Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Somerii romani naivi, furati prin SMS-uri fantoma: Studiu de caz - 1277, apartinand firmei Simplus Invest

Romanii care isi cauta un loc de munca trebuie sa aiba mare grija la ofertele de angajare. Pot fi furati prin SMS-uri fantoma. O analiza HotNews.ro arata cum ziarele cu oferte de locuri de munca sunt invadate de anunturi false, care trimit spre acelasi numar de SMS. Textul anuntului suna asa: "Te angajezi foarte repede cu doar un singur sms" trimis la un numar format din patru cifre. "Ai trimis mesajul, ai semnat contractul, nu se cere experienta, valabil pentru toata tara". Nu se spune insa nicaieri ca trimitand mesajul esti taxat automat cu 3 euro. Pacaleala porneste de pe internet, unde printr-un serviciu al unei firme din Estonia, partenera unei companii locale, un singur utilizator poate crea in cateva minute pana la 30 de "info-SMS-uri". Desi oficialii companiei locale, Simplus Invest, spun ca s-au luat masuri de suspendare a acestui cont si Orange chiar a blocat accesul la acest numar, schema de "imbogatire rapida" este in continuare valida cel putin prin ceilalti operatori. Anunturile se regasesc in ziarele cu locuri de munca atat in varianta print, cat si pe internet.

Peste 70 de clienti ai Volksbank au solicitat un punct de vedere oficial al BNR privind activitatea bancii comerciale. Vezi cum a reactionat banca

Peste 70 de clienti ai Volksbank au solicitat un punct de vedere oficial al Bancii Nationale a Romaniei referitor la trei acuzatii pe care acestia le aduc bancii. Este vorba despre modul de calcul al dobanzii, de modul in care Volksbank a definit dobanda si de raportarile eronate la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare. "Depunem aceasta cerere la BNR si urmeaza ca domniile lor sa ne raspunda in termenul legal de 30 de zile. In paralel, continuam sa inaintam in privinta actiunii in justitie pe care dorim sa o intentam", au declarat pentru HotNews.ro reprezentanti ai clientilor Volksbank. Ei au fondat un grup de discutii pe Internet in care dezbat cazurile si isi construiesc strategia viitoare. Insa nu doar clientii acestei banci s-au grupat pe Internet si au decis sa dea in judecata institutia de credit, ci si cei ai BCR, Raiffeisen, Bancpost si altele. Oficialii Bancii Centrale au declarat ca situatia a fost generata de Ordonanta 50/2010, care a fost aplicata excedand directivele in materie.

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda cheie la 1%

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%. Dobanda de refinantare, care este, teoretic, barometrul creditelor in cele 16 tari ale zonei euro, stationeaza la acest nivel din luna mai a anului trecut. Banca Centrala Europeana a decis sa mentina neschimbati alti doi indicatori-cheie, rata marginala de imprumut si rata dobanzii la depozite, la nivelul de 1,75% si, respectiv, 0,25%. Institutia a inceput sa reduca dobanda de politica monetara in luna octombrie 2008, de la 4,25% la nivelul actual de 1%, dupa ce criza economica a afectat puternic economia zonei euro.

Apple lanseaza Ping, o retea de socializare pe teme muzicale integrata in iTunes

Apple vrea sa revolutioneze retelele de socializare. Compania a lansat reteaua numita Ping, integrata in iTunes, care le va permite utilizatorilor magazinului de muzica al Apple sa-si faca liste de prieteni si sa faca playlist-uri cu preferintele muzicale ale amicilor. Anuntul a fost facut de seful companiei, Steve Jobs, care sustine ca noua retea de socializare se vrea o combinatie intre Facebook, Twitter si iTunes si in care "muzica este tot ce conteaza". Ping le va permite utilizatorilor sa-si creeze profile detaliate pe iTunes, profile care vor cuprinde liste de prieteni, preferintele muzicale ale acestora, precum si concertele la care vor merge. Analisti citati de AFP spun ca noua retea nu va fi concurent serios pentru Facebook, ci pentru MySpace, care s-a redefinit recent ca fiind o comunitate online centrata pe muzica. Aplicatia nu este disponibila pentru piata romaneasca.