Clientii bancilor inainteaza cu viteze diferite procedura de actionare in instanta a institutiilor de credit. Cel mai bine organizati par clientii Volksbank, care s-au impartit deja in «plutoane», membrii primului asemenea grup primind deja drafturile de contract de asistenta juridica pentru a inainta actiunea in instanta. «Fiecare membru a primit indicatii precise despre cum sa isi intocmeasca in mod corect actele pentru proces. Acestea trebuie scanate si apoi trimise casei de avocatura. Saptamana viitoare speram sa avem contractul final, pe care il vom semna. Dupa acest pas, vor intra in acelasi proces si cei din plutonul al doilea. Va urma probabil o procedura de conciliere care poate dura cel mult o luna dupa care, daca esueaza, mergem in proces. Primul termen se va lua probabil la inceputul lui 2011”, au declarat pentru HotNews.ro membri ai grupului Volksbank.

  •  Bancpost

Membrii grupului de clienti nemultumiti de Bancpost sunt in faza de organizare. “E posibil sa ne constituim in curand ca Asociatie cu personalitate juridica si apoi sa apelam la o casa de avocatura. Suntem convinsi ca din punct de vedere financiar, costurile unui asemenea proces sunt suportabile. Contractele noastre sunt cam toate la fel: pline de clauze abuzive, indiferent ca e vorba de un credit ipotecar, de nevoi personale sau refinantare. Nu conteaza nici in ce moneda este. Toti avem clauza "Banca isi rezerva dreptul..." si poate prea putini au o formula de calcul a dobanzii raportata la indicatori reali (euribor, libor, robor)”, spun membrii grupului. Ei acuza si politicienii ca ar incuraja bancile, promitandu-le modificarea Ordonantei 50/2010. “Multa lume se intreaba de ce nu s-au miscat pana acum bancile. Bancile nu s-au miscat pentru ca asteptau sa fie scoase din rahat de politicieni. Si inca cred ca spera”, declara unul dintre membrii grupului de discutii Bancpost.

  • BCR

In cazul BCR, membrii grupului spera ca banca sa le refinanteze creditele, inainte ca portofoliul de clienti sa fie adjudecat de alta banca. “E o lupta pentru cota de piata. BCR este liderul de piata si este tinta tuturor celorlalti. Vor reusi sa ii detroneze, daca se incapataneaza in prostia si ingamfarea lor. Daca devin flexibili si negociaza niste conditii decente si pentru noi, raman primii. In acest moment sunt o prada usoara pentru alte banci care le vor fura clientii buni platnici cu credite mari”, marturiseste unul dintre membrii grupului. In prezent, clientii BCR se “niseaza” pe orase, unde se constituie sub-grupuri pentru a strange mai usor documentele necesare.

  • Raiffeisen

Cei mai putin avansati par a fi membrii grupului Raiffeisen. “Asa cum am mai zis si ieri nu inteleg ce mama ma-sii faceti. Ori mergem impreuna si decidem IMPREUNA, ori ne ducem care incotro si ma duc si eu la un amic care este un avocat foarte bun si deschid proces singura. Dar, parca logica grupului de pe yahoo era alta si anume sa hotaram impreuna. Am zis si ieri ca nu inteleg de ce reclama asta agresiva pentru Piperea cand nici macar nu s-a intalnit nimeni (sau poate da) cu acest domn. O fi avand experienta, nu contest, dar nu inteleg pentru ce se cere sa trimitem adeziuni pentru Piperea inainte ca macar sa vedem ce are de spus si inainte sa analizam toate variantele. Am mai intrebat si anterior: si daca nu se strang 150 de persoane, care e onorariul acestui domn? Pentru ca mi se pare ca omu' face bani nu gluma de pe urma acestor procese... plus ca ne va trata pe toti "la gramada" cu BV, BRD si cei pe care ii mai reprezinta in acest moment, va da copy/paste de la un caz la altul. Nu sunt pentru niciun avocat acum, atata timp cat nu ne-am intalnit si cu Piperea, pentru ca nu pot sa aleg o ciocolata atata timp cat nu am gustat-o sau vazut-o in raft. Mi s-a mai servit povestea ca "nu mai e timp", timp e destul. Nici macar nu mi s-a prezentat actul aditional de catre Banca si niciunde nu scrie in lege ca ar trebui dati in judecata pana la 21 septembrie! Deci? Pana la urma FIECARE alege sau alegem IMPREUNA?”, se intreaba unul dintre membrii grupului.

Clientii bancilor au fost in ultima vreme mediatizati din plin de media scrisa si cea tv, iar avocatul Gheorghe Piperea- cel mai bine plasat in acest moment pentru a-i reprezenta, a acordat mai multe interviuri, declansand o stare de neliniste in mediul bancar, iritat de amploarea pe care a capatat-o fenomenul. Deocamdata nu avem nicio reactie oficiala a reprezentantilor bancilor, dar pe masura ce ele vor aparea, HotNews le va publica.