In Serbia, bineinteles. Vecinii din vest vor aproba in cursul acestei luni o lege a responsabilitatii fiscale. Cele mai importante masuri introduse prin noua lege sunt: 1. limitarea deficitului bugetar, de la 4,75% estimat in 2010 pana va ajunge la un nivel de 1% (mai mare in anii de recesiune si mai mic in anii de crestere economica); 2. limitarea datoriei publice la 45% din PIB, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

Ca urmare a acordului cu FMI si a masurilor precum cele de mai sus, finantele publice ale Serbiei sunt pe drumul catre insanatosire, iar estimarea de crestere economica pentru 2010 este de + 1.5%. In Romania inca mai avem dubii daca vom scadea sau nu in 2011.

Romania s-a angajat fata de FMI sa adopte o lege asemanatoare. Ati auzit ceva despre aceasta lege? Este in dezbatere publica? Adoptarea unei astfel de legi practic ar lega de maini si de picioare guvernele viitoare, care nu vor mai avea libertatea sa cheltuiasca nelimitat in anii electorali si nici sa se imprumute fara masura pentru plata cheltuielilor curente. Adoptarea acestei legi si aplicarea ei ar fi o garantie pentru disciplinarea fiscala a guvernelor.

Masurile actuale luate, de reducere a deficitului (de crestere intempestiva a taxelor si scadere a salariilor), nu sunt sustenabile pe termen lung: pot fi aplicate o singura data.

Citeste si comenteaza pe blogul Economia pentru toti.