Testele efectuate recent cu privire la rezistenta financiara a sistemului bancar din Uniunea Europeana au subevaluat unele portofolii de obligatiuni guvernamentale potential riscante, arata The Wall Street Journal. O analiza a informatiilor furnizate de banci arata ca acestea nu au prezentat o imagine clara a obligatiunilor guvernamentale pe care le detin, asa cum sustin autoritatile europene.

Wall Street Journal arata ca unele banci au exclus anumite obligatiuni, iar altele au redus valoarea pozitiilor "short" detinute, fapt care nu a fost dezvaluit de autoritatile de reglementare sau de banci la prezentarea rezultatelor testelor.

Din cauza naturii limitate a datelor furnizate de cele mai multe banci, este insa imposibil de precizat numarul bancilor care au exclus parti din portofoliile de obligatiuni suverane din informatiile transmise autoritatilor sau efectul de ansamblu al acestei practici.

Expunerea la datoria guvernamentala a anumitor banci, precum Barclays si Credit Agricole, a fost redusa semnificativ, potrivit unor oficiali din cadrul industriei bancare si a datelor financiare prezentate de catre banci. Wall Street Journal mai arata ca in unele cazuri exista diferente mari intre nivelul datoriilor guvernamentale raportate de catre banci in cadrul testelor de stres si a celui din documentele financiare proprii.

Reprezentantii mai multor banci au spus insa ca institutiile financiare au urmat regulile Comitetul European de Supraveghere Bancara (CESB), care a coordonat testele. Purtatorul de cuvant al CESB a refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect.

Comitetul European de Supraveghere Bancara a anuntat in luna iulie ca doar sapte din cele 91 de banci din Uniunea Europeana care au luat parte la testele de stres nu au obtinut rezultate satisfacatoare.

Testele au avut ca scop recastigarea increderii investitorilor in sistemul bancar european, in conditiile in care pietele financiare sunt ingrijorate ca intrarea in default a unui stat din zona euro ar duce la falimentul unor banci. Astfel, aceste teste au fost menite sa arate situatia fiecarei banci in parte pentru a restabili increderea si a impulsiona imprumuturile interbancare.