Senatul a aprobat, miercuri, legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populatiei, decizia fiind luata cu 66 de voturi pentru si o abtinere. Secretarul general al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Negrea, a declarat pentru HotNews ca ARB continua discutiile la nivel de experti cu ANPC si BNR pentru "corectarea" anumitor contradictii. "Situatia de astazi nu e aceeasi cu cea de maine, daca ma intelegti. Noi ne continuam discutiile si negocierile la nivel de specialisti si vom vedea ce se mai intampla", a declarat Negrea. La randul lui, senatorul Iulian Urban, a declarat pentru HotNews ca a cerut conducerii ANPC nu sa amendeze, ci sa suspende activitatea de creditare in cazul bancilor care nu aplica Ordonanta 50/2010.

Radu Negrea, secretar general ARBFoto: AGERPRES

"Este ingrijorator sa constati ca bancile din Romania aleg sa sfideze un act normativ de care cetateanul roman are nevoie, astfel incat acesti clienti ai bancilor ajung sa se organizeze in tot felul de grupuri care apeleaza la avocati, chemati sa mearga in fata instantelor pentru a forta bancile sa puna in aplicare dispozitiile acestui act normativ. La ANPC curg in valuri plangeri, reclamatii si sesizari ale clientilor bancii, care vin si spun ca bancile refuza sa puna in aplicare dispozitiile ordonantei 50. Fac un apel serios la conducerea ANPC, cerandu-le sa sanctioneze orice banca care nu pune in aplicare OUG 50. Dar nu cu amenda contraventionala, pe care, apoi, armatele de avocati vor contesta. Nu, mergeti direct cu sanctionarea cea mai drastica, mergeti direct pe suspendarea activitatii de creditarea bancii respective", a declarat Urban

  • Senatul este prima Camera sesizata. Urmeaza Camera Deputatilor

Guvernul a aprobat in luna iunie Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia locala o directiva europeana, chiar daca excedand-o.

Potrivit legislatiei actuale, bancile ar trebui sa modifice pana la 20 septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari. Inainte de data limita, orice client poate solicita bancii modificarea clauzelor contractului in concordanta cu noile reglementari, iar institutia de credit este obligata sa se conformeze in cel mai scurt timp, potrivit reprezentantilor ANPC, citati de Mediafax

  • Bancherii vor ca Ordonanta sa nu se aplice retroactiv

Bancile au solicitat insistent la intalnirile cu delegatia FMI si CE sa fie introdusa in noua scrisoare de intentie o prevedere care sa oblige Guvernul sa modifice OUG privind contractele de credite pentru populatie in limitele normelor UE si sa se renunte la refacerea contractelor in derulare.

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a promis bancherilor, vineri - ultima zi de mandat, ca OUG 50 privind contractele de credit ale consumatorilor va fi modificata, cel putin in ceea ce priveste calculul dobanzilor la creditele cu rate variabile, potrivit aceleiasi surse.

Nici oficialii BNR nu vad cu ochi buni aplicarea in aceasta forma a actului normativ. Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancare a declarat pentru HotNews ca aplicarea Ordonantei poate produce bancilor pierderi enorme. problemele rezultate in urma aplicarii Ordonantei au facut ca pierderile sistemului bancar roman sa se adanceasca, atingand la inceputul lunii iulie peste 54 de milioane de euro, a declarat pentru HotNews.ro,Cinteza. Potrivit datelor BNR, la finalul lunii martie, bancile din Romania erau inca pe profit (circa 100 de milioane de euro), dar in mai pierderea cumulata la nivelul intregului sistem bancar era de circa 50 de milioane de euro, dupa ce la 1 aprilie bancile inregistrau un profit de 100 milioane de euro.

"Ordonanta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori excede cadrul directivelor europene si va afecta foarte serios profitabilitatea sistemului bancar”, a mai spus Cinteza. Potrivit acestuia, daca situatia continua, bancile nu au cum sa incheie pe profit anul 2010.