Trei banci din top 10 au ofertat grupul clientilor nemultumiti ai Volksbank pentru a le refinanta creditele. Ofertele au venit telefonic, in zilele urmatoare urmand sa aiba loc discutii si negocieri cu fiecare banca in parte, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate afacerii. Deocamdata nimeni nu confirma ca este vorba de o strategie generala a bancilor de a-si schimba intre ele portofoliile, ci mai degraba de un proces ce tine de concurenta bancara.

“Sentimentul meu este ca bancile au inceput sa se devore intre ele, fiecare incercand sa isi adjudece portofoliile sanatoase de clienti ai celeilalte. In cazul Volksbank, discutam de peste 1500 de clienti cu bonitate buna, majoritatea cu studii superioare, care nu au inregistrat restante. Probabil ca acest lucru a contat atunci cand am fost ofertati de banci”, au declarat sursele citate.

Exista insa si opinii potrivit carora totul face parte dintr-o strategie prin care bancile sa “roteasca” portofoliile de clienti. “Exista insa cateva obiectii. O parte dintre clienti au credite in franci elvetieni si in cazul carora o refinantare in euro ar putea sa le urce rata, ceea ce ar fi inconvenabil pentru platitor. De asemenea, mai e si problema incadrarii in noile conditii de creditare, mai restrictive acum fata de 2007 de exemplu. Cred mai degraba ca este o tentativa de “racolare” a clientilor decat de un scenariu general in care institutiile de credit isi rotesc intre ele portofoliile de clienti”, au mai declarat sursele noastre.