O banca centrala isi poate permite o volatilitate mai mare a cursului de schimb atata timp cat populatia este convinsa ca o inflatie de 2-2,5% se va mentine in timp, a declarat sambata, la Bucuresti, guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka, relateaza Mediafax.

"Atata timp cat oamenii vor crede ca o inflatie de 2-2,55 va ramane ancorata in timp, iti poti permite o mai mare volatilitate a cursului de schimb si sa nu iei in seama anumite evolutii tranzitorii", a spus Belka la un seminar organizat de BNR cu ocazia aniversarii a 130 de ani de activitate.

El a aratat ca in Polonia asteptarile inflationiste au ramas foarte bine ancorate in timpul crizei economice.

"Regimul de tintire a inflatiei a facilitat ancorarea asteptarilor inflationiste in conditii de socuri asupra preturilor si incertitudine crescuta", a spus Belka.

Potrivit acestuia, faptul ca Polonia nu a fost in zona euro a ajutat statul, dar adoptarea monedei unice ramane o tinta strategica.

Economia Poloniei va putea sa functioneze mai bine decat multe dintre statele care au adoptat deja moneda unica europeana, a mai spus Marek Belka.