Presedintele Traian Basescu i-a propus, luni, sefului Misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, sa fie analizata posibilitatea extinderii acordului existent intre Romania si FMI sau a incheierii unui acord de tip precautionary, in vederea intalnirii din octombrie, transmite Agerpres.

Presedintele s-a intalnit, luni, la Palatul Cotroceni, cu Jeffrey Franks, care se afla in Romania cu ocazia prezentei la ceremoniile prilejuite de sarbatorirea a 130 de ani de la infiintarea BNR.

"Propunerea mea este ca, in octombrie, cu ocazia vizitei, sa ne uitam la viitorul acord dintre Romania si FMI, sa vedem daca solutia corecta este extinderea acordului existent sau incheierea unui acord de tip precautionary. Acesta este mesajul meu pentru dumneavoastra. Si in acelasi timp, urmarim sa continuam impreuna reformele structurale si absorbtia fondurilor europene. Este necesara crearea spatiului fiscal pentru absorbtia fondurilor europene", a declarat presedintele in debutul intrevederii.

Un acord de tip "precautionary" difera de unul de tip "stand-by" pentru ca nu necesita utilizarea sumelor de bani prevazute in acord decat in cazuri de urgenta, desi stabileste pentru tara semnatara de angajamente economice similare.

"Sunt de acord cu dumneavoastra, domnule presedinte. Dupa cum va amintiti, cu ocazia ultimei noastre vizite, am pus accent pe faptul ca exista importante fonduri europene. E absolut nevoie de acestea pentru infrastructura si cheia este eliminarea barierelor din sectorul public, care ingreuneaza absorbtia acestor bani", a raspuns Franks.

"Avem bariere birocratice aici in Romania. Trebuie de asemenea sa ne uitam la costurile sociale. Avem un deficit de 3,6 miliarde de euro, care e dramatic", a replicat la randul sau seful statului.