FMI este foarte ingrijorat in privinta problemei arieratelor sectorului public, care afecteaza si sectorul privat si revenirea economiei, a declarat, sambata, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"Suntem foarte ingrijorati in privinta problemei arieratelor si dupa cum stiti exista si o actiune precursoare in acest sens. Am lucrat progresiv. Aceasta este o chestiune pe care vom continua sa o subliniem: a avea arierate in sectorul public nu face rau numai sectorului public, ci si celui privat si revenirii", a spus Franks, la un seminar organizat de BNR cu ocazia aniversarii a 130 de ani de activitate a institutiei, relateaza Mediafax.

Potrivit oficialului FMI, Ministerul Finantelor are o rezerva de lichiditate suficienta.

Ministerul Finantelor Publice a anuntat, joi, ca a aprobat deschideri de credite din bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate in valoare de un miliard de lei, din care 616,5 milioane lei vor fi acordate spitalelor si 383,5 milioane lei pentru plata medicamentelor.

Plata datoriilor catre sistemul sanitar este necesara pentru eliberarea urmatoarei transe din acordul cu FMI, de 914 milioane euro.

Seful misiunii de evaluare a FMI a declarat la finele ultimei misiuni de evaluare ca board-ul FMI va aproba eliberarea urmatoarei transe, de 914 milioane euro, din acordul stand-by dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, printre care figureaza si plata arieratelor.

Arieratele statului au ajuns la finele lunii iunie la doua miliarde de lei, aproape dublu fata de tinta stabilita in acordul cu FMI pentru jumatatea anului, de 1,09 miliarde lei, cresterea fata de luna martie fiind de 240 milioane lei.

Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut.