăm scaunele sau mesele sau numărul de muncitori?”, a spus Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe.

Gheorghe Ialomiţianu a propus Guvernului o variantă de impozitare care să ia în calcul cifra de afaceri a companiilor. La aceasta ar urma să se aplice o cotă de deducere diferenţiată: 85% pentru firmele din productie, 80% pentru cele din comert si 75% pentru prestatorii de servicii. “Din 100 de lei venit, se aplică 85% şi rămâne 15% ori 16% cota de impozit. Am propus ca acest sistem să fie opţional. Cine vrea să opteze bine, cine nu să meargă pe sistemul real”, a explicat Ialomiţianu.

Despre asteptari

Aştept de la acest Guvern continuarea reformelor! În condiţiile unor reduceri de personal şi de salarizare în rândul funcţionarilor publici cred că se impune o alternativă în ceea ce priveşte IMM-urile, respectiv oferirea de noi locuri de muncă în spaţiul privat. În plus, trebuie să obţinem cea de-a treia tranşă de la FMI şi să ne punem de acord cu oficialii acestei structuri pentru viitor. Trebuie realizate, de asemenea, investiţii majore în infrastructură!

Ialomitianu vs Vladescu. Sau invers

Ialomiteanu ii adresa in mai 2010 o interpelare (de-acum) fostului ministru Vladescu, in legatura cu banii depusi pentru Dacii. De raspuns insa, i-a raspuns Bogdan Dragoi. Ca sa mai aiba putintica rabdare…

O alta interpelare a fost legata de “aplicarea” legii bugetului de stat.

Despre cumulul de functii al parlamentarilor

Gheorghe Ialomiteanu a transmis o scrisoare conducerii Camerei in care notifica faptul ca detine si functia de conferentiar universitar la Universitatea Transilvania din Brasov, prin cumul. Scrisoarea a fost directionata spre avizare Comisiei Juridice, dar pe pagina cu decizii a Comisiei nu se gaseste nicio referire la ea.

În 2010 vom avea creştere economică!”

„În 2010 vom avea creştere economică de până la nivelul de 1% începând cu cel de-al doilea trimestru al anului. Acest fapt vine ca urmare a aplicării programului de măsuri anticriză al Guvernului Boc şi ca o consecinţă a încheierii acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Să nu uităm că, deja, mai multe ţări în care România realizează exporturi, au ieşit din criza financiară, ceea ce reprezintă un moment benefic pentru firmele noastre”.

Despre bugetul Brasovului, fara curs de schimb

“Bugetul pe 2010 al judeţului Braşov este chiar mai mare decât cel din 2008, când a fost an de vârf economic. Atunci bugetul judeţean a fost de 235 de milioane de lei, iar în 2010 este de 255 de miliarde de lei”. In 2008, cursul mediu leu/eur a fost de 3,68. In 2010 va fi foarte probabil, peste 4. In eur, bugetul din 2008 a fost de 63,85 ml lei, iar in 2010 de 62 ml.

Cred că este necesara o remaniere guvernamentală! Va aduce un suflu nou şi, mai mult, ar putea creşte credibilitatea Guvernului Boc. Au existat o serie de bâlbe în actul de guvernare, culminând recent cu cele ale ministrului Finanţelor şi ale celui al Muncii

Gheorghe Ialomitianu

„Este necesară o remaniere!”

„Cred că este necesară o remaniere guvernamentală! Va aduce un suflu nou şi, mai mult, ar putea creşte credibilitatea Guvernului Boc. Au existat o serie de bâlbe în actul de guvernare, culminând recent cu cele ale ministrului Finanţelor şi ale celui al Muncii. Au existat şi deficienţe de comunicare. Trebuie ţinut cont că anul 2011 trebuie să aducă o schimbare în privinţa programelor de relansare economică şi a stabilităţii. Decizia de remaniere aparţine premierului, dar ar trebui discutată împreună cu acesta în faţa grupurilor parlamentare”.

Despre Observatorul preturilor

„Această măsură este una care se aplică în numeroase state europene. Totul este să nu se ajungă la un control asupra preţurilor, ceea ce nu este normal într-o economie de piaţă! Faptul că populaţia va fi informată asupra costurilor reale ale unor produse este un lucru bun! Vor fi evitate abuzurile! Nu ştiu, însă, cât de pregătiţi suntem pentru un asemenea sistem! În plus, să nu uităm că în România sunt multe companii care au instaurat un adevărat monopol! Cred că ar trebui eliminate aceste monopoluri şi ulterior să stăm de vorbă. În plus, cred că inspectorii ANAF ar trebui să se ocupe de monitorizare

Trebuie redus numărul de taxe!”

„În opinia mea, faţă de alte state, în România fiscalitatea este redusă, dacă ne raportăm la impozitul pe venit, pe salarii şi la TVA. Însă, totuşi, trebuie redus numărul de taxe. Importantă ar fi eradicarea birocraţiei, fiindcă trebuie depuse prea multe acte şi se efectuează prea multe controale care, practic, blochează activitatea micilor agenţi economici! Eu şi colegii mei din Comisia Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor am avut şi o serie de iniţiative în acest sens, în încercarea de a elimina acest sistem birocratic”.

Despre cresterea TVA

Creşterea TVA îi afectează pe toţi cetăţenii, iar în perioadă de criză nu este recomandabil să majorezi taxele şi impozitele, dar trebuie ţinut cont şi de faptul că Guvernul era în criză de timp şi trebuia să ia nişte măsuri, astfel încât să fie continuat acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Impozitarea tuturor veniturilor se aplică în toate statele membre ale Uniunii Europene. În ţara noastră, această măsură ar trebui corelată cu regândirea sistemului de acordare a ajutoarelor sociale. Practic, de ajutorul statului ar trebui să beneficieze doar cei mai săraci dintre români, nu şi cei care deţin pământ sau autoturisme de ultimă generaţie”.

„La nivel macroeconomic, prin creşterea TVA se asigură finanţarea deficitului bugetar, dar şi stabilitatea cursului valutar (?), iar România va avea mai multă credibilitate pe pieţele financiare. Este adevărat că pot apărea creşteri de preţuri, dar nu cred că vor exploda, aşa cum previzionează unii analişti. Preţurile vor creşte cu mai puţin de 5%, pentru că evoluţia lor va fi influenţată de cerere, dar şi de interesul comercianţilor, care vor să-şi vândă marfa. Cei mai afectaţi de majorarea TVA vor fi românii cu venituri mici, astfel că noi sperăm ca măsura guvernului să fie doar una temporară. Pe de altă parte, valul de cumpărători din 30 iunie era previzibil, acest lucru întâmplându-se ori de câte ori se anunţă majorări de preţuri. Panica românilor a fost amplificată şi de discuţiile interminabile privind explozia preţurilor”.

Majorarea TVA nu ar aduce bani in plus la buget si nici cota unica n-ar fi de dorit, pentru ca ar afecta mediul de afaceri

Gheorghe Ialomitianu

plus la Bugetul de stat, in schimb ar duce la cresterea preturilor, a inflatiei si a evaziunii fiscale”, ne-a declarat deputatul Gheorghe Ialomitianu, membru in Comisia de buget-finante a Camerei.

„Nici cota unica n-ar fi de dorit, pentru ca ar fi o masura prociclica si ar afecta mediul de afaceri”, a adaugat acesta. Ialomitianu se pronunta pentru cresterea impozitelor pe proprietate, „pentru a doua, a treia casa”.