Vizita in Romania a presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, vine pe fondul unor dispute intre Guvernul roman si institutia centrala europeana. In cadrul vizitei sale anterioare, care a avut loc in 2004, programul lui Jean Claude Trichet includea convorbiri oficiale cu presedintele, premierul si ministrul de Finante. De aceasta data, seful Bancii Centrale Europene s-a marginit sa participe la un concert si sa tine un scurt discurs. In termeni protocolari, el a felicitat BNR pentru conduita politicii sale monetare şi pentru contribuţia la stabilitatea financiară a ţării, incurajand de asemenea Guvernul să implementeze deciziile “curajoase” care sa ajute la iesirea din criza.

Jean-Claude TrichetFoto: AGERPRES

“BCE este atent implicată în monitorizarea programului de ajustare”, a mai precizat Trichet, care a facut in mod expres o referire la importanta independentei BNR fata de Guvern- cheia “scandalului” taierii salariilor din BNR.

La randul sau, Guvernatorul Isarescu a vorbit in acelasi ton, facand referire la cat de importanta este resursa umana a BNR, aluzie evidenta la masura prin care taierea salariilor ar putea demotiva interesul acestora pentru continuarea muncii. “Banca Naţională nu ar fi reuşit să ducă la bun sfârşit atribuţii dintre cele mai complexe fără aportul major al salariaţilor, de fapt al resursei umane pe care singură şi-a creat-o: angajaţi, experţi, manageri. Iată motivul pentru care le mulţumesc călduros atât actualilor, cât şi foştilor membri ai acestei echipe performante, pentru calitatea şi probitatea profesională”, a spus Guvernatorul roman.

Isarescu a mai atins in discursul sau si problema atragerii de fonduri europene. “Un rol esenţial pentru dezvoltarea durabilă a României îl are atragerea fondurilor europene, deoarece economisirea în România va rămâne insuficientă o perioadă relativ îndelungată de timp. Banca Naţională va depune toate eforturile şi va folosi întreaga sa expertiză pentru a accelera acest proces”, a spus Isarescu.

Concertul la care a participat JC-Trichet i-a reunit pe mai toti presedintii de banci comerciale din Romania, o parte dintre ei declarand pentru HotNews ca isi doreau sa il revada pe bancherul central al Europei. "Stiu ca protocolul nu prevedea discutii cu noi ca presedinti de banci, dar am fi dorit sa il abordam pentru chestiuni punctuale, de interes comun", a declarat unul dintre sefii institutiilor de credit aflati in sala. "As fi dorit sa abordam problema Ordonantei 50, daca as fi avut ocazia. Stiu insa ca la asemenea ocazii nu ai cum sa fixezi pe agenda de discutii asa ceva. Probabil ca discutiile vor avea loc totusi, dar la modul institutional", a precizat un alt sef de banca comerciala.

Vezi in atasament discursurile celor doi lideri de politica monetara